Státní zástupce zamítl žalobu na Liberecké romské sdružení, kauza ale nekončí

Policie odložila trestní oznámení, které na Liberecké romské sdružení (LRS) podali zástupci Libereckého kraje v únoru roku 2012. Její postup posvětilo i státní zastupitelství.

LRS se mělo dopouštět dotačních podvodů, když čerpalo obrovské a těžko prokazatelné částky z fondů Evropské unie skrze Liberecký kraj. Kraji ale nadále hrozí, že bude vracet 205 milionů.

 

Policie ani státní zástupce nenašli žádnou skutkovou podstatu trestného činu, ač například označili odměny LRS za nestandardně drahé. Ředitel LRS navíc figuroval na kandidátce ČSSD v Liberci, ta v té době vládla Libereckému kraji s SOS a podporou KSČM.

Nicméně smlouva a dojednané podmínky s Libereckým krajem to LRS umožnovaly, tak se zástupci LRS můžou cítit z obliga. Kraji ovšem hrozí, že i za tyto chyby bude vracet zhruba 205 milionů korun (103 milionů korun a 102 milionů korun penále) Evropské unii, jejíž prostředky přerozděloval.

Na podezřelé okolnosti čerpání dotací ze strany LRS navíc byli tehdejší i dnešní politici upozorněni tehdejší manažerem projektu Miroslavem Kroutilem. Ten se dožadoval i řádných a přísnějších kontrol. Jeho tvrzení následně potvrdila i kontrola ze strany státních orgánů (Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo financí, Finanční úřad). Liberecký kraj, ještě pod vládou ČSSD a KSČM tedy podal na LRS trestní oznámení,  a právě to dnes policie odložila.

Miroslava Kroutila ovšem stál jeho postoj ztrátu zaměstnání. Soud ovšem nedávno potvrdil neplatnost jeho výpovědi a Liberecký kraj mu musel uhradit ušlou výplatu. Ovšem i současné vedení Libereckého kraje, respektive zástupci Starostů pro Liberecký kraj, ač postoje Miroslava Kroutila před volbami schvalovali a vyzdvihovali, nyní obrátili a začali přebírat rétoriku a argumenty bývalého krajského vedení pod ČSSD, které sami tak kritizovali a viníkem označují samotného Miroslava Kroutila.

Nicméně ještě v roce podal trestní oznámení i Miroslav Kroutil, ovšem ne na LRS, ale na orgány Libereckého kraje, které takto podezřelé a naddimenzované čerpání evropských dotací, které směrem k LRS probíhalo, dovolily. Toto oznámení policie stále šetří.

Celá kauza začala v dubnu roku 2009. Tehdy začal v Libereckém kraji běžet  Projekt IP1 – Služby sociální prevence v Libereckém kraji, který měl pomoci občanským sdružením a neziskovým organizacím, které se zabývají prací se sociálně znevýhodněnými spoluobčany. Zaměřen byl například na azylové domy, domy na půl cesty, nízkoprahová centra a podobně. Od 25. 5. 2009 byl manažerem projektu Miroslav Kroutil.

Stát takto rozdělil z fondů Evropské unie do všech krajů přes projekty IP1 zhruba 5 miliard, do Libereckého kraje, který není nijak extrémně sociálně zatížený, šlo 225 milionů korun, které se rozdělilo mezi 23 žadatelů. Největším příjemcem dotací bylo LRS, které získalo přes 50 mil. Kč , což představovalo zhruba milion korun dotací měsíčně. I přes kritiku tohoto postupu, minimálně ze strany manažera Miroslava Kroutila, kraj uvolňoval peníze pro LRS dále.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,