Žádná velká diskuse se kolem IPRÚ nekonala

V Jablonci nad Nisou i Liberci proběhly dvě veřejné debaty, kde byla představena strategie a současný stav Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ), který má do oblasti obou statutárních měst přinést dotace až ve výši 2,6 miliardy. Ačkoliv kolem IPRÚ bývá někdy v médiích vzrušená debata a zejména politici nešetří ostrými slovy, obě debaty proběhly v klidu a dotazů nepadalo příliš.

Strategický dokument představil předseda Řídícího výboru IPRÚ, liberecký náměstek primátora Jan Korytář (Změna), společně s manažerkou IPRÚ Barbarou Steinzovou a vedoucím Odboru strategického rozvoje a dotací MML Jiřím Horákem.

Liberecké debaty se účastnilo něco přes padesát lidí, přítomni byli zástupci neziskového sektoru, soukromých firem dopravců i politiků. Debata probíhala klidně, což celkem překvapilo, zvláště vzhledem k hlasité kritice, která se z řad opozice snesla na současnou koalici po návštěvě ministryně Karly Šlechtové (ANO) v Liberci v létě tohoto roku. Nyní to vypadá, že se situace zklidnila (soudě dle absence dotazů z řad opozice), ač zástupci města v čele s Janem Korytářem pojedou svou strategii prezentovat na ministerstvo i příští týden.

„Na projekty ve společné aglomeraci bude k dispozici 2,6 miliardy korun, proto je důležité mít dobře stanovené priority, aby se neopakovala situace z minulých let, kdy se z dotací podporovaly i velmi problematické projekty. Myslím, že je strategie připravená dobře, neboť na obou veřejných projednáváních žádné zásadní připomínky k projednávanému dokumentu nezazněly. Věřím, že stejný názor bude mít i Ministerstvo pro místní rozvoj a že budeme moci v příštím roce odsouhlasit první konkrétní projekty,“ konstatoval Jan Korytář.

Krajský Liberec by finance rád využil mimo jiné na modernizaci autobusového nádraží, vybudování parkovacího domu u nemocnice nebo na rozšíření sítě cyklostezek. Evropské dotace by měly také umožnit nákup nových bezbariérových autobusů na alternativní pohon pro městskou hromadnou dopravu. Plánuje se i prodloužení tramvajového spojení z Liberce do centra Jablonce nad Nisou a výstavba přestupního terminálu v Jablonci, jenž by spojoval dopravu tramvajovou, autobusovou městskou i meziměstskou a vlak. Díky evropským dotacím by města mohla investovat také do rozšíření zázemí pro sociální služby, komunitní centra, výstavby sociálních bytů nebo modernizace škol.

„Strategický dokument včetně zapracovaných připomínek bude řídící výbor schvalovat v prosinci, poté jej projednají zastupitelstva Liberce, Jablonce i obcí s rozšířenou působností,“ doplnil Jan Korytář.

Aktuální pracovní verze dokumentu IPRÚ je na adrese: http://www.liberec.cz/cz/prakticke-informace/ipru/aktuality. K ní je možné se vyjádřit prostřednictvím připojeného připomínkového listu, a to do 9. listopadu na adresu ipru@magistrat.liberec.cz.

 

HARMONOGRAM PŘÍPRAV IPRÚ:

•             připomínkování dokumentu do 9. 11. 2015
•             schválení IPRÚ v zastupitelstvech měst – 01/2016
•             výzva Ministerstva pro místní rozvoj pro předkládání strategií – dosud není vyhlášena
•             předpokládané vyhlášení výzev na dílčí projekty – nejdříve 2. polovina roku 2016
•             příprava projektů – průběh roku 2016
•             předpokládaní realizace a proplácení projektů – od konce roku 2016 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,