Slova libereckých politiků vzhledem k okolnostem vzniku koalice Změna – ANO nic neváží

Včera (27.11.) byl zvolen na půdorysu dvojkoalice Změna pro Liberec – ANO 2011 nový primátor, čtyři náměstkové primátora a čtyři další členové rady města. Starostové pro Liberecký kraj (SLK) zvolenému primátorovi Tiboru Batthyánymu a dalším zvoleným náměstkům a radním blahopřejí ke zvolení a přejí si, aby nové vedení naplnilo všechna očekávání, která prezentovali v kandidátských proslovech.

 

„Teď nás především zajímá, jak vážně byla myšlena otevřená spolupráce s opozicí. Prvními prubířskými kameny bude ustavení výborů, komisí a orgánů městských společností. Budeme pozváni k jednáním o nové struktuře a následnému obsazování těchto orgánů, nebo dostaneme hotová řešení až k jednání na zastupitelstvu? Bude se o tom s námi jednat, nebo budeme přehlasováni těsnou většinou,“ ptá se Michal Hron, který vedl kandidátku SLK.

Starostové mají plné právo na nedůvěru ke slovům koaličních partnerů. V průběhu dlouhého sedmitýdenního vyjednávání oficiální vyjednávací tým Změny ujišťoval, že je připraven uzavřít koalici se SLK a že bez SLK neuzavře koalici s ANO. Vyjednávací tým ANO dokonce vedl jednání o čtyřkoalici se SLK, ČSSD a TOP 09 a zakládal si na své zásadovosti a konzistentnosti v názoru, že se Změnou nikdy. Nakonec se ukázalo, že jiný neoficiální vyjednávací tým Změny vyjednal tajně s ANO a za zády všech dnes platnou dvojkoalici.

„Současná dvojkoalice je jenom důsledkem dosavadních politických praktik, a nemůže proto na stylu liberecké politiky nic změnit. Její vznik se opírá o jediné – popření vlastních slov voličům a popření vlastních slov směrem k politickým partnerům. Obávám se, že to má vážný důsledek pro nás pro všechny – slova libereckých politiků vzhledem k této koalici a okolnostem, za nichž vznikla, již dnes nic neváží,“ řekl ve svém projevu na ustavujícím zastupitelstvu Michal Hron, protikandidát na primátora.

Starostové budou požadovat, aby koalice předložila, co nejdříve programové prohlášení, ve kterém jednoznačně stanoví problémy, které vyřeší, a to včetně termínů a nástinu řešení. „Budeme chtít jasnou odpověď na to, kdy bude předložen ke schválení územní plán, a budeme trvat na tom, aby byl předložen hned po vyřízení stávajících námitek. Změny současného návrhu na základě studie zeleně, která ale ještě neexistuje, a z toho plynoucí neodhadnutelný odklad jsou pro nás nepřijatelné,“ doplnil Jan Marek, zastupitel SLK mající v zastupitelském klubu SLK na starosti rozvoj a územní plánování.    

Starostové budou v opozici důkladnými oponenty všech předkládaných návrhů a nepodpoří žádný návrh, kde jim bude tato role koalicí upřena. Starostové budou současně i z opozičních lavic prosazovat svůj volební program. „Výsledky voleb ani povolební uspořádání nedopadlo podle našich představ, to však není důvod, abychom rezignovali na vyřešení problémů, které jsme se zavázali v našem programu řešit. Jsou to problémy, které se dotýkají všech, proto musí být také v zájmu všech zastupitelů, koalice nekoalice, tyto problémy vyřešit,“ řekl na závěr Michal Hron.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky