TOP 09 odmítla jít se Změnou do koalice, trumfy teď drží Starostové

TO 09, která v právě proběhlých komunálních volbách získala 5,4% hlasů odmítla včera koalici se Změnou pro Liberec. Včera se na tom shodla členská základna TOP 09. Změna pro Liberec je tak další krok blíže opozičním lavicím, ač se s 25,5 % stala suverénním vítězem říjnových voleb. Karty nyní drží Starostové pro Liberecký kraj, který požadují po Změně sestavení koalice do 22. října.

Ačkoliv Změna pro Liberec zcela jasně vyhrála volby a své soupeře nechala daleko za sebou, hrozí ji, že stráví další 4 roky v opozici. Účast v koalici odmítla TOP 09 (získala 2 zastupitele), která ústy Zory Machartové sdělila, že se členská základna rozhodla se Změnou pro Liberec do koalice nejít, jelikož spolupráce se Změnou pro Liberec nezaručuje efektivní správu města. TOP 09 vadila i údajně příliš negativní volební kampaň, kterou Změna vedla.
Jan Korytář, lídr Změny, situaci okomentoval tak, že se podmínky pro vznik koalice citelně ztížily, ale že ještě není dobojováno. Definitivní slovo tak budou mít pravděpodobně Starostové pro Liberecký kraj, kteří skončili jako třetí s 16,8% hlasů. Se Změnou by sestavili koalici sami, ale s převahou pouhého jednoho hlasu (Změna 12, Starostové 8 z 39 městských zastupitelů).

Již v minulosti odmítlo koalici se Změnou ANO, které skončilo s 18% (9 mandátů) jako druhé. Toto pondělí začali zástupci ANO vyjednávat o další koalici bez účasti Změny, sešli se s ČSSD (4 mandáty) pod vedením Roberta Duška.

Volební kampaň v Liberci ale jako by nekončila. ANO pokračuje v útočných až agresivních vyjádřeních vůči Změně pro Liberec a jejímu lídrovi Janu Korytářovi – zde. Přitom údajná negativní kampaň Změny je dnes častým terčem kritiky ostatních stran, nejnověji právě TOP 09. Bude zajímavé sledovat, jak se liberečtí političtí činitelé nadále postaví i k probíhající kampani ANO.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web