Policie zasadila úder ČSSD. Obvinila člena předsednictva strany, bývalého europoslance

 Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality obvinil zatím z blíže nespecifikovaných trestných činů bývalého poslance a europoslance Roberta Duška. Ten je v současné době členem vrcholných orgánů ČSSD, zasedá v předsednictvu a ÚVV strany. Spolu s Duškem jsou obviněni další lidé, mimo jiné bývalý radní pro dopravu Libereckého kraje za ČSSD Martin Sepp. Vyplývá to ze zjištění Centra nezávislé investigace (CNI) a Krajského protikorupčního pracoviště (KPKP). Policie zatím obvinění odmítá komentovat.

Pocit neviny

Podle informací CNI a KPKP obvinili detektivové Roberta Duška začátkem června tohoto roku. Stejně jako jeho někdejšího stranického podřízeného Martina Seppa, bývalého radního pro dopravu Libereckého kraje.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej odmítl případ komentovat. „Omlouvám se, ale žádné informace zatím poskytovat nebudeme,“ konstatoval. Samotný Robert Dušek rovněž mlčí. „Nebudu to komentovat, ani nemůžu. Děkuju,“ uvedl pouze a zavěsil telefon.

Ovšem další obviněný, Martin Sepp, svoje i Duškovo obvinění ze strany policie potvrdil. „Dozvěděl jsem se to před pár dny,“ řekl CNI Sepp. „Cítím se být nevinen. Považuji to za neopodstatněné. Budu se bránit tím, že jim řeknu, co o tom vím.“

Zároveň uvedl, že se o obvinění svého stranického kolegy Duška, dozvěděl až od policie. „Dozvěděl jsem se to z usnesení“, dodal s tím, že se kauzou bude zabývat jeho právník.

Liberecká ČSSD zatím obvinění svých dvou členů neřešila. „Krajské vedení sociální demokracie v Liberci není v tuto chvíli informováno a nemá povědomí o tom, že by bývalý předseda krajského výkonného výboru Robert Dušek byl trestně stíhán za nějakou trestnou činnost,“ uvedla předsedkyně KVV Liberecké ČSSD Lenka Kadlecová.

Situací se zřejmě  podle vyjádření poslance Jaroslava Foldyny ještě nezabýval ani celostátní ústřední výbor. „Já o tom vůbec nevím,“ řekl CNI Foldyna, jenž je stejně jako Dušek členem předsednictva i ÚVV strany. „V sobotu bylo předsednictvo i ÚVV, na kterém pan Dušek byl, ale nepadlo tam o tom ani slovo.“

Není to poprvé

Na základě informací CNI a KPKP lze předpokládat, že v případu jsou obviněni ještě další lidé, a to nejen politici, ale například i někteří významní liberečtí stavební podnikatelé. Obvinění by se podle dostupných informací mělo týkat veřejných zakázek i evropských dotací.

Politické metody Roberta Duška a Martina Seppa nejsou veřejnosti ani soudům neznámé. Oba figurovali v kauze bývalého policejního ředitele v Liberci Miroslava Dvořáka, který právě na Duškovu přímluvu zařídil smazání dopravního přestupku tehdejšího radního Martina Seppa, který jel ve více jak sto kilometrové rychlosti přes obec.

Martin Sepp byl rovněž obžalován, že nezákonně pobíral desetitisícové odměny v krajských společnostech, když byl přitom zástupce Libereckého kraje. Soud se ale letos přiklonil k tvrzení obžalovaných, že jsou právními laiky a že disponovali posudky, které jim pobírání odměn schvalovaly a zprostil Seppa i ostatní obžaloby.

ípad pro vás nadále sledujeme.

 

Jaroslav Tauchman, Eliška Bártová

Centrum nezávislé investigace – CNI, Krajské protikorupční pracoviště – KPKP

www.cninp.cz

 

Robert Dušek

Liberec – Robert Dušek je v současné době členem republikového předsednictva ČSSD a Ústředního výkonného výboru strany, členem sociální demokracie je od roku 1996. Mezi lety 2002-2006 byl zastupitelem města Liberce. V roce 2006 byl zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za ČSSD. Jím byl až do roku 2009, kdy uspěl ve volbách do Evropského parlamentu. V Bruselu působil do roku 2014.

Dušek byl také dlouholetým předsedou ČSSD Libereckého kraje, ale místa se vzdal na podzim roku 2014, pravděpodobně právě kvůli již probíhajícímu policejnímu vyšetřování.

Dušek je dlouhodobě označován za kontroverzní osobu, vzhledem k jeho způsobu vedení politiky, které bylo kritizováno samotnými členy liberecké ČSSD. Proslul také kontakty na liberecké významné podnikatele i spekulanty s nemovitostmi, ale například i s vysokými policejními důstojníky. Právě na jeho přímluvu zařídil smazání dopravního přestupku tehdejšího krajského radního Seppa bývalý liberecký policejní ředitel Vladimír Dvořák.

Vliv Roberta Duška zasahuje i do liberecké KSČM. Na jeho popud byly na Zdravotní záchranné službě Libereckého kraje, v časech, kdy byl jejím ředitelem současný poslanec za KSČM Stanislav Mackovík, zaměstnáváni příbuzní prominentů ČSSD – včetně Duškova syna Adama, v současné době rovněž člena ÚVV ČSSD. A například zde bylo pár týdnu před volbami v roce 2010 (po ničivých povodních) vytvořeno i místo pro pozdější primátorku Liberce, která tak byla voličům prezentována jako „záchranářka“.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,