Soud opět osvobodil obžalované ve věci nedodaného proplaceného nábytku, která proběhla v rámci příprav na MS v lyžování 2009

Již potřetí rozhodl soud pro mnohé překvapujícím rozsudkem, když zprostil zástupce libereckých vysokoškolských kolejí, společnosti Syner a firmy Investing CZ v kauze z veřejných peněz proplaceného, ale nikdy nedodaného nábytku na koleje v Harcově. Celá věc se odehrála v rámci příprav na později nechvalně proslavené MS v lyžování 2009. Státní zástupce se na místě odvolal.

Čtyři miliony  – místo nábytku za tajemné vícepráce

Podle žalobce trojice Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman z firmy Investing CZ, která prováděla pro veřejný sektor stavební dozor a vedoucí kolejí a menz liberecké Technické univerzity Zdeněk Kračmar, podváděli, když zajistili ze státních dotací proplacení dodávky nábytku na liberecké VŠ koleje. Ten ale nidky dodán nebyl.

Obžalovaní se hájí tím, že namísto dodání nábytku měly údajně vzniknout jakési vícepráce, které byly nutné kvůli špatně sepsanému projektu. Věc je o to podezřelejší, že podle vyjádření znalců, žádné údajně nhrádní vícepráce nebyly zahrnuty do dodatku ke smlouvám, dokonce neprošly ani stavebním deníkem.

Soud se ale, již potřetí,  přiklonil na starnu obhajoby, ač se zatím státní zástupce pokaždé proti takovému výroku odvolal a pokaždé také uspěl. I nyní se na místě odvolal a požadoval pro obžalované tresty na spodní hranici, kterou určuje zákon a která odpovídá zhruba dvěma letům vězení.

Staří známí z liberecké politiky

Firmy Syner a Investing CZ jsou v Liberci velice známé a dlouhé roky patřily k významným příjemcům veřejných zakázek. Majitelé Syneru jsou přáteli významných libereckých politiků jako například Jiří Kittner nebo Přemysl Sobotka. Majitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal působil v minulosti na libereckém magistrátu na stavebním úřadě a posléze se i on dal na politiku jako předseda (a později městský zastupitel) „béčka“ liberecké ODS, Demokratické regionální strany.

I se Synerem má Nadrchalova Investing CZ čilé obchodní vztahy. Nadrchal sám označil v rozhovoru pro aktuálně.cz majitele Syneru jako své dlouholeté přátele. Firma Syner proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ ovšem byl často při tom – dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě (obě stavby se prodražily). Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou měl provádět právě Syner.

Vytunelované mistrovství v lyžování

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo byli v minulosti zaměstnanci Syneru či firem okolo něj (Jiří Kittner, Tomáš Hampl, Ctibor Jech…). V současné době působí například bývalý mluvčí organizačního výboru Kateřiny Neumannové Zdeněk Soudný jako asistent poslance za TOP 09/Starosty pro Liberecký kraj, dříve dělal PR poradce bývalému primátorovi Jiřímu Kittnerovi.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,