Proč nevěřím hejtmanovi

V pondělí 24. 11. ve 12 hodin jsme měli koaliční jednání se Starosty pro Liberecký kraj (SLK), kde na naši otázku, jestli budu druhý den odvolána, zaznělo, že ano. Tato informace prý zazněla od Leny Mlejnkové, předsedkyně klubu SLK (byť neurčitě – pod krycím názvem „rekonstrukce rady“) už týden předtím na setkání předsedů zastupitelských klubů.

Stejný den večer mi volal kamarád: „Zuzko, tak zítra se bát nemusíš, odvolávat tě nebudou.“ „Jak jsi na to přišel?“ „Teď jsem poslouchal Půtu na Radiožurnálu. Počkej, pošlu ti odkaz. Říkal, že o odvolávání nic neví!“

Rozhovor, kterého výsek přikládám, mě opravdu překvapil. I když vlastně jen potvrdil, že hejtman má velký problém odpovědět podle pravdy i na přímou otázku. Tuto zkušenost jsem za naši spolupráci učinila několikrát, akorát ne vždy je to takto snadno doložitelné. I to je důvod, proč důkladně vážím, čemu z úst hejtmana věřit a čemu ne.

Pro doplnění – těžko někdo může věřit, že člověk, který hlavně tlačil na mé odvolání, by byl den před odvoláním v informačním vakuu, a nic o tom nevěděl.

Již jen dokreslením situace bylo, že Martin Půta osobně se mého odvolávání nezúčastnil. Jako režisér, který při premiéře zinscenované hry stojí mimo pódium a jen sleduje herce na jevišti…

Dvacet minut Radiožurnálu – 24. listopadu  2014 v 17:05

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: Tehdy ale ten návrh váš jako jediná nepodpořila paní náměstkyně Zuzana Kocumová. A je pravda, že má být paní Kocumová zítra odvolána na zastupitelstvu z postu náměstkyně hejtmana? Je to pravda, nebo není to pravda?

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje /STAN/: No, já jsem tu informaci získal dneska jenom zprostředkovaně, protože jsem se účastnil pouze začátku koaličního jednání, kdy se nás koaliční partneři, respektive mě ptali na otázky související s kauzou GEPO, kostel Máří Magdalény. Dál jsem na tom jednání nebyl, protože jsem měl domluvenou schůzku s novou paní starostkou v České Lípě, takže jsem pouze s některými lidmi telefonoval. A mám se potkat s předsedkyní našeho zastupitelského klubu dnes v 18 hodin po tomto vysílání. Takže v tuhle tu chvíli, v tuhle tu chvíli vím jenom o tom, že není předložen žádný návrh, který by se měl zítra projednávat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: Ale podle těch informací, které máme my, právě za tím má být vaše hnutí za tou snahou odvolat paní Kocumovou z postu náměstkyně. Vy byste to podpořil?

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje /STAN/: Pro mě je ta informace, kterou mi teď říkáte, nová. Já znova opakuju, že budu teprve v 18 hodin mluvit s předsedkyní našeho zastupitelského klubu, takže do té doby na to neumím reagovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: Ale vy víte, pane, pardon, pane hejtmane, ale vy s paní Kocumovou pracujete, tak asi ji znáte. Tak asi…

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje /STAN/: My jsme se viděli na poradě, na dvouhodinové poradě vedení dnes ráno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: Ano, tak asi víte, jak paní náměstkyně pracuje, tak asi víte, jestli byste dál ji měl rád jaksi pod sebou, anebo nikoliv.

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje /STAN/: Já myslím, že… Já myslím, že to je otázka, já s ní spolupracuji v rámci fungující koalice. Koaliční smlouva je uzavřena, neslyšel jsem o tom, že by dnes padl návrh na vypovězení této koaliční smlouvy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka: A pokud by ten návrh skutečně padl, návrh na odvolání náměstkyně Kocumové, víte, ono by to potom mohlo být interpretováno také tak, že to může být pomsta právě za to, jak tehdy paní Kocumová jako jediná nepodpořila ten váš návrh na změnu financování tohoto projektu.

Martin PŮTA, hejtman Libereckého kraje /STAN/: Já se vrátím věcně k jednání toho výboru. To na tom jednání od ní padl názor, že bysme neměli měnit financování, nicméně nepadl žádný protinávrh. Vystoupili naopak jiní členové výboru, kteří podpořili ten návrh, který jsem předložil já jako, já jako předseda, já bych to s ním nijak nespojoval, ani to s tím nijak nespojuji.

Celý rozhovor s Martinem Půtou – 20 minut Radiožurnálu

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat