Dostali jsme z ústředí naší strany rezolutní ne ke vstupu do koalice. Doposud jsem se s tím neztotožnila, říká Zora Machartová liberecké TOP 09

Poprvé se v libereckém zastupitelstvu objevují dva zástupci TOP 09. Jednou z nich je výrazná postava liberecké organizace strany Zora Machartová, která je též ředitelkou občanského sdružení Tulipan zaměstnávající lidi se zdravotním postižením.

Vyjádřila se Našemu Liberci i o důvodech proč původně uvažovala o vstupu do radniční koalice.

 

„Myslím, že nikdo nedělá politiku proto, aby dobrovolně skončil v opozici. U nás to bylo tak, že jsme dostali rezolutní ne z ústředí. Já se s ním do současné doby neztotožnila. Důležitější je pro mě mandát naší členské základny, která nechtěla jít do koalice se Změnou. I v tomto ohledu mám trochu jinou představu. Jsem člověk, který spolupracuje s různými lidmi. Nejsem zastánce mýtizování. Změna má spoustu kvalitních lidí, stejně jako ANO či jiné strany,“ vysvětlila.

 

Jako jeden z hlavních problémů Liberce vidíte nedostatek míst pro děti ve školkách. Také jste se na něj ptala na minulém zastupitelstvu nového náměstka Ivana Langra, který má na starosti i tuto oblast. Tvrdil, že je v Liberci míst dost. Jak jste byla spokojená s touto jeho odpovědí?

Ze svého okolí vím, že těch míst úplně dostatek není. Školky musí pokrýt děti v předškolním věku, kde je docházka povinná. Ale není dostatek míst pro děti ve věku 3 až 4 let, kdy se jejich rodiče potřebují vrátit do zaměstnání. Sama jsem na magistrát posílala jména 4 dětí našich zaměstnanců, kteří nemohli pro ně sehnat školku. Na magistrátu tvrdí, že je míst dostatek, ale přitom je nikde nezapsali. A ani mi příslušný odbor na mou žádost nedal žádné kontakty. 

Jestli do toho město nepočítá i školky soukromé. Na ty ale nemají všichni rodiče dostatek peněz…

Samozřejmě. Soukromé školky jsou pro určitou vybranou část obyvatel. Ano, nechť tu taková ruka trhu je. Pak ale ať město řeší nějaký příspěvek na to, aby děti mohly do těchto školek jít. A to i z toho důvodů, že město dostává finance i ze závislé činnosti, to znamená z platů zaměstnanců. Hlavním cílem je, aby lidé byli zaměstnaní, protože se to odrazí i v rozpočtu města.   

Před komunálními volbami jste navrhovala v případě nutnosti nově vznikající mateřské školky přidružit k základním školám, což by vyšlo levněji. Také jste chtěla otevřít otázku chybějících jeslí. Už jste se o tom bavila s vedením města?

Zatím jsme toto téma neřešili. Nechávám těm lidem tři měsíce hájení. Je to pro ně nová práce, musí se seznámit s magistrátem. Teprve pak se budu snažit o naplnění volebního programu a budu to s nimi řešit. Navíc teď koncem roku se mi nahromadilo plno práce okolo naší organizace. 

Nicméně kdybyste seděla ve vedení města, jistě by se váš volební program prosazoval mnohem lépe než z opozičních lavic. Je toto důvod proč jste původně uvažovali o vstupu do koalice se Změnou a hnutím ANO?

Ano. Myslím, že nikdo nedělá politiku proto, aby dobrovolně skončil v opozici. U nás to bylo tak, že jsme dostali rezolutní ne z ústředí. Já se s ním do současné doby neztotožnila. Důležitější je pro mě mandát naší členské základny, která nechtěla jít do koalice se Změnou. I v tomto ohledu mám trochu jinou představu. Jsem člověk, který spolupracuje s různými lidmi. Nejsem zastánce mýtizování. Změna má spoustu kvalitních lidí, stejně jako ANO či jiné strany. Jako koaliční potenciál beru všech 39 mandátů. Závazek všech zastupitelů k tomu, že se budou snažit společně jednat pro to, aby dovedli město k tomu, co všichni říkáme.

Hlavním problémem tedy byla Změna. Myslel jsem si, že to mohlo být hnutí ANO. Protože rozhodnutí vedení strany vám osobně údajně přijel sdělit místopředseda topky Miroslav Kalousek. A ten je jak známo na kordy s Andrejem Babišem…

Pan Kalousek neřekl co je problém. Pouze sdělil, že tahle koalice pro nás není možná. 

V určitých kruzích v Liberci se tradují divoké spekulace o zrušení liberecké pobočky topky v roce 2010, kterou kvůli vnitřním neshodám zrušilo vedení strany. Podle nich údajně tehdy přes noc naverbovali do vaší strany své lidi v minulosti významní členové liberecké ODS Zika a Krenk. Je to pravda?

Je to spekulace, kterou jsem také slyšela. Musím ji popřít. Opravdu neznám vnitřní motivaci lidí, proč do topky vstoupili. Nicméně i kdyby to tak bylo, pak předpokládám, že cílem by bylo, aby se topka dostala do zastupitelstva, a ne aby byla zrušená. Musím tuto spekulaci odmítnout. Ani jmenované pány osobně neznám, nikdy jsem je na žádné naší schůzi neviděla. Myslím, že do topky v roce 2009 vstupovali lidé s vírou, že pomůžou Liberci a nastolí změny, které jsme cítili, že jsou potřeba. Osobně se domnívám, že spíše byla snaha, aby se tam topka nedostala. Protože před 5 lety byly šance topky v Liberci vyhrát velké. Víceméně ale za to, co se stalo, jsme si mohli sami. Že jsme to dopustili. 

Nejvýše postaveným politikem TOP 09 z našeho regionu byl Jablonečan Jaromír Drábek, bývalý ministr práce a sociálních věcí v Nečasově vládě. O něm jsme se bavili koncem září v rozhovoru pro Parlamentní listy. Kritizovala jste hlavně sKarty…

Můj postoj se od té doby nezměnil. Jaromíra jsem měla možnost poznat jako člověka a nemůžu o něm říci nic negativního. Může se to stát komukoli z nás. Jednáte na základě informací, které máte v danou chvíli. Když se to ale týká několikamiliardových zakázek jako u těch sKaret  je důležité tyto informace více a důkladněji probrat.

Jaromír Drábek musel odstoupit kvůli skandálu jeho náměstka Vladimíra Šišky, který byl loni v květnu městským soudem v Praze odsouzen k 6 letům vězení za vydírání (proti rozsudku se odvolal) a čelí dalšímu obvinění, které policie vyšetřuje. Zklamal se podle vás Drábek ve svém spolupracovníkovi?

To nevím. Ale já také nejsem v kůži svých zaměstnanců. Pevně doufám, že dělají to, co se domluvíme. Vždy spolupracujete s lidmi v dobré víře. 

Vy jste ředitelka občanského sdružení Tulipan, které provozuje chráněnou dílnu,  zaměstnávající lidi se zdravotním postižením. Máte nějaké novinky z vaší organizace?

Zkusmo jsme začali na podzim šít psí oblečky pro naše psí miláčky. Sdružení Tulipan také realizuje za podpory EU projekt Zaměstnání není samozřejmost. Je určen pro cílovou skupinu lidí s duševním onemocněním. Účastníci projdou formou vzdělání obecného i odborného rekvalifikačního. Následně pro vybrané už máme předjednaných 20 pracovních míst a pomůžeme jim k jejich pracovnímu uplatnění.

Nabízíte také třeba úklid sněhu. Takže až zase napadne, můžou se na vás Liberečané obrátit?

Přesně tak. Odhazujeme sníh. Spolupracujeme takto s několika firmami. Zároveň ho uklízíme i pro několik domácností, hlavně pro seniory, nebo u některých bytových domů.

Ještě se vraťme k politice. Byla jste jedničkou kandidátky TOP 09 do loňských podzimních komunálních voleb a od roku 2011 místopředsedkyní liberecké organizace strany. Teď v lednu u vás proběhly volby a vy vůbec nefigurujete ve vedení liberecké topky. Co se stalo? Je to kvůli vaší ochotě vstoupit do koalice, což se nelíbilo členské základně? A byly tyto volby plánované, nebo mimořádné?

Ve vedení liberecké topky mě nenaleznete z toho důvodu, že jsem o místo předsedy neusilovala z důvodu časové náročnosti mé zastupitelské funkce a pracovních důvodů. Vzhledem k tomu, že jsem ještě členkou finančního výboru a redakční rady, je toho hrozně moc. Neměla bych tedy čas se věnovat stranické práci. Jinak volby byly plánované, jak nakazují  stanovy TOP 09 – jednou za dva roky.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32