Ani NATO, ani Putin! skandovali aktivisté, dočkali se nadávek a ran pěstí

Ne všichni v Liberci vítali konvoj americké armády mávátky a potleskem. Příjezd US army do města doprovázel protest asi tří desítek lidí, kteří poukazovali na nebezpečí dalšího válečného konfliktu, podporovaného masivní propagandou, na který může doplatit civilní obyvatelstvo. Za svůj poklidný protest byli slovně i fyzicky napadáni a paradoxně policie zasahovala proti nim.

Vedle několika tisícihlavého davu působila skupinka protiválečných aktivistů poměrně nepatrně. Sešlo se jich zhruba třicet, z Liberce i z blízké Žitavy. Nejprve rozvinuli svoje transparenty na ochozech parkoviště obchodního domu Interspar a později se přesunuli do parku proti libereckým kasárnám.

Ačkoliv pouze nesli transparenty a občas vyvolávali protiválečná hesla, některým příznivcům americké armády to bylo značně proti srsti. Demonstranti nesouhlasící s mezinárodní politikou USA, ale i Ruska, se od části protestujících dočkali nadávek a dokonce i pokusů o fyzické napadení a zničení transparentů. Ihned zasáhla policie. Nikoliv ovšem proti agresorům, ale proti napadeným odpůrcům průjezdu americké kolony. Jeden z nich byl zadržen, prolustrován a později propuštěn.

„Postup policie nás nepřekvapil. Co nás ale překvapilo, je taková podpora americké válečné politice, která ve světě nechává takovou spoušť a tolik lidského utrpení. Rozhodně nestojíme za putinovským Ruskem, jak nám i dnes někteří primitivnější kritici vyčítají, ale odmítáme černobílé nahlížení mezinárodní situace. Spousta z těchto lidí dnes jen plní roli užitečných idiotů, kteří se probudí, až zase bude Evropa pro něčí zisky hořet. Ale jak je vidět, propaganda funguje na plné obrátky“, uvedl exkluzivně pro naši redakci jeden z organizátorů protestu.

Aktivisté rovněž vydali k včerejšímu příjezdu americké armády prohlášení, přinášíme jeho plné znění:

Nebuďme lhostejní k řinčení zbraní – už žádnou válku!

Průjezd amerického konvoje naší zemí a naším městem není žádným výrazem solidarity mezi spojenci a už vůbec ne demonstrací na obranu západních hodnot. Naopak. Je to jasný projev touhy po dalším mezinárodním konfliktu, další přiblížení se válce imperialistických bloků, která bude ovšem opět vedena proti drtivé většině všech národů.

Sotva čtvrtstoletí po ukončení studené války se na obou stranách Atlantiku opět připravují vládnoucí třídy k rozpoutání další mezinárodní krize, která povede ke krvavým konfliktům. Od přelomu milénia dokázaly USA rozvrátit celý jeden obrovský region od Libye po Afghánistán. Výsledek těchto tažení za ropou, dalšími zdroji a mocenskými pozicemi vidíme každý den ve zpravodajství – statisíce obětí, rozvrat států, lokální válečné konflikty a vzestup náboženského fundamentalismu i nacionalismu do té doby netušených rozměrů.

Ani současný konflikt na Ukrajině nelze vidět bez souvislostí. NATO v čele se Spojenými státy, které cítí ztrácející se dominantní postavení ve světě, nadále utahuje smyčku kolem Ruska. V důsledku toho se zde fašizuje společnost, roste nacionalismus a volání po obnově ruského impéria. Tato výbušná směs může být podnětem k dalšímu světovému konfliktu, na který doplatí zejména miliardy civilního obyvatelstva.

Nechceme stát ani na jedné straně chystané války imperialistických bloků. Odmítáme volit mezi kapitalismem a imperialismem západním nebo ruským. Stojíme na straně třetího bloku, na straně 99 % procent lidí, kteří jsou v podobných válkách vždy jen obětí. Ale mohou být vítězi, mohou být vším.

Nestojíme proti obyčejným Američanům, ani Rusům. Je nám cizí stupidita českých a evropských uctívačů Západu i putinovského Ruska. Nestojíme proti řadovým vojákům na obou stranách – naopak vyzýváme je: obraťte své zbraně proti těm, kteří vás ženou na smrt.

O to více ale stojíme proti kapitálu a válečným psům na obou stranách, kteří hodlají znovu zažehnout válečné hrůzy. Americký konvoj pryč z Liberce, pryč z České republiky!“

 Liberečtí a žitavští protiváleční aktivisté

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody