Radní ukázali údajné doklady o zaplacení zájezdu – nepřekvapivě přes příjmový doklad

Kauza kolem zájezdu politiků na zápas FK Jablonec – Ajax Amsterodam má pokračování. Dva z účastníků zájezdu, radní pro dopravu Vladimír Mastník a náměstek pro ekonomiku Marek Pieter (oba Starostové pro Liberecký kraj) ukázali údajné doklady, které mají dokazovat, že si zájezd platili sami, ač Marek Pieter původně přiznal, že mu jej platil klub fotbalového bosse Miroslava Pelty. Doklady jsou vystaveny nejsnáze zfalšovatelným způsobem – ručně psaným příjmovým dokladem.

Vladimír Mastník a Marek Pieter vystavili na svých webových stránkách v rámci Libereckého kraje doklady, které mají dokazovat, že jejich zájezd na Ajax Amsterodam neplatil Miroslav Pelta, respektive jeho klub, ale oni sami. Kdo ale čekal nějaký neprůstřelný důkaz, nedočkal se.

Naopak – radní přeložili rukou psaný příjmový doklad s razítkem FK Baumit, který se dá napsat prakticky kdykoliv, komukoliv a na cokoliv. V kolonkách, kdo měl peníze od politiků přijmout a zúčtovat dokonce chybí údaje, u Vladimíra Mastníka dokonce chybí i podpis pokladníka. Zájezd měl stát na osobu 12 100 Kč (Marek Pieter jel i s manželkou), což ani nesedí s částkou, za kterou byl zájezd nabízen oficiálně.

Krajská náměstkyně Lenka Kadlecová (ČSSD), která v Peltově delegaci cestovala s přítelem a stranickým kolegou Radkem Polmou, doklad dosud navzdory opakovaným výzvám nepředložila.

Zájezd se odehrál minulý týden ve středu a ve čtvrtek a s Miroslavem Peltou cestovalo několik krajských a jabloneckých politiků. Někteří potvrdili, že jim vše platil i Peltův klub, mezi nimi dokonce i náměstek Marek Pieter, který ale o pár hodin později otočil a přišel s podivnou historkou, že si „dělal srandu“ a že si vše platil sám.

Kontroverzní fotbalový funkcionář pozval zmíněné politiky na výlet pouhé dva týdny poté, co společně s dalšími libereckými podnikateli Petrem Syrovátkou a Ludvíkem Karlem apeloval na Liberecký kraj, aby uvolnil více peněz na podporu sportu.

Ba co víc, na ruzyňské letiště dosedli liberečtí politici s Peltou v závěsu pouhé čtyři dny před hlasováním libereckého zastupitelstva o navýšení dotací o 20 milionů korun pro sport. Toto navýšení přitom navrhl právě jeden z účastníků zájezdu – náměstek Pieter.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK/STAN) vydal prohlášení, kde se například od názorových veletočů a historek Marka Pietera distancuje, ale na druhou stranu za radními stojí s tím, že co dělají ve svém volnu, je jejich věc, nicméně že jim věří, že vše zaplatili. Na jednání krajského zastupitelstva i na sociálních pak vystupoval a vystupuje značně emotivně a napadá své oponenty a obviňuje kritiky účastníků Peltova zájezdu ze lží a uráží je.

 V tom má podpory prvního místopředsedy Starostů pro Liberecký kraj Michaela Canova, který na krajském zastupitelstvu prohlásil, že Marek Pieter je mediálně lynčován, protože si z něj někdo vystřelil a sám je šprýmař a jsou uráženi úspěšní krajští podnikatelé jako Miroslav Pelta a petr Syrovátko.

Na Peltově zájezdu přistižení radní přitom začali do jednoho tvrdit, že mají vše zaplaceno až poté, co KPKP/CNI, které na kauzu upozornily, hejtmana s těmito skutečnostmi seznámily. Hejtman jim poté začal volat a jeho náměstci obratem přišli s tvrzením, že si vše hradili sami. Včetně Marka Pietera a jeho historce o tom, že si dělal původně legraci.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,