Včerejší setkání KPKP proběhlo v přátelském duchu

Klidnou a věcnou debatou byl naplněn včerejší diskusní večer v Respekt kavárně v knihkupectví Fryč. Po dvě hodiny mluvili o své práci i odpovídali na dotazy občanů zaměstnanci Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP). Z debaty vzešlo i několik zajímavých podnětů.

Na debatu, která se konala od 19 hodin v knihkupectví Fryč, nakonec nedorazilo moc lidí, odhadem asi patnáct. V úvodu přítomné přivítal všechny knihkupec Martin Fryč, který podobné debatní večery pořádá v prostorách své firmy již řadu let. Poté s náplní práce KPKP seznámila přítomné ředitelka spolku, paní Daniela Fialová.

Jaroslav Tauchman navázal na její slova, uvedl několik příkladů z praxe. Rozsáhle o „kauze IP1“, která se týká masivního zneužívaní evropských dotací skrze úřad Libereckého kraje, promluvil analytik KPKP Miroslav Kroutil. Ten kauzu, když ještě na krajském úřadu pracoval, otevřel co by whistlblower. Získal si tím uznání tehdejších opozičních Starostů pro Liberecký kraj, ale po jejich převzetí moci se pro své důsledné dbaní na vyšetření kauzy aktuálním vládcům kraje z řad Starostů znelíbil.

Občany zajímaly i další případy kolem jednotlivých kauz, situace kolem evropských dotací, jednotlivých projektů, klientelistické zákulisí Liberce, kterým se město tak nechvalně proslavilo i to, zda a nakolik se v současnosti situaci mění či jak se může změnit. Někteří z občanů během debaty i po ní pronesli zajímavé postřehy i podněty, se kterými se sami setkali.

Ačkoliv nebyla nijak masivně navštívená, na rozdíl od jiných proběhlých, debata s občany se povedla. Jak se dalo očekávat, doma zůstaly i majitelé nejrůznějších nicků (často z řad politiků nebo „novinářů“ zdejší stavební firmy), tolik milující anonymní pohodlí diskuzí na našem webu.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,