Pozemky za miliardy z podezřelých restitucí. Stopy vedou k lidem okolo Syneru

Lukrativní pozemky v hledáčku ÚOOZ, skončily krátce po restituci u hlavního právníka Syneru Vítězslava Štumpfa a bývalého libereckého zastupitele ODS Jaroslava Mejstříka.

 

Když před dvěma měsíci detektivové z protimafiánského policejního útvaru zablokovali téměř 37 hektarů pozemků v Praze a okolí, orosila se čela i skupině lidí ve vzdáleném Liberci.

Tam sice policie nezasáhla, ale se severočeskou metropolí a společností Syner jsou podle zjištění Centra nezávislé investigace (CNI) spojeni lidé působící ve firmě Bečvářova a.s., které patří většina zaplombovaných pozemků.

Podle zjištění CNI minimálně v únoru 2013 vlastnil část akcií bývalý liberecký zastupitel za ODS Jaroslav Mejstřík, jenž v minulosti působil v šesti společnostech vlastněných Synerem. Mejstřík je zároveň bratrancem jednoho z majitelů firmy Syner, Petra Syrovátka.

Mejstřík dodnes zasedá v dozorčí radě firmy Bečvářova a k jejím akciím se hlásí i v současnosti. „Ano, to je pravda, jsem akcionář,“ řekl Hospodářským novinám, kterým CNI tuto kauzu exkluzivně poskytlo.

S libereckým Synerem, jenž je známý především z případu tzv. „karlovarské losovačky“ je spojen i další z tehdejších držitelů akcií Bečvářova – Vítězslav Štumpf, právník a předseda dozorčí rady synerovské mateřské společnosti S group holding. V dceřiných společnostech firmy Bečvářova pro změnu figuruje bývalý ředitel pro zahraniční záležitosti Syner group Igor Horník.

Firma Bečvářova a její dceřinky skoupily téměř 63 procent všech pozemků restituovaných po pražském velkostatkáři Juliu Bečvářovi. Celkem tak získali bezmála 72 hektarů často lukrativních parcel v Praze, a to za zlomkovou cenu skutečné tržní hodnoty. Více než polovinu z nich pak policie na počátku letošního března nechala zaplombovat.

„Byl jsem z toho rozčarovaný a mrzí mě to,“ reagoval na zásah Mejstřík. „Já žiju v tom, že to v pořádku je. Přistupoval jsem k tomu tak, že se jednou na těch pozemcích budou moci dělat developerské projekty.“

Stopy vedou do Liberce

Liberecká stopa se v kauze podezřelých restitucí začala objevovat už na začátku roku 2011 na valné hromadě společnosti s anonymními akciemi Bečvářova a.s.

Jako akcionáři tu tehdy vystupoval advokát restituentů Daniel Honzík a neprůhledná offshorová společnost Selvero Limited. Ačkoliv nelze z dokumentů vyčíst, kdo za touto kyperskou firmou stál, sám Mejstřík v rozhovoru s Hospodářskými novinami uvedl, že do firmy vstoupil už v tomto období.

Nicméně firmu z daňového ráje na jednání zastupoval advokát Oldřich Filip, jenž dříve zastupoval šéfy liberecké společnosti Syner. Za sebe následně zplnomocnil současného hlavního právníka Syneru a pozdějšího spolumajitele společnosti Bečvářova Vítězslava Štumpfa. V libereckém paláci Syner sídlí také notářka, která u zápisu z valné hromady asistovala.

Na příští valné hromadě, konané jen necelé dva měsíce poté, co firma nebývale výhodně nakoupila restituované pozemky, jsou karty vlastníků rozdány už jinak.

Rozhodující podíl drží již zmíněný hlavní právník Syneru Štumpf. Menšinový podíl má v rukou již zmíněný někdejší představitel synerovského holdingu a bývalý liberecký zastupitel za ODS  Mejstřík, jenž je bratrancem spolumajitele S group holding Petra Syrovátka.

Společnost Syner se ale od této restituční aktivity distancuje. „Pravděpodobně se jedná o (pozn.red. Štumpfovu) vlastní aktivitu,“ vysvětlil Hospodářským novinám mluvčí firmy Ondřej Paclt.

Sám Mejstřík šel do koupi akcií podle svých slov s rizikem. „Když jsem ten obchodní podíl v Bečvářova a.s. kupoval, nebylo jasné, a vlastně dodnes není jasné, jestli z toho někdy něco bude,“ uvedl pro Hospodářské noviny.

Není bez zajímavosti, že Mejstřík společně s manželkou v roce 2013 podepsal smlouvu na koupi bytu v pražské Bubenči. Za nemovitost o rozloze přes 200m2 zaplatil podle zjištění CNI celou kupní cenu ve výši 20,8 milionů korun ještě před podpisem kontraktu. Mejstříkovi patří také luxusní dům nedaleko Liberce.

Kamarád v čele Pozemkového fondu

K Liberci se váže i další zajímavost. V době, kdy se Pozemkový fond podezřelým restitučním procesem zabýval, působil na pozici ředitele tohoto úřadu Radim Zika, bývalý neúspěšný kandidát na post libereckého hejtmana za ODS.

Mejstříka pojí se Zikou nejen mateřská strana ODS, za kterou byli společně v roce 2000 zvoleni do libereckého zastupitelstva, ale jsou to také dobří známí.

Podle informací CNI Mejstříkova firma Europ sídlila ve stejné liberecké vile, ze které z Liberce úřadoval také Zika coby tehdejší šéf fondu.

A byl to právě Zika, kdo v roce 2011 vydal (podle zápisu z jednání dozorčí rady) pokyn k mimosoudnímu jednání s restituenty po velkostatkáři Bečvářovi. Tímto krokem by se vyhnuli dlouhým soudním sporům a byly by jim požadované pozemky přiřknuty. Návrh nakonec neprošel.

Lukrativní pozemek za 86 korun za metr

Pozemky o celkové rozloze, která přesahovala 1 kilometr čtverečný, nakonec restituenti získali na konci roku 2012.

Jejich zástupce Zdeněk Činčera ale většinu pozemků o rozloze více než 70 hektarů obratem ještě týž den, kdy je získal, prodal společnosti Bečvářova a.s a jejím dceřinkám za celkovou částku 62 milionů korun. V průměru tak získala pozemky za 86 korun za metr čtverečný.

Obě dceřinky byly založeny necelý měsíc před koupí pozemků a obě se staly majetkem společnosti Bečvářova a.s. jen pár dní před samotnou transakcí.

Neoprávněné restituce?

V rámci celého restitučního procesu je podezřelých i mnoho kroků, které celou transakci provázely.

Například rozhodnutí z roku 2009, na základě kterého byl restituentům po statkáři Bečvářovi přiznán nárok na dané pozemky. V tomto rozhodnutí hrála roli žádost z roku 1991, prostřednictvím které se restituenti hlásili o náhradu za své pozemky. Zákon o půdě z téhož roku totiž dědicům restituovat po velkostatkáři v rozsahu, ve kterém pozemky získaly, neumožňuje.

Důvodem je fakt, že skupina restituentů vedená Zdeňkem Činčerou měla nárok získat pozemky pouze po dvou ze tří potomků velkostatkáře Bečváře, kterým stát jejich půdu v šedesátých letech minulého století vzal.

To potvrdil i výsledek soudu mezi restituenty a firmou Metrostav, jenž v roce 2014 odmítl jejich žádost na odškodnění za Metrostavem zastavěné pozemky. Tím se také tento restituční proces dostal do hledáčku policie.

Vyšší ocenění

Další kontroverze jsou spojeny s oceněním výše restitučních náhrad, za které si restituenti mohli zakoupit náhradní pozemky. Ve znaleckém posudku, který si nechaly zhotovit státní úřad, byly pozemky oceněny maximálně na 10 milionů. Ocenění, které si pro své klienty nechal vyčíslit advokát Daniel Honzík ale přiřknulo restituentům náhrady ve výši více než 84 milionů.

Rozdíl ve výsledku obou posudků pramení ze způsobu jejich provedení. Zatímco v tom pro advokáta Honzíka byly všechny pozemky oceněny jako stavební, v ocenění zhotoveném pro státní úřady byla cena pozemků stanovena na základě jejich statusu ve chvíli znárodnění, tedy jako orná půda.

Restituentům však byly přiřknuty nároky na základě vyššího z obou ocenění zhotoveného pro advokáta restituentů Honzíka. Tím mohlo dojít k několikanásobnému navýšení jejich náhrad, a tedy také zvětšení rozlohy pozemků, které si za ně pořídili.

Během prosince 2012 tak zástupce restituentů Zdeněk Činčera získal pozemky o rozloze více než jednoho kilometru čtverečních v Praze a ve Středočeském kraji. Ještě ten samý den, kdy je získal, stačil většinu pražských pozemků prodat společnosti Bečvářova, a.s. sídlící na stejné adrese jako advokát, který ho u soudu zastupoval.

Zásah elitních detektivů

Jak už CNI informovalo, zasáhl na počátku letošního března do případu Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, když zaplomboval část restituovaných pozemků. Většina z nich patří společnosti Bečvářova, které byly zablokovány pozemky o celkové rozloze 32,5 hektaru včetně těch nejlukrativnějších například naproti Thomayerově nemocnici.

Více než 8 hektarů stačili představitelé společnosti před policejním zásahem prodat.

Vojtěch Srnka, Eliška Bártová, Jaroslav Tauchman

Více na www.cninp.cz

Související článek CNI: Detektivové ÚOOZ zablokovali v Praze pozemky za miliardy korun

Související studie CNI: „Ztracená země“ – případová studie k článkům kauzy restituovaných pozemků

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.