Kalousek zakázal TOP 09 jít do koalice se Změnou

Včera večer navštívil severočeskou metropoli pod Ještědem faktický šéf TOP 09, jeden z nejznámějších i nejkontroverznějších politiků v České republice, Miroslav Kalousek. Důvod jeho návštěvy byl prostý – zamezit tomu, aby místní TOP 09 vstoupila do koalice se Změnou pro Liberec. Povedlo se mu to, byl podporován některými členy místní TOP 09 s vazbami na „staré struktury“. Lídr TOP 09 Zora Machartová ale rozhodnutím nevstoupit do koalice nadšená není.

 

Kontroverzní Miroslav Kalousek jednal v Liberci včera několik hodin. Jeho hlavním důvodem pro to, aby liberecká TOP 09 nešla do koalice nebylo překvapivě Babišovo ANO, ale zdejší Změna, konkrétněji ještě její lídr Jan Korytář. Důvodů pro horečnou Kalouskovu iniciativu podporovanou místními politiky TOP 09 může být více.

Jedním z nich je celostátní dohoda TOP 09 se STAN, kde byl donedávna předsedou liberecký hejtman Martin Půta, který musel odstoupit kvůli korupčnímu skandálu. Hejtman Půta se může obávat, že za situace, kdy jeho mateřští Starostové pro Liberecký kraj nezískali post primátora, ač k němu měli velmi blízko, ale vlastním stylem jednání si jej nechali utéct, může to Starosty a potažmo Půtu samotného ohrozit v příštích krajských volbách.

Dalšími, možná ještě silnějšími důvody, mohou být obavy některých členů liberecké TOP 09 z nové koalice a zejména ze Změny pro Liberec. Může to být dáno tím, že je v TOP 09 vlivným členem například Martin Dušek z Agentury regionálního rozvoje, kam byl instalován za nechvalně proslulého Radima Ziky, který se stále v zákulisí místní politiky angažuje.

Jiným politikem z TOP 09 je Robert Korselt, někdejší vedoucí zdejší hospodářské komory, který v minulosti lobboval za zdejší podnikatele – spekulanty s pozemky a obchodníky s bídou (majitele ubytoven). Dalším členem TOP 09, kterému Změna může vadit je Ladislav Fuchs, který byl jedním z nejbližších spolupracovníků primátora  Jiřího Kittnera (zastával funkci vedoucího odboru rozvojových projektů) a který v roce 2010, kdy ODS prohrála volby narychlo opustil s Jiřím Kittnerem magistrát ještě před příchodem nového vedení. Ve hře může být i František Gábor, letitý souputník (coby radní) ODS na Libereckém kraji, tehdy v barvách Čtyřkoalice.

Nicméně ani jeden z těchto a dalších politiků se do zastupitelstva města nedostali. TOP 09 získala pouze 5,4 % hlasů a to jí zaručuje dva mandáty. Těmi disponují lídr Zora Machartová a Peter Hromádka, liberecký lékař. Samotné Machartové je rozhodnutím společného jednání Krajského výboru a Místní organizace TOP 09 zklamaná, protože ji zavazuje koalici neuzavřít. Zda ji ale zastupitelé TOP 09 nepodpoří v tajné volbě, není jasné.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web