Soud zprostil bývalé krajské radní obžaloby ve věci nezákonného pobírání vysokých odměn

Pobírání desetitisícových odměn v krajské nemocnici a dalších krajských společnostech, kterými si přilepšovali někdejší vládci kraje z ČSSD, není trestný čin. Minulý týden tak pravomocně rozhodl liberecký soud. Prý tak jednali z neznalosti. Nicméně některé částky na nich mohou společnosti i nadále vymáhat v občanskoprávním řízení.

Podle libereckého soudce sice byly politikům desetitisícové odměny měsíčně vypláceny, ale nešlo o trestný čin. Přitom některým bývalým radním původně hrozily vysoké tresty – až osmileté vězení.

Před soudem se v celé kauze sešlo kompletní vedení Libereckého kraje: někdejší hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), Lidie Vajnerová (SOS), Radek Cikl (ČSSD), Jaroslav Podzimek (ČSSD), Pavel Novák (ČSSD), Vít Příkaský (ČSSD), Pavel Petráček (ČSSD), Zdeněk Bursa (ČSSD) a Martin Sepp (ČSSD). Vedle nich usedli na lavici obžalovaných i dva lidé z vedení krajské společnosti Silnice LK.

Státní zástupkyně kladla politikům za vinu, že jim byly, na základě vlastního rozhodnutí, vypláceny značné částky v rozporu se zákonem o střetu zájmů, podle kterého nemají uvolnění členové krajského zastupitelstva nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Za vlády bývalého krajského vedení (ČSSD, SOS s podporou KSČM) se ovšem tyto odměny vyplácely v českolipské nemocnici a krajské společnosti Silnice LK. Dvěma bývalým radním (Bursa, Petráček za své členství v orgánech nemocnice v České Lípě) hrozily za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kdo jim odměny schválili, mohli jít do vězení až na pět let.

Odměny za práci v dozorčích orgánech Libereckého kraje se pohybovaly od 10.000 do 50.000 korun. Například Zdeněk Bursa bral jako předseda dozorčí rady v liberecké nemocnici 50 tisíc korun měsíčně.

Obžalovaní se brání tím, že své odměny vrátili (poté, co je k tomu nemocnice v České Lípě vyzvala: Bursa 352 tisíc, Petráček 253 tisíc korun) a hlavně, že tak jednali na základě právních posudků, které si nechali vyhotovit a které jim takovéto braní odměn posvětily. Sázeli (a úspěšně) tak na podobnou argumentaci, která některé z nich (a s nimi i primátorku Liberce Martinu Rosenbergovou z ČSSD) zachránila v kauze ohledně pobírání odměn v orgánech liberecké nemocnice. Tu policie obvinila, že svým kolegům takové pobírání svým podpisem umožnila. I ona byla obvinění zproštěna na základě náhle se objevivšího právního posudku, který takové jednání posvětil. Posudek vypracovala advokátní kancelář dlouhodobě spolupracující s ČSSD.

Tehdy se do orgánů krajské nemocnice v Liberci dostali sociální demokraté, a to na základě politických dohod v Liberci, kdy byla utvořena opozičně-smluvní koalice ČSSD,Starostové pro Liberecký kraj-LO,VV a ODS a Jiří Kittner a JIří Veselka odešli do vedení Krajské nemocnice Liberec.

Všichni svou vinu posléze u soudu, který řešil stejné provinění ohledně odměn v nemocnici v České Lípě a dalších krajských společnostech, od začátku popírali, někdejší radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa dokonce odmítl  vypovídat. Vedle právních posudků, které měly bývalým představitelům kraje zajistit beztrestné pobírání desetitisícových odměn, poukazují obžalovaní i na skutečnost, že schválení odměn, které si navzájem schválili, prošlo jako byrokratická procedura úředníky a právníky krajského úřadu. Ředitelem krajského úřadu se během vlády ČSSD a SOS (s podporou KSČM) stal rovněž člen ČSSD René Havlík, který stejnou funkci zastává i dnes, kdy na kraji vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj.

Podobná argumentace ale naráží na skutečnost, že někdejší radní z 2004-2008 a spolustraník dnešních obžalovaných z ČSSD Karel Dolejší v minulosti uvedl, že on sám se musel vzdát odměn v (té samé) českolipské nemocnici, když ho na možné porušení zákona o střetu zájmů upozornili rovněž krajští právníci.

Soudu ale tento argument nestačil a někdejší sociálnědemokratičtí radní jsou od žaloby osvobozeni.

Na celou kauzu podivně vyplácených odměn v liberecké nemocnici upozornili liberečtí zastupitelé za Změnu pro Liberec. Posléze se jí ale ujali zejména Starostové pro Liberecký kraj, kteří ji vydatně používali v předvolební kampani v roce 2012. Nyní ovšem Starostové na kraji vládnou společně s jimi tehdy kritizovanou ČSSD a někdejší nejhlasitější kritici sociálních demokratů a jejich praktik jsou dnes největšími zastánci jejich současné vzájemné spolupráce (např. chrastavský starosta Michael Canov).

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody