Potvrzeno: na kraji vznikla koalice Starostů, Nezávislých a ČSSD

V libereckém kraji povládne koalice kdysi zavilých nepřátel Starostů pro Liberecký kraj (SLK) a ČSSD. Doplňují jí odpadlíci od Změny pro Liberecký kraj kolem Josefa Jadrného Nezávislí. Novou krajskou vládu přivítali i komunisté spolu s ODS. Zástupci sociální demokracie budou mít v krajské radě dva resorty – regionální rozvoj a odbor sociální. Oba byli zvoleni těsnou většinou, část zastupitelů pro ně odmítla hlasovat.

 

Dohoda ujednaná mezi lídry liberecké sociální demokracie Robertem Duškem a Radkem Polmou a Starosty v čele s Martinem Půtou a Markem Pieterem se stala skutečností. Sice ještě před dvěma roky, zejména před volbami, nenechali Starostové na ČSSD nit suchou a prohlašovali, že se s ní nikdy nespojí, dnes ale spolu usedají do krajské vlády.

Nejprve z postu radní pro regionální rozvoj ustoupila Ivana Hujerová, která byla zvolena na kandidátce Změny pro Liberecký kraj, ale ze svého původního klubu loni odešla a v konfliktu mezi vedením Změny a Martinem Půtou vždy stála pevně po hejtmanově boku. Na její místo byl zvolen Vít Příkaský z ČSSD, který stejnou funkci zastával v době krajských koalic ČSSD a ODS i v časech, kdy vládla ČSSD opřená o podporu KSČM. Příkazský získal 24 hlasů.

Pro Lenku Kadlecovou, někdejší asistentku radního Pavla Petráčka a partnerku Radka Polmy, hlasovalo o jednoho zastupitele více, a tak se i ona stala radní. Jejím resortem bude sociální oblast. V rámci mocenských škatulat zase jí uvolnil post Petr Tulpa ze Starostů, který poté převzal resort zdravotnictví, který dočasně vedl náměstek pro ekonomiku Marek Pieter. Ten jej převzal po odvolané Zuzaně Kocumové, na jejímž konci se v zákulisí dohodli Starostové s tehdy opoziční ČSSD, KSČM i ODS. K nim se přidali i někdejší zástupci Změny v čele s Josefem Jadrným, a to v rozporu s usnesením svého vlastního klubu.

Pro zástupce ČSSD ale odmítali zvednout ruku zástupci Změny, ODS a dokonce někteří Nezávislí, například jejich současný předseda André Jakubička. Podle něj by to bylo, narozdíl od Starostů, naprosté zpronevěření se předvolebním slibům.

Podporu nové koalici vyjádřili ústy zastupitele Františka Peška i komunisté, kteří se dočkali některých placených postů (pešek získal místo v dozorčí radě Krajské nemocnice v Liberci). S jmenováním Kadlecové vyjádřil spokojenost kupodivu i chrastavský starosta Canov, jeden z někdejších nejzuřivějších kritiků ČSSD. Starosty, ČSSD, KSČM i ODS ale dlouhodobě spojují jednotlivé otázky , jako například postup v rámci outsourcingu veřejné autobusové dopravy, kde mají blízko k největšímu dodavateli, společnosti Busline.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se