Český fotbal má nové sídlo, díky starým známým z Liberecka

S velikou slávou se tento týden otevíralo nové sídlo Fotbalové asociace ČR (FAČR). U jeho otevírání byl slavný evropský fotbalista a předseda UEFA Michel Platini, předseda FAČR Miroslav Pelta i majitel nejznámnější liberecké firmy Syner Petr Syrovátko.

Právě ta dostala od FAČR před dvěma lety zakázku na výstavbu bez otevřeného výběrového řízení.

Celou stavbu , kerou zajišťovala liberecká společnost Syner, která proslula mimo jiné i svými kontrovetzními styky s politickou scénou, stála 137 milionů korun. UEFA poskytla ze svého programu Hattrick 90 procent finančních prostředků na výstavbu. Dalších 10 procent dala FIFA.

Výběrové řízení proběhlo v orce 2013. Zůstalo ovšem skryto očím veřejnosti, jelikož FAČR není ze zákona veřejným zadavatelem. Podle vyjádření představitelů FAČR, se fotbalový svaz chtěl vyhnout stavebním gigantům a upřednostnit českou firmu s českým kapitálem.

Není žádným tajemstvím, že majitele Syneru a předsedu FAČR Miroslava Peltu pojí přátelské, politické i obchodní vazby. Jeden z vlastníků firmy Syner Petr Syrovátko je stejně jako Pelta členem ODS Libereckého kraje. A stejně jako je celorepublikově známý vliv Syneru a firem kolem něj na libereckou politiku, podobně silný je vliv Miroslava Pelty na politiku jabloneckou, zejména na zdejší ODS.

Syner je navíc významným sponzorem fotbalového klubu FK Baumit Jablonec, který patří Miroslavu Peltovi. Podezřelé zároveň je, že není neobvyklé, že firma,  která na Liberecku získá významnou veřejnou zakázku, stává se sponzorem FK Baumit či hokejového týmu Bílí tygři Liberec, kteří zase pro změnu patří vlastníkům Syneru.

Například pražská firma Pragoimex, která na posledních chvíli rozhodnutím někdejšího primátora za ODS a přítele zmíněných podnikatelů Jiřího Kittnera a tehdejšího šéfa libereckého dopravního podniku Jiřího Veselky (Unie pro sport a zdraví) získala kontrakt na dodávku tramvají do Liberce a Jablonce, zahořela láskou ke sportu v našem regionu a začala sponzorovat Bílé tygry a FK Baumit Jablonec.

Nákladné sídlo FAČR tak může představovat jen generálku před avizovanou výstavbou Národního fotbalového stadionu pro 30 tisíc diváků, který má stát na pražském Strahově v místě stadionu Evžena Rošického. Jeho odhadovaná cena je zhruba půl druhé miliardy korun. Již v minulosti se předseda Pelta nechal slyšet, že o jeho zbudování bude usilovat.

Rošického stadion ještě loni patřil ještě loni Českému svazu tělesné výchovy (ČSTV), zem pod ním nadále vlastní Magistrát hlavního města Prahy. ČSTV v lednu předal stavbu darem FAČR, čímž je možné získat pozemky pod ním od Prahy zdarma formou výpůjčky na období zhruba 40 let.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.