V Libereckém kraji mohou být po jarním zásahu protikorupční policie propláceny dotace

Ačkoliv Ministerstvo práce a sociálních věcí i nadále bude ostřížím zrakem sledovat Regionální operační program (ROP) Severovýchod, začnou se skrze něj po čtvrt roce, tedy i v Liberci, proplácet evropské dotace. Jejich čerpání bylo zastaveno po dubnovém zásahu protikorupční policie, která zatkla několik podnikatelů i úředníků ROP Severovýchod kvůli rizikovým projektům, kterým se většina libereckých politiků (a to napříč politickými stranami – s výjimkou Změny pro Liberec a KSČM), přes všechna varování i podezřelé okolnosti, nerozpakovala dát zelenou.

Vyplácení dotací v řádu desítek a stovek milionů korun bylo pozastaveno kvůli policejnímu vyšetřování dvou podezřelých projektů, na které náš web upozorňuje systematicky již od roku 2009. Jednalo se o projekty „Centrum geotermální energie pro občany“ (dotace 55 milionů Kč) a „Oddychová zóna Perštýn“ (dotace 30 milionů Kč, zde se hlasování zdrželi i zastupitelé Ladislav Dzan z USZ a Petr Olyšar z ODS), které zhodnocují majetek záměrně anonymní firmy Iberus, která sice úzkostlivě tají své skutečné majitele, ale je provázána na zdejší významné podnikatele a někdejší politiky z řad liberecké ODS.

Ministerstvo pro místní rozvoj a Evropské komise si po zásahu protikorupční policie na úřadu ROP Severovýchod v Liberci z dubna tohoto roku chtělo prověřit metodiku hospodaření s evropskými miliony, například to, jakým způsobem je zabezpečováno hodnocení administrací projektů. Po kontrole byl vydán souhlas k dalšímu čerpání. Jeho pozastavení ale způsobilo na různých místech v kraji nemalé komplikace.

Policie zasahovala v dubnu tohoto roku. Podnětem byl, dle informací našeho serveru, změna dotačních podmínek pro rizikový projekt Centrum geotermální energie pro občany (v kostele sv. Máří Magdalény), který na doporučení hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj, dnes STAN) odhlasovala rada ROP Severovýchod. Tato změna podmínek umožňovala proplácení evropských milionů v rozporu s dříve přijatými zpřísňujícími podmínkami.

Obvinění jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Mezi obviněnými je i Bořek Machatý, někdejší ředitel liberecké pobočky ROP Severovýchod. Ten výše zmíněnou změnu podmínek čerpání dotací připravil. Machatý byl v souvislosti s obviněním ze svého zaměstnání propuštěn. Bořek Machatý byla například i objednavatelem třetího „posudku“ na další evropský projekt, Revitalizaci městských lázní, který měl posvětit, že stavba není předražená, což tvrdily dva předchozí znalecké posudky.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Krajské protikorupční pracoviště /dříve Čmelák – Společnost přátel přírody / již od roku 2009 systematicky upozorňuje libereckou veřejnost a zároveň odpovědné politiky na problémy
Zástupci Regionální rady ROP Severovýchod tvrdí, že zatýkání ze strany protikorupční policie na její liberecké pobočce z minulého týdne dotace pro celý region neohrozí. 
Minulý týden se stal jedním z hlavních témat regionálního zpravodajství zásah protikorupční policie v liberecké pobočce Regionálního operačního programu Severovýchod. Konečně, chtělo by se
Někteří říkají, že stát není dobrý hospodář. Někdy to ale vypadá, že dobře hospodařit neumí snad až schválně. Ukazuje to případ libereckého Úřadu práce.