Dotazy podle zákona o svobodném přístupu k informacím budou na kraji vyřizovat právníci

Žádosti o informace, na které mají občané ze zákona nárok, budou na úřadě Libereckého kraje vyřizovat zaměstnanci právního odboru, na které tato povinnost přejde od jejich kolegů z kanceláře hejtmana. Důvodem má být větší apolitičnost při zpracovávání žádostí. Vedení kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou se již v minulosti snažilo celou otázku poskytování informací politizovat a zaútočit tak i na nepohodlné Krajské protikorupční pracoviště (KPKP).

Přesun agendy zajistila nová směrnice, kterou Liberecký kraj vydal. Podle oficiálního vyjádření kraje se nová úprava od původní příliš neliší, řízení o vyřizování žádosti bude vést právní odbor a ostatní odbory krajského úřadu mu budou poskytovat potřebnou součinnost, zejména vyhledávat a předávat požadované informace.

Na základě nové směrnice bude následně vydán nový sazebník úhrad, které mohou být za poskytnutí informací krajským úřadem účtovány. Nová úprava této problematiky má dále za cíl být přehlednější a řešit problematiku tak, jak časově probíhá, tj. od obdržení žádosti přes vnitřní postup krajského úřadu při shromažďování požadovaných informací, posouzení, zda je možno tyto informace poskytnout až po jejich odeslání žadateli, případně vydání rozhodnutí o odmítnutí žádosti.

Představitelé kraje tvrdí, že nové předpisy méně opisují zákon a soustředí se spíše na procesy uvnitř krajského úřadu. Nakolik bude aktuální úprava efektivní ukáže samozřejmě až praxe.

V posledních sedmi letech (rok 2015 do 1. července) řešil Krajský úřad Libereckého kraje celkem 318 žádostí podaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Na příklad v roce 2009 to bylo 22 žádostí, v roce 2010 28, v roce 2011 45, o rok později již 54 a v roce 2013 71 žádostí. V roce 2014 se počet žádostí opět snížil na na 54 a za prvního letošního půl roku jich na Liberecký kraj dorazilo 44.

Celou problematiku se před loňskými Vánoci pokoušel, za pomoci PR pracovníků ze Syneru, které jeho politické hnutí skrze veřejné prostředky („redaktor“ médiií Syneru dělá asistenta poslanci za TOP 09/Starosty Václavu Horáčkovi) platí, politizovat hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten zaútočil na KPKP, které podle jeho vyjádření je důvodem, proč Liberecký kraj musí za půl milionu přijmout nového právníka, který se bude zabývat žádostmi, kterými KPKP údajně zahlcuje krajský úřad.

Hejtman Půta si ovšem, nikoliv poprvé, ušil z ostudy kabát a naběhl si vší silou na vidle. Oproti dramatickým prohlášením hejtmana byla skutečnost taková, že KPKP za rok 2014 zaslalo ohledně této problematiky KPKP Libereckému kraji pouze dvě žádosti o informace dle příslušného zákona.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody