Vratka 26 milionů – kraj musí najít skutečné viníky

Kauza „IP1“ dospěla do další fáze. Odvolací finanční ředitelství potvrdilo sankci 26 milionů, které má zaplatit Liberecký kraj kvůli čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu v letech 2009-2012. K 26 milionům se pravděpodobně připojí i pokuta ve stejné výši.

Přes politické kličkování představitelů kraje jsou viníci známí a měli by být jasně pojmenováni.

Finanční ředitelství v Brně potvrdilo rozhodnutí finančního úřadu, který již v minulosti potrestal Liberecký kraj pokutou ve výši 103 milionů korun. Po přezkoumání celé věci zmírnil trest na 26 milionů, k čemuž se ale dá předpokládat i pokuta v plné výši. Libereckému kraji tedy hrozí, že bude muset zaplatit 52 milionů korun.

Podle finančního úřadu Liberecký kraj nepostupoval v souladu se zákonem o veřejných zakázkách při výběrových řízeních, která se dotovaných projektů týkala. Ačkoliv se někteří představitelé Libereckého kraje, politici i úředníci, dopouštějí zjevných nepravd, viníci jsou známí a dohledatelní.

Výběrová řízení pro Liberecký kraj externě zpracovávala pro Liberecký kraj Ing. Petra Vokasová, která za tuto svou službu dostala odměnu 220 000 korun. Za tvorbu zadávacích podmínek a následné najmutí Ing. Petry Vokasové je odpovědná tehdejší vedoucí odboru sociálních věcí Libereckého kraje Ludmila Šlechtová. Politicky jsou odpovědni tehdejší hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD), radní pro sociální oblast Pavel Petráček (ČSSD).

Celá kauza se dostala na veřejnost poté, co dnešní zaměstnanec Krajského protikorupčního pracoviště Miroslav Kroutil, pracující v letech 2009 až 2012, upozornil na podezřelé a nikým nekontrolované vyplácení obrovských částek (milion korun měsíčně) ze sociálního programu IP1 pro Liberecké romské sdružení, jehož představitelé figurovali na kandidátce ČSSD.

Pavel Petráček, radní příslušného odboru byl rovněž v ČSSD, podobně jako dnes jeho nástupkyně Lenka Kadlecová, která mu tehdy dokonce dělala i asistentku. Miroslav Kroutil za své upozornění dostal výpověď a dodnes je jeho jméno nepravdivě s podezřelým čerpáním dotací spojováno, ač to byl právě on, kdo na věc upozornil. On také podal trestní oznámení v srpnu 2012 na Stanislava Eichlera, Pavla Petráčka a Ludmilu Šlechtovou.

Nepravdivá tvrzení politiků (nejen ČSSD, ale například i hejtmana Martina Půty, který ovšem před volbami 2012 Miroslava Kroutila uváděl jako dobrý příklad poctivého úředníka) jsou ale snadno vyvratitelná.

Miroslav Kroutil nastoupil do funkce manažera projektu 25.5.2009, ale zadávací podmínky veřejné zakázky, za které je dnes kraj pokutován, byly schváleny radou kraje několik dní předtím. Tyto skutečnosti následně plně potvrdil Okresní soud v Liberci svým rozhodnutím z 11. dubna 2012 a dal za pravdu v pracovně právním sporu s Libereckým krajem Miroslavu Kroutilovi.

Smlouva s Ing. Petrou Vokasovou byla podepsána v červnu 2009 bez vědomí Miroslava Kroutila.

Miroslav Kroutil, analytik KPKP k tomu říká:
„Při mém posledním vystoupení na jednání zastupitelstva kraje 25.8.2015 jsem situaci popsal a přirovnal k románu Hrabě Monte Christo. Nečekal jsem tak brzké pokračování ze strany finančního úřadu. Teď ještě, aby se probudil ředitel policie pan Vlastimil Husák a prověřil, proč jeho lidé nechávají mé trestní oznámení z roku 2012 ututlávat, když už nemohou najít díky jasným důkazům důvod k jeho odložení. A zastupitelé kraje? Uvidíme v úterý, až se setkáme na jednání zastupitelstva.“

„Účelové lži politiků se objevují v plné nahotě. Zejména u hejtmana a jeho Starostů je to trapné, když se jim pan Kroutil před volbami hodil, pěli na něj chválu, nyní ho, kvůli svým spojencům z ČSSD vláčí bahnem, ale jen si nabíhají na vidle. Nicméně odpovědnost je jasná a kraj by měl ony miliony vymáhat zpět po těch, co škodu způsobili,“ dodává Jaroslav Tauchman z KPKP.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne