První budou poslední a poslední budou první – část 2: Ano a Změna

Minulý čtvrtek jsme přinesli první část článku od Matěje Medka , ve kterém se věnuje aktuální situaci a perspektivám libereckých politických stran.

Dnes pokračujeme jeho druhou části, věnovanou ANO a Změně.

 

ANO, prostě jsme ANO

Liberecké ANO je v komunální politice nováčkem. Nováčkem do značné míry nečitelným, který dosud nemá žádný propracovaný program, většina jeho zastupitelů jsou veřejně neznámé osobnosti, u kterých není jasné, co chtějí prosazovat a jak se budou rozhodovat.

Liberecké ANO těží jako jinde z popularity svého předsedy Andreje Babiše a s touto popularitou bude buď stoupat nebo klesat. Liberecký předseda Tibor Batthyany, který chce být libereckým primátorem, může jít v jeho šlépějích. Je stejně jako Babiš v počátcích své kariéry ve svých mediálních výstupech trochu neobratný, přes tuto neobratnost je však jasné, že ví, co chce. Chce být primátorem.

Pro ANO je to důležitá pozice. Pokud by toto místo přepustili SLK či Změně, hrozilo by, že mnohem zkušenější Hron či Korytář by Batthyanyho ANO dokázali v budoucí koalici značně eliminovat. Toho si je Batthyany patrně vědom a tak trvá na postu primátora, který mu může pomoci vyrovnat jeho handicap. Může to ale také být, pokud tuto vysokou pozici jako naprostý nováček nezvládne, zároveň i jeho konečná v politice. Osobně tipuji, že primátorem se stane spíše Batthyany, což bude možná pro Změnu i Korytáře osobně trochu hořká pilulka, kterou budou muset spolknout.

ANO je podle mého názoru i vítěz příštích krajských voleb a pokud má někdo ze čtenářů tohoto webu touhu stát se budoucím hejtmanem, měl by se již nyní začít zajímat o pozice na kandidátce ANO do krajských  voleb. Pokud Babiš neudělá žádnou zásadní chybu, může ANO převálcovat republiku jako kdysi v krajských volbách ČSSD. Stačí jen vybrat pár známých osobností v každém kraji. V Libereckém kraji však bude muset v krajských volbách patrně počítat ještě se Změnou. (Osud SLK je do značné míry nyní spojen s tím, zda se obvinění hejtmana ukáže jako vykonstruované či  pravdivé.)

Změní se Změna?

Nevím, nakolik je návrat Změny do vyjednávání dílem náhody, neschopnosti vyjednavačů za SLK, aktivity Změny nebo tím, že se Změna poučila z minulosti a změnila svůj styl. Pravděpodobně půjde o směs těchto faktorů.  Změně se tak podařilo vrátit ke svému původnímu návrhu vytvořit koalici s ANO.  Zda za to zaplatila tím, že se vzdala pozice primátora, se dozvíme již brzy.

Změna je nyní na určité křižovatce. Pokud se jí nepodaří koalici s ANO  udržet, pravděpodobně se začne postupně rozpadat, to, že by udržela dosavadní tempo v opozici i další čtyři roky, je velice nepravděpodobné. Pokus by Změna skončila v opozici, byl by to s největší pravděpodobností konec jejího dosavadního lídra. Proto Korytář nyní hraje o vše.

V tuto chvíli to ale vypadá, že koalice Změny a ANO je hotová věc (je podepsána smlouva, rozděleny resorty), nějaký zvrat není pravděpodobný, protože by mohl vrátit do hry SLK. Riziko, že Změna či ANO vypadnou ze hry, bude jejich mocenský pakt držet ještě nějakou dobu pohromadě.  Otázkou však zůstává, jak bude fungovat každodenní koaliční spolupráce, kde mohou nastat komplikace a rozdílné názory např. na to, jak aktivně by město mělo řešit protikorupční problematiku.

Ani pokud bude Změna v koalici, není její budoucnost jistá. Pokud nebude mít post primátora, hrozí ji, že se vedle ANO, které má celostátně přes 30% voličské podpory, postupně rozplyne, splní svoji „historickou úlohu“ a její pozici převezmou jiné strany. Jsou tu ovšem ještě krajské volby. Pokud se jí  podaří vybudovat základny i v dalších městech kraje, mohla by za dva roky uspět i podruhé. Koalice s ANO i na krajské úrovni by pak byla logickým pokračováním spolupráce v Liberci.

Matěj Medek, nezávislý politolog

Pozn.redakce: omlouváme se panu Medkovi za pozdní zveřejnění článku, než jsme mu slíbili, na vině byl překotný spád událostí v politice městské i krajské, věříme v pochopení i zachování přízně, j.t.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web