Jeden svět 2015 praskne vaši ochrannou bublinu

Narušit předsudky, pohodlné nevědomí a fámy šířené českou společností – to je cílem 17. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který své publikum přivítá výzvou „Praskněte své bubliny!“. Jeden svět se uskuteční v Praze od 2. do 11. března. V Liberci se festival koná od 23. – 29. března 2015.

 

 Jeden svět letos vzniká ve chvíli, kdy světem hýbou zásadní události jako útok na redakci satirického týdeníku v Paříži, válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, nárůst rasismu v České republice podporovaný čelními politiky. „Díky moderním technologiím můžeme dnešní dění prožívat takřka v přímém přenosu – sledovat vývoj, zaujímat postoje, aktivně reagovat. Přesto reagujeme zcela opačně – pouštíme k sobě jen vybrané zprávy, uzavíráme se do mentální rezervace. V ochranné bublině je nám příjemně, protože máme pocit, že to, co je venku, se nás netýká,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Upozorňuje zároveň, že takový pasivní postoj je zvlášť v dnešní globalizované době nebezpečný.

 

Právě proto Jeden svět vyzývá českou veřejnost, aby praskla své ochranné bubliny – například už tím, že navštíví projekce dokumentárních filmů s aktuálními tématy a po nich následující debaty. „Sami jsme si při výběru filmů praskli pár svých bublin, ať už o islámu, jihoamerických migrantech nebo třeba duševních chorobách,“ dodává Hana Kulhánková.

 

Symbolem letošního ročníku se stala ochranná bublinková fólie, které je třeba se zbavit. Kampaň připravil kreativní tým Michaely Klakurkové, Jana Žaloudka a Jana Látala ze studia Družina. „Každý z nás má nějakou svou ochrannou zónu. Takovou bublinkovou fólii, která sice chrání, ale taky uzavírá před světem. Festival Jeden svět chápeme jako možnost, jak si pár svých bublin propíchnout, mít větší kontakt se světem a tím, co se v něm děje,“ říká Michaela Klakurková.

 

V Liberci se festival uskuteční již podvanácté. Pořadatelem festivalu je místní pobočka společnosti Člověk v tísni. Během festivalového týdne uvidí liberečtí diváci dvanáct filmů, většinu z nich doprovodí debaty s tvůrci a odborníky. Promítat se bude celý týden v Experimentálním studiu v Lidových sadech. Téma ročníku se letos neodráží v jedné konkrétní filmové kategorii, ale prochází napříč celým programem. Celý liberecký festival uvede dokument Plán, upozorňující na problematiku územního plánování a jeho zákulisí. Film sleduje situaci v Praze, nicméně je aktuální i pro Liberec. Účast přislíbil režisér Benjamin Tuček. K příležitosti 20. výročí konce války v bývalé Jugoslávii si promítneme film Srbský právník o mladém obhájci Radovana Karadžiće. Z filmů s environmentální tematikou, jsme vybrali dokument ThuleTuvalu o změnách klimatu. Ze soutěžních filmů uvedeme Bojovníky ze severu o mladých lidech, přidávajících se k radikálním islamistickým skupinám, dokument Dron o prostředcích a dopadech moderní války a Válku lží o iráckém uprchlíkovi,který popsal svou práci v tajném vojenském komplexu na výrobu chemických zbraní a jehož svědectví posloužilo Američanům jako důkaz k rozpoutání války. K vidění budou také tři české filmy – Cukr blog, Stále spolu a Zatajené dopisy, které mají na Jednom světě premiéru.

V sobotu 28. 3. zahraje v rámci Jednoho světa Mirek Kemel s kapelou. Po dobu festivalu bude v Experimentálním studiu k vidění výstava fotografií z Rumunského Banátu od Antonína Nevoleho.

Více informací k festivalu a k programu:
http://www.jedensvet.cz/2015/liberec

Informace o pořádající organizaci festivalu: http://www.clovekvtisni.cz/cs/socialni-prace/pobocka/liberec

Kontakt: Lukáš Průcha, telefon: +420 731 690 480, e-mail: lukas.prucha@clovekvtisni.cz

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Osobností prvního československého prezidenta, který se tolikrát nebál jít proti proudu, se dnes ohání kde kdo. Jaký ale ve skutečnosti byl, na to se
Pro všechny, které zajímá a kterým není lhostejný osud lidí, kteří nemají střechu nad hlavou, přinášíme pozvánku na zajímavou akci. formát akce: konference a
V úterý 24. října se bude v Liberci debatovat o dluzích a exekucích. Jak se na to dívají dluhoví poradci, exekutoři, zaměstanavatelé nebo třeba
Zajímá Vás, jak v Českých zemích probíhala kupónová privatizace, fenomén devadesátých let a jeden ze symbolů české restaurace kapitalismu? Kdo neměl možnost shlédnout unikátní