Jaké kdo pobírá odměny v městských společnostech

Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce a zatím to na nějaký výrazný posun nevypadá. Placená místa jsou obsazovaná klasicky dle stranického klíče. Koalice se brání, že jde jen o přechodné období a že do konce roku v představenstvech vystřídají profesionálové politiky. Těm pak zůstanou jen dozorčí rady.

Měla to to být zásadní změna proti dosavadní praxi. Politiky, jejich kamarády a příbuzné měli vystřídat profesionální manažeři. Aspoň tam, kde má město majetkovou většinu. Zástupci radniční koalice stále tvrdí, že to mu tak bude, prý do konce roku. „Do konce roku 2015 chceme ve všech představenstvech městských společností vyměnit politiky za manažery a odborníky. Současní lidé jsou tam jen na přechodnou dobu, aby svými hlasy a postoji těmto změnám dopomohli. Politikům pak zbydou pouze dozorčí rady, tam si myslíme, že jejich místo“, uvedl při náš server náměstek pro ekonomiku za Změnu pro Liberec Jan Korytář.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak za zbývající dvě třetiny roku koalice své sliby naplní. Zatím jsou posty obsazeny podle politického klíče a právem budí rozpaky. Navíc změny v orgánech společností s majetkovou účastí města po volbách z loňského podzimu a zejména po strastiplném povolebním vyjednávání, na jehož konci byla ustanovena koalice Změny a ANO, pořád běží.

V Liberecké informační společnosti (LIS) ještě například nebyl stanoven předseda dozorčí rady, stejně jako ve Sportovním areálu Ještěd (SAJ) nebo v Technických službách města Liberce (TSML). Odvolána byla dozorčí rada (respektive její liberecká část) Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), ale ještě nebyla jmenována nová.

Odměny nepobírají například v DPMLJ jablonecký náměstek Lukáš Pleticha (ČSSD) nebo ve Sportovním areálu Liberec (SAL) zaměstnanec magistrátu Zbyněk Karban. To jim přímo zakazuje zákon, ač si s tím v minulosti nikdo moc hlavu nedělal. Své odměny za funkci v představenstvu se naopak dobrovolně vzdal zastupitel Jiří Čeček ze Změny pro Liberec.

Přinášíme tedy přehled aktuálního stavu zastoupení v městských společnostech včetně výše odměn (ve formátu PDF ZDE). Situaci budeme nadále sledovat a vracet se k ní.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,
Krajské protikorupční pracoviště, o.p.s. ve spolupráci s občanským sdružením Čmelák-SPP, o.s., připravilo před volbami servis pro obyvatele města Liberce. Navazujeme tak na práci občanského