Martin Půta – pád modly?

Aktuální korupční kauza kolem zneužívání evropských dotací v Liberci ukazuje i na řadu problémů trvalejšího charakteru. Nedává jen nahlédnout do zákulisí lobbistů a nejvyšších představitelů kraje, které do jisté míry i demaskuje, ale především ukazuje na propastný rozdíl mezi politickým marketingem a realitou. Prostě, když někdo do omrzení opakuje, jak je slušný a transparentní, neznamená to, že jím skutečně je.

Pro novináře i část, zejména pravicových voličů, to byla tento týden těžká rána. Tolik oblíbený hejtman s pověstí protikorupčního bojovníka a přitom slušného a hlavně konstruktivního politika byl obviněn ze závažných kriminálních deliktů (zneužívání pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku) v případě asi nejokatějšího a nejabsurdnějšího případu čerpání evropských dotací v regionu.

Martin Půta měl za 800 tisíc z pozice předsedy Regionální rady ROP Severovýchod zajistit snadnější vyplácení peněz pro Metrostav, který rekonstruoval někdejší kapucínský konvent v Liberci, kde mělo vzniknout  „Centrum geotermální energie pro občany“  za 55 milionů korun z evropských dotací, které si vyjednal již jednou pro korupci odsouzený bývalý zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Metrostav  na celou stavbu Zeronikovým lidem půjčil, ale s jeho odsouzením začalo hrozit, že peníze zpátky neuvidí. Proto bylo nutné změnit podmínky proplácení dotací. To nakonec Půta v RR ROP Severovýchod také nakonec prosadil, ač se to dnes snaží zakrývat.

Tohle Martin nemohl udělat, je to spiknutí!

Dnes se už sepisují petice, které podepisují stovky lidí, kteří jsou si, ač neznají ani zbla ze skutečností, skálopevně jisti, že Martin Půta je nevinný, že to na něj nastražili. Opravdu se může stát, že se Půta stal obětí her zákulisních hráčů – manažerů z Metrostavu, lidí, kteří se na podivný projekt snažili dotace vyčerpat a dalších.

Skutečně to může být tak, že si tito lidé sestavili tabulku „Kostel“, kde měl být seznam politiků, které je třeba uplatit a hejtman i ostatní o ničem neměli potuchy. A pokud to hezky všechno okomentovali v telefonech, chudák hejtman, ikona slušnosti a transparentnosti, do toho mohl spadnout, aniž by věděl jak.

Navíc se do přízně nejvyššího politika v kraji vždy snaží vetřít prapodivné postavy, v tomto případě neúspěšný podnikatel Jaromír Dolanský (dnes také obviněný), tak zoufale hrající na strunu vlastní (domnělé) důležitosti a údajně disponující sítí styků, který to zkoušel u místní ODS, sociálně demokratického bosse Roberta Duška i dalších. I tihle lidé mohli Půtu do problému, bez jeho vědomí, namočit.  I to je varianta, jenže…

Co všechno hovoří proti Půtovi

Na seznamu politiků, kteří měli být uplaceni, jsou i další jména. Například jméno Jana Korytáře (Pan Nejčistší). Nicméně jemu žádné obvinění sděleno nebylo. Martinu Půtovi (Pan Nejvyšší) ano a státní zástupce v Liberci jasně řekl, že část úplatku měla být předána.

Půta se prokazatelně s manažery Metrostavu stýkal a to naprosto nestandartním způsobem. Nejenže si volali, mluvili spolu jako staří kamarádi někde v hospodě, ale dávali si utajené schůzky na benzínových pumpách. Tady nejde nevidět pokrytectví Martina Půty, který nedávno kritizoval svou náměstkyni Zuzanu Kocumovou, která si naprosto veřejně za účasti dalších osob pozvala uchazeče o tendr v autobusové dopravě na krajský úřad, aby vyslechla jejich námitky vůči výběrovému řízení.

To se Půtovi zdálo netransparentní. Scházet se potajmu s lidmi, kteří usilují o desítky milionů na podezřelý projekt, jehož jednatelé jsou odsouzeni za korupci, na benzínkách, je asi vrchol transparentnosti a slušnosti. Proto je naprosto skandální, že i za této situace zůstal předsedou RR ROP Severovýchod.

Půta se dále stýkal i s lidmi jako je zmíněný Jaromír Dolanský, který se dlouho snažil vetřít do přízně místních kmotrů i kmotříčků a je dnes také obviněný a ač jistě on není mozkem celého korupčního byznysu kolem kostela sv. Máří Magdalény, mohl by být právě tou osobou, o níž státní zástupci mluví jako o tom, kdo měl úplatek zprostředkovat.

Nejen liberečtí novináři si všimli toho, co již dávno pojmenovali jako „Proměna Martina Půty“. Hejtmanovi se stalo to, co mnohým pánům, když přijdou k moci. Z kdysi sympatického a vstřícného opozičního politika se po pár měsících stal arogantní a útočný politický profesionál, který si leckdy nezadá ani se svými, jím tolik kritizovanými, předchůdci z ČSSD.

Nelze nevidět jeho obrat v kauze zneužívání evropských dotacích v programu sociální prevence, jeho roli v případě tendru na autobusovou dopravu, kdy nejdříve poplival, jak mohl naše KPKP, aby nám pak dal, alespoň částečně za pravdu.

Ostatně nenávist vůči naší organizaci u Půty dosáhla nových, intenzivních kvalit právě od jara tohoto roku, když jsme jej přistihli při lži. Po prvním velkém zatýkání ohledně rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény se snažil nepravdivě informovat o své roli při změněn zpřísňujících podmínek pro vyplácení dotací na tento projekt. Neuspěl a dokázali jsme mu to. Od té doby je pro Půtu KPKP „tajná policie“, pracují v ní „placení lháři“ a podobně. Hejtman se mohl v nařčení přetrhnout.

Možná právě tady jsou kořeny Půtových, někdy až hysterických reakcí. Příčinou agrese totiž bývá velice často strach.

 

KPKP může hřát, že se naše varování ohledně podezřelého projektu „Centra pro geotermální energii“ potvrzují, ale nehřeje. Ty desítky milionů mohly být použity lépe a pro lepší život v Liberci. Nebudou. Snad to naučí politiky pokoře, snad si odpustí svoje emotivní vyjádření a možná budou více poslouchat. Ale nebuďme, na druhou stranu, naivní.

Nyní je na policii, aby svá obvinění dokázala. Opravdu je možné, že hejtman byl do této hry zatažen bez svého vědomí, na druhou stranu u elitního protikorupčního útvaru i na státním zastupitelství nepracují žádní nýmandi a akce byla evidentně připravovaná dlouhé měsíce a měsíce do minulosti.

Pro Martina Půtu to může být konec kariéry. I kdyby se mu obvinění neprokázalo, tak kvůli skutečnostem, které vyšly najevo a které ilustrují, jakým způsobem jedná při správě veřejných financí, mu jeho tolik proklamovanou slušnost a transparentnost bude věřit stále menší počet lidí.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou