Nesouhlasíme s volbou Jiřího Kittnera do dozorčí rady DPMLJ

Valná hromada Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec n. N. zvolí dva nové členy dozorčí rady, tato místa mají podle dohod obsadit zástupci opozičních stran. ODS však jako svého zástupce navrhla bývalého primátora Ing. Jiřího Kittnera a zastupitelé tuto volbu velkou většinou odsouhlasili.

Jakkoliv ctíme právo každé politické strany nominovat jakéhokoliv kandidáta, stejně jako zvyk vzájemně si kandidáty do volených funkcí podporovat, jsme přesvědčeni, že u Jiřího Kittnera je s ohledem na jeho minulé činy nutné udělat výjimku a že zastupitelé měli jeho volbu odmítnout. Jmenovat zrovna jeho do dozorčí rady je svým způsobem výsměchem libereckým občanům.

Nelze podle našeho názoru automaticky přijímat představu, že každá strana nominuje své zástupce na svou odpovědnost, svůj díl odpovědnosti mají i zastupitelé, kteří takovou volbu podporují. Bývalý primátor J. Kittner přitom nese hlavní politickou zodpovědnost za to, jakým směrem se Liberec po roce 2000 ubíral, za to, jak je dnes Liberec zadlužený, plný obřích nákupních center a za dlouholeté vnímání Liberce za Mekku korupce a klientelismu.

Případů, kdy Ing. Kittner aktivně prosazoval řešení, která nebyla výhodná ani pro městskou pokladnu ani pro jeho občany, za to na nich zbohatli různí vyvolení, byla celá řada: od prosazování prodeje spalovny a výstavby arény, přes nevýhodné smlouvy ve městech a městských společnostech, podezřelé a podle všeho předražené veřejné zakázky pro mistrovství světa, nevýhodné prodeje pozemků v průmyslové zóně, až k překročení pravomoci při uzavírání smluv souvisejících s dluhopisy, které město pořád ještě mohou přijít na stovky milionů.

Je třeba připomenout i skutečnost, že Ing. Kittner byl v minulosti opakovaně obviněn i obžalován z řady trestných činů, mj. ze zneužití pravomoci veřejného činitele, z porušování povinností při správě cizího majetku a podobně. Přestože byl dosud ve všech případech v trestním řízení zproštěn viny, podle našeho názoru by zastupitelé neměli rezignovat na etickou stránku toho, co se v Liberci v minulých letech dělo. Samotné zproštění obžaloby totiž neznamená, že se dotyčný v daných případech choval čestně a správně, někdy pouze to, že existující důkazy v našem právním řádu prostě nedostačuje k odsouzení.  

Podle našeho názoru jde o dobré důvody, proč by se Ing. Kittner už nikdy neměl objevit v žádné volené funkci, pokud jej do ní nevynesou sami voliči.   V některých případech je zkrátka potřeba ukázat, že určité chování není akceptovatelné, jde o jednu z mála možností, jak můžeme utvářet politickou kulturu postavenou na odpovědnosti politiků za své činy.

Jaromír Baxa, Zuzana Tachovská, zastupitelé za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web