Zlepšení politické kultury v Liberci? Snad příště…

Poslední předprázdninové zastupitelstvo nestačilo probrat ani všechny body, které mělo v plánu. Skončilo v jedenáctou hodinu večerní s tím, že bude pokračovat znovu za týden. Že se to nestihne, bylo jasné zhruba ve dvacet hodin, když byli zastupitelé u bodu 4. Projednávaly se věci nadmíru důležité, opozice, zejména Starostové pro Liberecký kraj, se činila, seč mohla. Někdy debaty mezi oběma tábory dávaly smysl, často ale šlo jen a jen o exhibice podepřené vlastním diletantstvím.

Hned na začátek pronesl hezký příspěvek dokumentující hnědnutí české společnosti občan Petr Dvořáček. Ten byl pobouřen prohlášením města, že má pro případné uprchlíky utíkající ze zemí postižených válkou, celé 2 slovy, dva byty. Pan Dvořáček byl zděšen a volal o postarání se především o slušné české lidi a zanadával si i na potravinovou banku, která hromadí potraviny pro nejpotřebnější.

Naštěstí zastupitelé svorně z ANO (Čulík, Batthyány), Změny pro Liberec (Korytář, Langr) i Starostů pro Liberecký kraj (Václavík, Ferdan) ukázali, že v zásadních otázkách stojí za skutečnou evropskou tradicí humanismu a racionality, která s nacionalismem a uřvaným vlastenčením nemá co do činění. Kupodivu se k problému nevyjádřila předsedkyně KSČM Libereckého kraje Dana Lysáková, která jinak na svém i stranickém facebooku zuřivě glosuje aktuální problém migrace permanentním sdílení propagandy z ultranacionalistických a fašistických webů.

Schváleno bylo založení osadního výboru pro Karlov, Bedřichovku a Machnín. Opozice (ČSSD, Starostové) se mohli přetrhnout, že tomu chybí koncepce. Byla to trošku farizejská písnička, protože jak ukázalo jiné nedávné zastupitelstvo, na problémy lidí, kteří se na ně obraceli v dobré víře, prostě kašlali (jako třeba bývalá primátorka Rosenbergová s peticí občanů v Janově dole).

Celým zastupitelstvem se linul nepříjemný problém s velkým počtem materiálů daných zastupitelům přímo na stůl. To opozice po právu kritizovala. Podobné kroky se nemají dít a jsou za posledních dvacet let nešvarem liberecké demokracie, současnou vládní koalici nevyjímaje.

Jednalo se i otázku mimosoudního vyrovnání s Eltodem. Město na schválení spěchalo, jinak by v červenci začal soud. Nakonec se koalici podařilo novou smlouvu s Eltodem, které zajišťuje osvětlení ve městě, prohlasovat a město tak ušetří přes sto milionů korun. Není to málo a je za tím dobrý kus práce, ale určitě měli opoziční zastupitelé (zejména ze Starostů) pravdu, že materiál nedostali s dostatečným předstihem a proto pro něj nemohou hlasovat.

Pravděpodobně nejrozumnějším návrhem byl ten od Ondřeje Červinky z ODS, ať se k tomu, třeba za týden, sejde třeba i mimořádné zastupitelstvo. Neprošlo. U Červinky racionalitu návrhu ale kalí, že on sám byl v radě, která za primátora Kittnera onu po čertech nevýhodnou smlouvu s Eltodem podepsala a zadělala tak městu na dnešní problémy.

Největší bitva byla kolem územního plánu. Novopečený odborník na územní plánování Starostů pro Liberecký kraj Jan Marek, kterému sekundovali David Václavík a Jiří Šolc, jasně ukázal, že problematika územního plánu nebude u Starostů ta zrovna nejsilnější. Náměstkyně Karolína Hrbková i příslušní odborní úředníci museli pány školit ze zákonů, metodiky tvorby i reálného dosavadního průběhu tvorby územního plánu v Liberci jako malé žáčky před tabulí. Ve zmatečnosti, ale o to více posílené rozhodným a hlasitým projevem, jim mohl konkurovat snad jen zastupitel František Gábor z TOP 09.

O co více neznalosti problematiky, o to více exhibicí, a tak se, už po několikáté, diskuse okolo územního plánu protáhla na dlouhé hodiny, kdy se otázky opakovaly znova a znova. Únavné až k uzoufání.

Na druhou stranu pečlivá příprava Michala Hrona ze Starostů pomohla městu ušetřit pěkný peníz, když vedení města upozornil, že při plánovaném výkupu pozemku od Kalendáře Liberecka již jednou daň z nemovitosti platilo. Možná lajdáctví, možná tradiční malý fígl pro pověstnou místní firmu tak naštěstí nevyšel.

O daleko tučnější sumičku ale město zřejmě připravil Hronův kolega Jiří Šolc. Ten, coby ještě náměstek, spolu s primátorkou Martinou Rosenbergovou podepsal hodně podezřelou smlouvu skoro za půl milionu na předvolební televizní reportáže, krytou poměrně absurdním důvodem prezentace archeologických vykopávek. Že jde o klasického kostlivce vypadlého ze skříně, jsme už psali. Snaha obou obhájit se byla trapná, až to bolelo.

 Ale korunu tomu přeci jen dal Michal Hron, když z toho obvinil tehdejší opozici (Změna pro Liberec), že prý si to měla více hlídat a vlastně, tak kde tedy je vina? Jenže ona ta smlouva nebyla ani zveřejněna na portále města , což se tak hezky tlouklo s tím, když pár minut poté paní zastupitelka Rosenbergová téměř se slzou oku vzpomínala, nakolik za jejího primátorování dopomohlo se transparentnosti skoro až křišťálové.

Jak napsáno výše, zástupci libereckého lidu vše projednat nestihli. Mírou za to mohla obtížnost projednávaného materiálu, vládnoucí koalici z důvodu objektivních i jiných předložených až v poslední chvíli. Ještě větší roli ale hrálo hašteření, čepýření se, špičkování i vlastní nedovzdělanost, která je všemu předchozímu jenom vzpruhou a posílením. Zastupitelstvo bude tedy pokračovat za týden. Show must go on.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,