Vrchní státní zastupitelství zamítlo stížnost hejtmana Půty, skončí tak zřejmě kvůli korupci před soudem

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta s největší pravděpodobností skončí na lavici obžalovaných před soudem. Vrchní státní zastupitelství v Praze zamítlo jeho stížnost proti trestnímu stíhání, které jej viní z přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měl dopustit v případě podezřelého projektu na  rekonstrukci kapucínského konventu v Liberci za zhruba 65 milionů dotovaného z evropských fondů.

Martin Půta byl obviněn v loni v listopadu. Od začátku přijal tradiční obhajobu politiků, tedy že se jedná o komplot proti jeho osobě. Nejprve na postup policie v kauze podal stížnost ke krajskému státnímu zastupitelství, zde ale neuspěl. Poté se obrátil i na Vrchní krajské zastupitelství v Praze, při čemž bylo mediálně využíváno dobré jméno tamní vedoucí Lenky Bradáčové. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Ale i Vrchní státní zastupitelství smetlovo Půtovu stížnost ze stolu a potvrdilo tak, že protikorupční policie i liberečtí státní zástupci postupovali správně. O možné vině či nevině Martina Půty a s ním dalších deseti obviněných tak nejspíše rozhodne soud. Martin Půta bude po Davidu Rathovi druhým hejtmanem, který před nm stane kvůli korupčnímu jednání.

Martina Půtu obvinila v polovině listopadu loňského roku protikorupční policie. Podle detektivů měl za úplatu zajistit snazší proplácení dotace pro kontroverzní projekt Centrum geotermální energie společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), který se měl za pomoci dotace z veřejných prostředků (zhruba 55 milionů korun) vybudovat v prostorách kapucínského konventu a kostela sv. Máří Magdalény v Jungmannově ulici v Liberci.

Policie nejprve obvinila v dubnu 2014 8 osob z  trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let. Šest z osmi obviněných byli vzati dokonce do vazby. Mezi nimi někdejší jednatel GEPO, liberecký politik Jiří Zeronik, šéf zdejšího Metrostavu Jiří Petráň a vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Metrostav stavbu kostela prováděl, dokonce, zcela nestandardně, pokryl svými prostředky s tím, že mu bude proplacena dotace. Policie ovšem operuje s tím, že stavba byla zhruba o dvacet milionů předražená. Protože jednatel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl pravomocně odsouzen pro korupci a figuruje u další kauzy tunelování městského majetku, kterou řeší soud, byl projekt, alespoň před veřejností, označován za rizikový a byly dokonce přijata speciální kontrolní opatření.

Navzdory tomu, jak vyplývá z odposlechů, ale hejtman Půta jednal jinak a snažil se protlačit projekt k okamžitému proplacení. Podle odposlechů zveřejněných v obvinění, které sám Martin Půta potají dodal vybraným médiím, zde ale vystupoval velice aktivně a ač byl sám hodnotitelem projektů, plánovala a organizoval s příjemci varianty, které by umožnily co nejrychlejší proplácení dotace pro Metrostav.

V důsledku toho byl v listopadu 2014 policií obviněn pro přijetí několika set tisícového úplatku (figuroval pod přezdívkou Nejvyšší) a zneužití pravomoci úřední osoby. Spolu s ním byl obviněn i Jaromír Dolanský, figura libereckého života, blízká známým zákulisním hráčům jako Jiří Zeronik, Robert Dušek (který je dnes rovněž obviněn z korupce), ale i hejtmanu Půtovi.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.