KPKP se ohrazuje proti tvrzení hejtmana o údajném zatěžování krajského úřadu

Minulý týden na setkání s novináři hejtman Libereckého kraje Martin Půta tvrdil, že Krajské protikorupční pracoviště, o.p.s. (KPKP) má údajně zahlcovat úřad Libereckého kraje žádostmi o informace ohledně tendru na zajištění autobusové dopravy. Hejtman prý zvažuje, že z tohoto důvodu bude zřízena na krajském odboru dopravy personální posila. Skutečnost je ale taková, že za rok 2014 zaslalo ohledně této problematiky KPKP Libereckému kraji pouze dvě žádosti o informace.

 

Na tradiční snídani s novináři uvedl Martin Půta (STAN), že KPKP natolik vytěžuje úřad Libereckého kraje svými dotazy dle zákona č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím ohledně zajištění tendru na autobusovou dopravu v kraji, že bude „pravděpodobně muset najmout nějaké další pracovníky, kteří se tomu budou muset věnovat“ (citace z médií společnosti Syner: http://tydenvlk.cz/videopublicistika/budou-jezdit-autobusy-v-novem-roce#chat ).

KPKP odmítá tato tvrzení hejtmana Půty jako účelová a manipulující. KPKP za celý rok 2014 podalo v souvislosti s tendrem na autobusovou dopravu pouze dva dotazy dle zákona č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím. Jednou byl navíc hejtman, náměstek pro dopravu Vladimír Mastník a předseda hodnotící komise Josef Jadrný požádáni o vyjádření, z čehož odpověděl nakonec pouze pan hejtman.

Většina požadovaných informací jsou svou povahou dokumenty, které KPKP navíc, právě aby se šetřil čas pracovníků Libereckého kraje, požadovalo pouze v elektronické podobě a jejich zaslání jako příloh k mailu jistě není natolik zatěžující, jak o tom hovoří pan hejtman Půta. Naopak o vstřícném přístupu KPKP ke kraji svědčí i fakt, že svá stanoviska většinou sděluje nejprve zástupcům Libereckého kraje, než s nimi předstoupí před veřejnost.

„Stejně jako pan hejtman vnímáme dopravní zakázku jako klíčovou pro Liberecký kraj, proto je zarážející, že místo věcné spolupráce nás kraj neustále atakuje“, říká ředitelka KPKP Daniela Fialová.

„Nevím, jak si slova pana hejtmana vyložit. Pokud je opravdu takový problém dvakrát za rok zaslat několik dokumentů mailem a odpovědět několika řádky na dotaz, pak zřejmě něco na kraji funguje špatně“, dodává Jaroslav Tauchman z KPKP.

„Síla, kterou by chtěl hejtman najmout, ať se raději věnuje studiu zákona o veřejných zakázkách a poučí odborníky na krajském úřadu, jak veřejné zakázky správně zadávat“, doplňuje Miroslav Kroutil.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky