Nové svědectví účastníka zájezdu: Vše mi platil Peltův klub, říká exposlanec ODS

Pochybnosti kolem financování Peltova zájezdu do Amsterdamu narůstají. Bývalý poslanec Vít Němeček CNI potvrdil, že výlet hradil Peltův fotbalový klub.Případ leteckého výletu vysoce postavených krajských politiků do Amsterdamu, na který je pozval fotbalový boss Pelta, se začíná zamotávat.  Zatímco Pelta dnes v médiích popřel, že by jeho klub politikům cestu zaplatil, redakce CNI získala výpověď dalšího z účastníků zájezdu, jenž Peltova slova vyvrací.

„Já jsem si to neplatil. Byl jsem pozvaný, a kdo zve, ten platí,“ řekl ve čtvrtek CNI zastupitel Jablonce nad Nisou, ředitel tamní nemocnice a bývalý poslanec Vít Němeček (ODS). Uvedl také, že FK Jablonec mu zaplatil letenku, ubytování i vstupenku na zápas. „Pouze stravování jsem si platil sám,“ dodal Němeček.

Na financování výletu ale nevidí nic špatného, přestože jako zastupitel spolurozhoduje o přidělení dotací právě Peltovu klubu. Například v loňském roce mu město přiřklo dotaci více než 3 miliony korun. „Přemýšlet v tom smyslu, jestli mě někdo pozve na akci – byť zahraniční a letecky, že to zásadním způsobem ovlivní, zda fotbalu dáme milion, nebo pět, je trošku naivní,“ míní Němeček.

Skutečnost, že celou výpravu politiků platil Peltův klub potvrdil CNI v minulých dnech také jablonecký radní Petr Roubíček (TOP 09). „Ano,“ reagoval na dotaz, zda mu výlet na zápas platil FK Jablonec. Stejně odpověděl také náměstek Libereckého kraje Marek Pieter (SLK), když v rozhovoru pro CNI uvedl, že letenky i ubytování mu hradil Peltův klub. Na zápas cestoval náměstek i s manželkou.

Později si ale vše rozmyslel s tím, že původní rozhovor považoval za „srandu kamarádů“ a začal tvrdit, že si vše zaplatil sám. Následně předložil pokladní doklad na 24 200 korun, zda ale částku skutečně zaplatil, ověřit nelze, neboť dle svého vyjádření „platil v hotovosti.“

K případu se po třech dnech mlčení vyjádřil také vlastník jabloneckého klubu Miroslav Pelta. A podobně jako političtí hosté jeho zájezdu i on svá vyjádření ohledně financování výletu postupně měnil.

„Je to pod mojí rozlišovací schopnost, ale jsem přesvědčen o tom, že si to ty lidi platili sami,“ uvedl na adresu politiků na serveru idnes.cz. „Byl by to amatérismus, cesta stála dvanáct tisíc na osobu, kdyby si ji neplatili. Nedovedu si představit, že by to bylo jinak. Taky bych nechtěl, abych ty lidi vystavoval nařčení, že za ně ještě platím.“

Miroslav Pelta po příletu z Amsterdamu. Zdroj: CNI/KPKPMiroslav Pelta po příletu z Amsterdamu. Zdroj: CNI/KPKP

A jak si tedy vysvětlit skutečnost, že ačkoliv to byl jeho klub, jenž politiky pozval, letěli stejným speciálně vypraveným letadlem, byli na stejném zápase, a přesto každý tvrdí o financování tohoto výletu něco jiného, včetně samotného Pelty? Vysvětlení je dvojí: buďto měli liberečtí politici zatraceně smůlu, že jim Peltův klub dal jiné podmínky, než těm z Jablonce, nebo tady někdo zkrátka nemluví pravdu.

Fotbalový boss ale přišel ve čtvrtek ze svérázným vysvětlením – totiž, že pozvaní politici nepochopili, že si to musí uhradit. „Funguje to tak, že klub objedná letadlo i ubytování, lidé, kteří s námi letí, to pak hradí klubu. Pokud to pánové ještě nezaplatili, tak to uhradí,“ řekl Pelta pro Aktuálně.cz, kterému CNI informace o případu exkluzivně poskytlo. „Výjimkou jsou významní hosté, kteří letí na pozvání klubu.“

Zajímavé je, že ti, kteří doklad o zaplacení ukázali, částky podle tohoto dokumentu zaplatili ještě před samotným zájezdem, tedy nikoliv „pak“ jak uvádí Pelta ve svém vyjádření.

Podezřením, že si tato kontroverzní postava českého fotbalu nestandardně zavazuje politiky, kteří rozhodují o peněžních injekcích z veřejných rozpočtů, nečelí Pelta poprvé. Jím vedená Fotbalová asociace ČR například zaměstnala bývalého radního Libereckého kraje Zdeňka Bursu (ČSSD), který předtím pro Peltův klub na kraji navrhoval a prosazoval vysoké dotace.

Pozvánku na výlet s Peltou dostal podle zjištění CNI také hejtman Martin Půta (STAN), kvůli časové zaneprázdněnosti nakonec ale neodjel. Na cestu leteckým speciálem tak nakonec odletěli dva jeho náměstci – již zmíněný Pieter, Lenka Kadlecová (ČSSD) a radní Vladimír Mastník (STAN).

Politický výlet s Peltou se přitom uskutečnil jen pár dní před hlasováním krajského zastupitelstva, kterým se zvýšil přísun krajských peněz do sportu, jemuž dominuje právě Peltův fotbalový klub. A to hned o dvě třetiny původního rozpočtu, celkem na 50 milionů korun.

Zde Vám předkládáme také celý rozhovor se zastupitelem Jablonce nad Nisou, ředitelem jablonecké nemocnice Vítem Němečkem:

CNI: Letěl jste také speciálem s Miroslavem Peltou na zápas do Amsterdamu. Jak byl Váš výlet financován?
Já jsem si to neplatil. Byl jsem pozvaný, a kdo zve, ten platí.

CNI: Chápu to správně, že to platil FK Jablonec?
Ano.

CNI: Jak jste věděl, že to nebudete muset platit, to je přeci podstatná informace pro rozhodnutí, zda tam pojedete nebo ne?
Prostě jsem s tím počítal. Když mě někdo na něco pozve, abych se něčeho zúčastnil, tak počítám s tím, že to hradí.

CNI: Takže FK Jablonec vám zaplatili letenky, ubytování a vstupenku na zápas?
Ano, i vstupenku. Stravování jsem si platil sám.

CNI: Město Jablonec, kde jste zastupitel, rozděluje dotace i Peltovu klubu, který vám výlet zaplatil. Nevnímáte to jako střet zájmů?
Ano, to je pravda, že dostávají dotace. Jestli v tom někdo vidí střet zájmů, tak ho v tom vidí. Ale jestli si někdo myslí, že takováto akce mění uvažování o přidělování dotací do sportu, tak to tak prostě není.

CNI: Nejsou v nevýhodě ti, co také žádají o dotace, ale nemají peníze na to, aby Vám zaplatili takový výlet…?
Takhle to není. Musí být většinová shoda na rozdělení dotací. Zohledňuje se velikost klubu, jak se starají o mládež, náročnost materiálového vybavení… Přemýšlet v tom smyslu, jestli mě někdo pozve na akci byť zahraniční a letecky, že to zásadním způsobem ovlivní, zda fotbalu dáme milion nebo pět je trošku naivní.

CNI: Hovořil jste cestou s panem Peltou?
Pozdravili jsme se, mluvili jsme spolu v krátkosti, známe se dlouhá léta, ale vykáme si. Pana Pelty si vážím jako člověka, který dokázal vytáhnout jablonecký fotbal na vysokou úroveň. Vážím si ho jako člověka, i když jsem si vědom, že někteří lidé ho vnímají v kontroverzních souvislostech. Já s ním žádný problém nemám. Žádným způsobem se mu necítím zavázán. To je všechno.

Někdejší poslanec ODS a ředitel jablonecké nemocnice, Vít Němeček vystupuje jako účastník Peltova zájezdu:

 

Eliška Bártová, www.cninp.cz

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,