Tlak hazardní lobby na zastupitele vrcholí. Konec proherních automatů v Jablonci ohrožen

Do konce roku 2015 mohl být Jablonec nad Nisou bez heren a kasin. V roce 2010 k tomu vykročila tehdejší koalice. Staronový primátor Beitl ale po volbách obrátil a v dubnu předložil vyhlášku opět povolující kasina. Neuspěl. Návrh stáhl kvůli odporu opoziční Změny pro Jablonec i části koalice. Po dvou měsících předkládá vyhlášku znovu a podporu si už zřejmě zajistil. Změna pro Jablonec je však zásadně proti. Zdraví a bezpečnost občanů je podle nás mnohem důležitější než peníze do rozpočtu města. Škody způsobené hazardem jsou totiž mnohonásobně vyšší.

Místo města bez hazardu se Jablonec může začít připravovat na neomezený počet kasin kdekoli na území města. Přestože primátor Beitl před volbami dokola opakoval, že hazard během roku 2015 v Jablonci skončí, neuběhlo ani 6 měsíců od 1. ledna 2015, kdy městská vyhláška zakázala provoz všech automatů, tedy nejtvrdší formy hazardu, a už ji chce nová koalice se starými tvářemi prolomit.

Městskou vyhlášku o regulaci hazardu přijali zastupitelé již 15. 12. 2011. Hlasovala pro ni celá ODS včetně tehdy ještě starosty Beitla a další zastupitelé z různých stran. Provozovatelé dostali přepychové tříleté přechodné období na to, aby se na konec svého podnikání připravili. Mnozí zastupitelé již tehdy pochybovali o upřímnosti snahy hazard zakázat, což se potvrzuje. Hazardní lobby po volbách vytrvale pracovalo a vše by mělo být úplně jinak.

Koalice ODS, ČSSD, Domova, TOP 09 a Nové budoucnosti stále opakuje, že město s koncem hazardu přišlo o velké peníze, ale ekonomický náměstek Vele (ODS) město na tuto situaci nepřipravil. Prý nejsou peníze na sport a další bohulibé činnosti. Příjmy z hazardu ale nemají mašličku „určeno na…“. Neustále jsme odkazováni na propad daňových příjmů od státu, které ovšem vycházejí z loňských příjmů, které byly nejvyšší za posledních pět let. Letos navíc město pošle Jablonecké energetické dalších 75 mil. Kč na revitalizaci systému centrálního zásobování teplem. Připomeňme, že v roce 2014 společnost dostala od města již 50 mil. Kč a v roce 2016 dostane dalších 40 mil. Kč, za tři roky celkem 165 mil. Kč.

„Za prvních pět měsíců roku město dostalo od státu na daních zhruba o 15 milionů méně, než očekávalo. To se samozřejmě hodí jako argument pro návrat hazardu, s čímž ODS společně s hazardními podnikateli evidentně počítala. Avšak zmíněný propad se postupně vyrovnává a do konce roku chybí více než šest měsíců. O tom ale koalice mlčí a upřednostňuje peníze před zdravím a bezpečností občanů. Je také zajímavé, že ještě v dubnu návrh vyhlášky povoloval jen dvě kasina a najednou jsou tři. Časem se tak z heren stanou kasina a vše zůstane při starém,“ říká zastupitel Jakub Macek, který se regulací hazardu dlouhodobě zabývá.

„Změna pro Jablonec trvá na tom, aby se současně platná a účinná vyhláška neměnila. Do konce roku 2015 by tak skončila správní řízení o odebrání povolení na provoz všech hracích automatů fungujících podle špatně nastaveného zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Až do přijetí nově připravovaného zákona a hazardních hrách by tak město zůstalo úplně bez nejtvrdší formy hazardu. Nový zákon s jasnými a výrazně přísnějšími pravidly bude účinný od roku 2017. Až poté budeme ochotni diskutovat o budoucnosti hazardu v Jablonci nad Nisou,“ doplňuje za klub Změna pro Jablonec jeho předseda Jindřich Berounský.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne