Hnutí Změna a ANO se v Liberci dohodla na koalici

Liberec bude mít nakonec koalici, kterou sestaví vítěz voleb Změna pro Liberec a druhá nejsilnější strana ANO 2011. Obě strany, které se původně nemohly dohodnout, mají v neděli večer podepsat koaliční smlouvu. Černého Petra po několika týdnech vyjednávání nakonec ve stotisícovém Liberci dostali Starostové pro Liberecký kraj, kteří si dlouho určovali podmínky budoucí koalice, ale nyní míří do opozice.

 

Potencionální koalice bude mít v zastupitelstvu 21 z 39 zastupitelských mandátů. Složení rady i náměstků zatím není jasné, ale je možné, že Změna přenechá ANO post primátora výměnou za silnější pozici v radě města.

Obě hnutí si dlouho nemohla přijít na jméno. ANO už před volbami anoncovalo, že se Změnou do koalice nepůjde, kvůli údajné agresivní kampani, přičemž si servítky vůči Změně zastupitelé ANO rovněž nebrali. Nyní ale již několik týdnů mediální zbraně utichly a obě hnutí se dohodla.

Volební vyjednávání se v Liberci táhnou už šest týdnů a Liberec je posledním krajským městem, kde nebylo jasno.
Vítězná Změna chtěla původně vytvořit koalici se Starosty a TOP 09, jednání ale ztroskotala. Poté se formovala koalice ANO, SLK, ČSSD a TOP 09. Ta ale nakonec padla. Starostové a ANO se nedokázali dohodnout. Důvodem byly, dle představitelů ANO, nejasné postoje a stálé změny názorů Starostů. Ustavující jednání zastupitelstva se uskuteční už ve čtvrtek 27. listopadu.

V komunálních volbách 2014 uspěly tyto strany a politická hnutí: Změna pro Liberec (25,5%, 12 mandátů), ANO (18%, 9 mandátů), Starostové pro Liberecký kraj (16,8%, 8 mandátů), ČSSD (9,8%, 4 mandáty), KSČM (5,6%, 2 mandáty), TOP 09 (5,5%, 2 mandáty), ODS (5%, 2 mandáty).

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se