Liberec přijde kvůli bazénu o miliony, musí vracet dotace

Město Liberec bude muset vrátit dotaci ve výši zhruba 3 milionů korun kvůli dostavbě bazénu, kterou za veřejné peníze provedla zdejší společnost Syner. Současné vedení města ukazuje na chyby svých předchůdců i na to, že samotný bazén je ve špatném stavu. Samotná zakázka na bazén byla dlouhodobě kritizována ze strany odborníků, kteří ji označili za účelově ušitou na míru právě Syneru. Současného náměstka pro ekonomiku Jana Korytáře to dokonce stálo v roce 2011 primátorské křeslo, když ji z těchto důvodů odmítl podepsat.

Dostavba libereckého bazénu přišla na bezmála 140 milionů korun z veřejných prostředků. Z 85 procent jej hradila Evropská unie. Stavba se realizovala v letech 2011 až 2012 a provedla ji společnost Syner, nechvalně proslulá svým vlivem na libereckou politiku.

Podle provedených kontrol Ministerstva financí a poskytovatele dotace Regionální rady soudržnosti Severovýchod došlo k porušení podmínek poskytnutí dotace tím, že město za bývalého vedení chybovalo, když neoprávněné uplatnilo neuznatelné náklady na výstavbu potápěčské věže, která byla ve výsledku provedena jinak, než dle původní projektové dokumentace ve veřejné zakázce. Poskytovatel dotaci pokrátil o 4,81 mil. Kč.

Regionální rada soudržnosti Severovýchod proto vyzvala město k vrácení dotace ve výši 24 066 751,07 Kč. Město Liberec však po provedení vyrovnání DPH s finančním úřadem a započtení vlastního spolupodílu ve výši 15 procent ve skutečnosti vrátí přibližně 2,7 milionu korun.

Náš web se zakázce na dostavbu libereckého bazénu věnuje dlouhodobě. Již v minulosti jsme prokázali, že zakázku zadalo politické vedení města za primátora Jiřího Kittnera (ODS) spojené se Synerem, na radnici ji vypracovali úředníci, kteří tam přišli z někdejších dceřiných firem Syneru a právní zázemí a dokonce i jejich kontrolu provedli právníci spojení se Synerem a na něj návázanými firmami. Podrobně o problematických zakázkách na rekonstrukci libereckého bazénu i lázní se dočtete ZDE.

Vedení města zároveň upozorňuje na chyby svých předchůdců za vlád koalice ČSSD, USZ a Starostů pro Liberecký kraj. Zároveň tvrdí, že peníze na dostavbu – potápěčskou věž byly vynaloženy špatně, protože samotný bazén nutně potřebuje rekonstrukci.

Náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář k tomu říká: „Na celé záležitosti mě mrzí dvě věci. Jednak jsme pokutu vůbec nemuseli platit, pokud by odbor magistrátu včas zažádal o potřebnou změnu. Jedná se o těžko omluvitelnou chybu. Pokud i přes naše odvolání bude město muset dotaci skutečně vrátit, budeme chtít způsobenou škodu vymáhat po tom, kdo ji způsobil. Druhým problémem této dotace je fakt, že sice máme novou přístavbu bazénu, ale původní bazén je v technicky špatném stavu a vyžaduje rekonstrukci. Takže v tomto případě město propáslo šanci bazén částečně zrekonstruovat, což je v důsledku větší škoda pro město, než nyní vrácení dotace.“

Samotný náměstek Korytář má s bazénem i lázněmi vlastní pohnutou historii. V roce 2011 jako primátor odmítl na základě posudků, které obě zakázky označovaly za předražené a zmanipulované, podepsat s vítěznými firmami smlouvu, což ho nakonec stálo primátorské křeslo. Za zády Změny na radnici vznikla koalice ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, USZ a VV s opozičně-smluvní podporou ODS.

Zakázku na dostavbu bazénu vyhrála společnost Syner, na revitalizaci lázní pak oficiálně pardubická firma Chládek a Tintěra. Ovšem i lázně realizovala do velké míry firma Syner, aniž by o tom vedení města vůbec vědělo. Na skutečnost upozornil teprve náš server.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,