Soud rozhodl: Jiří Čeček zůstává libereckým zastupitelem

Definitivní konec má snaha liberecké opozice v čele se Starosty pro Liberecký kraj zbavit zvoleného mandátu zastupitele Změny pro Liberec Jiřího Čečka. Krajský soud v Liberci, ke kterému se Jiří Čeček obrátil, mu dal za pravdu a zrušil i rozhodnutí ředitele krajského úřadu Reného Havlíka (ČSSD). Kauzu se snažila vytvořit opozice za pomoci jí spřízněných médií společnosti Syner. Rozhodnutí soudu je platné a konečné.

Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka Liberec rozhodl ve správním řízení ve prospěch navrhovatele Jiřího Čečka, který se u něj ohradil proti rozhodnutí ředitele krajského úřadu René Havlíka. Ten se, skrze svoje rozhodnutí z července tohoto roku, snažil zbavit Jiřího Čečka zastupitelského mandátu v Liberci. Přistoupil tak na argumentaci politických odpůrců Jiřího Čečka, zejména z řad Starostů pro Liberecký kraj, kteří ve spolupráci s mediální odnoží společnosti Syner o zánik Čečkova mandátu dlouhodobě usilovali.

Soud v Liberci se ohradil proti tvrzení krajského ředitele Havlíka, který bazíroval na skutečnosti, že Jiří Čeček údajně neměl mít trvalý ani přechodný pobyt v Liberci, kde byl ve volbách z října 2014 zvolen městským zastupitelem. Soud vytkl rozhodnutí krajského ředitele neznalost příslušných evropských směrnic a jasně se přiklonil na stranu Jiřího Čečka, který sice svoje trvalé bydliště změnil, ale dlouhé roky žije a pracuje v Liberci. Proti rozhodnutí soudu nelze podat stížnost a je tak konečné.

Jiří Čeček za normalizace emigroval do Spolkové republiky Německo a žil zde několik let. Po listopadovém převratu se vrátil do Čech a několik let žije v Liberci, na sídlišti v Rochlici, kde měl donedávna i letité trvalé bydliště. V prosinci roku 2014 se rozhodl využít právní možnosti, kterou v září téhož roku ustanovil Krajský soud v Brně, že v České republice mohou využívat volebního práva (aktivního i pasivního – volit a býti volen) i ostatní občané členských států EU, kteří mají v ČR přechodný pobyt.

Záležitosti se, za vydatné pomoci médií Syneru, chytla opozice, pokusila se vyvolat jednání o zániku mandátu zastupitele Čečka, ale neuspěla. Poté, co stanovisko podpořil krajský ředitel René Havlík z ČSSD (která na kraji se Starosty vládne), bylo dokonce svoláno mimořádné zastupitelstvo, ale ani na něm se opozici nepodařilo zbavit Jiřího Čečka mandátu. Posledním úderem mělo být rozhodnutí krajského ředitele René Havlíka, ale i to dnes zcela ze stolu shodil krajský soud.

Není bez zajímavosti připomenout si amatérské právní názory, které celou „kauzou“ zaznívaly. Právní experti /neprávníci  z řad Starostů pro Liberecký kraj, například učitel chemie Michael Canov nebo religionista David Václavík měli od začátku jasno. Podle Canova Čečkovi mandát zcela jasně zaniknul, protože „rozhoduje oficiální trvalý – nepřerušený – pobyt.“ David Václavík, v rozporem s rozhodnutím soudu v Brně (i dnešním krajským v Liberci), trval na tom, že cizinci s přechodným pobytem v ČR mají právo pouze volit a nikoliv býti voleni.

Květa Vinklátová ze Starostů si dokonce na sociálních sítích položila otázku (ač později svoje vyjádření mírnila): „Pokud se ale ukáže, že si pan Čeček do Liberce přihlásil trvalý pobyt těsně před svou kandidaturou a odhlásil jej po ustavujícím zastupitelstvu, pak bych to jako problém vnímala. Byl by to jasný účelový krok a tak trochu podvod, nemyslíte?“

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,