Půtova obhajoba se pomalu hroutí – schůzky na pumpě i soukromý informátor postupně narušují obraz transparentního hejtmana

Obhajoba hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, obviněného z braní úplatku a zneužití pravomoci veřejné osoby, dostává čím dál větší trhliny.

Objevují se totiž nové informace, které jeho osobu stavějí do stále problematičtějšího světla. Půta včera v rozhovoru pro Radiožurnál přiznal, že na schůzky se zatčeným Petráněm z Metrostavu skutečně jezdil a to opakovaně.

Z důvěryhodného zdroje víme, že schůzky probíhaly na benzinové stanici Shell v Liberci. To je v případě hejtmana, který se vydává za velkého propagátora transparentnosti, velmi nestandardní postup. Podle Půty se takto schází i se šéfy (Petráň ale šéfem není, je spíše lobbyistou) jiných stavebních firem a považuje to za normální. Půta se na nich měl podle jeho vlastních slov dotazovat Petráně z Metrostavu na informace o dalších stavebních zakázkách.

Vzhledem k obvinění od policie je ale pravděpodobnější, že na nich „řešil“ zejména problematickou dotaci z ROP Severovýchod na opravu kostela Máří Magdaleny, kde měl Metrostav v ohrožení 55 milionů Kč. Po jarním zásahu protikorupční policie a zastavení celé dotace ze strany ROP SV je tato společnost může skutečně definitivně odepsat.

Půta se také včera vyjádřil k jeho vztahu k podnikateli Jaromíru Dolanskému, který je dalším obviněným v kauze korupce u dotační akce kostel Máří Magdalény – GEPO. Půta Dolanského označil jako člověka, který mu nosil informace a to jak o tomto projektu, tak i o tom „kdo s kým v Liberci kamarádí či nekamarádí“. Dolanský dělal Půtovi tajného osobního informátora. Hejtman se mu za to pokoušel zajistit práci, protože na tom Dolanský měl být nějakou dobu finančně špatně.

Problém Dolanského podle Půty měl spočívat v tom, že chtěl dělat stavební dozor, ale neměl na tuto funkci žádný papír. Půta se po práci pro Dolanského ptal i na Metrostavu, ale vyloučil, že by Dolanský sehnal práci právě na této zakázce. Redakce ale od některých pracovníků subdodavatelů Metrostavu ví, že se Dolanský skutečně v době, kdy byl hejtmanem Půta, na této stavbě opakovaně pohyboval.

Je to těžko vysvětlitelná náhoda, že Dolanský, který nemá žádnou kvalifikaci proto, aby dělal stavební dozor a nikdy v tomto oboru dle našich informací nepodnikal, získal zakázku na stavební dozor právě na opravě kostela Máří Magdalény…

Dolanský nosil Půtovi informace, Půta (v pozici hejtmana a předsedy RR ROP Severovýchod) mu za to sháněl práci, Půta si volá s Petráněm o dotaci z ROP a schází se s ním opakovaně na neoficiálních schůzkách na pumpě, Petráň je z Metrostavu, kostel opravuje Metrostav, na stavbě dělá dozor Dolanský, který na to ale nemá „papíry“. Posléze jsou Petráň, Půta i Dolanský obvinění z různých trestných činů souvisejících právě s touto dotační akcí, na kterou má dohlížet právě Půta jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod. Příliš mnoho náhod najednou.

Pikantní na celé věci je, že hejtman Půta, poté co Krajské protikorupční pracoviště kritizovalo dopravní zakázku na dopravní obslužnost jako zmanipulovanou, označil tuto organizaci jako „tajnou policii“, ačkoliv tajná vůbec není a jako policie se také nechová. Nyní vyšlo najevo, že tento propagátor transparentnosti a kritik „policejních praktik“ se tajně jako hejtman schází na pumpě s člověkem obviněným z korupce a využívá služeb osobního informátora, který je v korupční kauze rovněž obviněn.

I přes stále hromadící se podezřelé skutečnosti v této korupční kauze, političtí kolegové ze Starostů a STAN, ale i někteří další radní, Půtovi stále neochvějně věří. Nikdo z nich nepožaduje, aby po obvinění policie a zaznění tolika závažných indicií aby hejtman odstoupil ze všech veřejných funkcí, minimálně než se věc vysvětlí. Tak, jak je tomu v mnoha vyspělých evropských zemích standardním zvykem.

O tom, jak to má hejtman s pravdomluvností, se mohli přesvědčit v pondělí  i posluchači Radiožurnálu. Zhruba v desáté minutě hejtman ještě den před návrhem na odvolání náměstkyně Kocumové tvrdí, že o žádném odvolávání nic neví a že koalice funguje. Hejtman pravděpodobně lhal v přímém přenosu, o návrhu na odvolání Kocumové samozřejmě vědět musí, je totiž, dle našich zdrojů, tím, kdo s ním přišel a dlouhodobě ho také prosazuje. Neřekl pravdu ani v tom, když tvrdil, že o kauze GEPO neměl dlouho žádné informace, že může docházet ke korupčnímu jednání a že se o zakázku pravděpodobně zajímá policie.

Zdá se, že hejtman se skutečně stal obětí komplotu. Ale takového, v němž sám figuroval a hrál jednu z hlavních rolí a kde velkou roli hrály také lež, přetvářka a nezvládnuté osobní ambice.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,