Hejtman Půta buduje příběh

Z korupce a zneužívání svých pravomocí obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta vytáhl do mediálního útoku. Systematicky se snaží vytvářet, a to i za pomocí manipulací i vyložených nepravd, příběh nejen o vlastní nevině, ale zejména o účelovém spiknutí vůči jeho osobě. Jedná se o promyšlenou strategii, kdy hejtman sází na známé rčení, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou.

 

 

Martina Půtu v listopadu loňského roku obvinila policie z přijetí úplatku a zneužívání pravomoci úřední osoby, čehož se měl dopouštět svým konáním, které mělo zajistit vyplácení dotací na podezřelý projekt rekonstrukce libereckého kostela Máří Magdalény, kterou prováděla firma Metrostav a která je v rukou firmy s účelově krytým vlastnictvím napojené na místní politiky.

Policejní odposlechy, jejichž část je součástí obvinění, které hejtman Martin Půta roznesl mezi vybrané novináře, jeho roli, kdy se chová spíše jako lobbista Metrostavu než jako veřejný činitel mající hájit veřejný zájem, jenom podtrhují.

Hejtman ale od začátku tvrdí, že se stal obětí komplotu a že žádný úplatek nepřijal. O jeho schůzkách s manažery stavebních firem, kteří jej měli uplácet, hovoří jako o standartních setkáních, kdy oněm podnikatelům možná neměl tolik věřit.

Po celou dobu hejtman naznačuje, že za jeho obviněním stojí lidé okolo Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP), což je nesmysl a lež, Martin Půta to ví a jen tak snaží odvrátit pozornost od důkazů, které jednoznačně ukazují na to, jak jako politik funguje a co je v takovém rozporu s jeho proklamovanou slušností a transparentností.

Hejtman mile a rád spolupracuje nejen s nájemnými (a soudem usvědčenými) lháři z médií ze společnosti Syner, ale vstříc mu vychází a co hůře – lživá klišé o KPKP přebírají – i média seriózní. Vcelku se daří budovat vlastní příběh o chudákovi hejtmanovi, který se ve své naivitě stal obětí temných sil.

Jen tak se může stát, že v týdeníku 5+2  zazní, že KPKP podali ve věci projektu rekonstrukce Máří Magdalény trestní oznámení, což je absolutní nesmysl. Ale místní redakce má alespoň toliko cti, že svou chybu uzná. Nicméně i to ukazuje, jak se hejtmanovi a jeho mediálním pomocným rukám práce vede.

Ještě větší porci PR připravili hejtmanovi v Libereckém deníku, kde má co dva týdny rozhovor, nad kterým by se srdce ustrnulo. Šéfredaktorka deníku se neváhá Půty zeptat, co říká na to, že KPKP „disponovalo informacemi kolem kauzy, které jste (Martin Půta) neměl..“  Na tuto nahrávku na smeč samozřejmě hejtman spustí povídačku plnou polopravd a lží, krásnou konspirační teorii, za kterou by se nestyděli ani tvůrci Protokolů sionských mudrců.

Na otázku, co že to mělo být za ty informace kolem kauzy, které jste neměl..“  , odpověděla šéfredaktorka Libereckého deníku, že je to hejtmanovo obvinění, kterým redakce nasliberec.cz disponuje. To obvinění, ze kterého již týdny předtím čerpala média Syneru, Česká televize, Respekt, Hospodářské noviny a bůhví kdo ještě. To obvinění, které sám Martin Půta (ten, který ho neměl mít) donesl novinářům (ač to dnes nepravdivě popírá), od kterých se dostalo (asi dva týdny poté, co jím disponovala výše zmíněná média) i do naší redakce.

Absurdní, ale šéfredaktorce Libereckého deníku nějaká KPKP za omluvu nestojí a prostor může dostat jen pan hejtman. Absurdní, ale vypovídající mnohé.

Vedle toho si hejtman ještě před novináři kopne do KPKP, když jim sdělí, jak kraj bude asi muset přijmout další úředníky, protože je zavalen žádostmi o informace ve věci miliardové dopravní zakázky. Že to byly za celý rok pouze dva dotazy, to už sdělit opomene, boj se musí vést na více frontách a nepřítele je třeba špinit, kde to jde.

Nehledě na to, zda hejtman Půta úplatek přijal nebo nepřijal (nebo nestačil přijmout), nyní přechází do protiútoku a snaží se očernit své, často i domnělé, kritiky. A to rozhodné ne férovými způsoby. Ale možná si neuvědomuje, že tím útočí i na práci nezávislé policie a státního zastupitelství a tím i pilíře celého současného režimu.

Degraduje tyto instituce tím, že je zamotává do konspiračních sítí utkaných na svou obranu a předhazovaných svým až fanaticky se projevujícím příznivcům i těm, kteří pořád nemohou uvěřit, že by se v tom kdysi tolik nadějném politikovi zklamali. Že dlouho věřili klamu, politickému PR a propagandě.

Za hejtmanovy styky s podnikatelským podsvětím, schůzky po benzínkách, scénáře pro hodnotitele projektů a způsoby nakládání s evropskými miliony vůbec nemůže ale ani státní zastupitelství, ani policie ani neziskovka KPKP.  Lidé z ní jenom na tento podezřelý projekt upozorňují přes pět let. Rozhodně s tím nepřestanou proto, že se to nyní hejtmanovi a jeho až za hrob věrným nehodí. To, že se bahnem kolem této kauzy umazal i Martin Půta padá jen a jen na jeho hlavu. Ať se snaží vinit z toho druhé sebevíce.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů