Kritika opozice: skandál nebo dvojí metr?

Liberecká opozice hlasitě kritizuje skutečnost, že tajemník Změny pro Liberecký kraj Jakub Macek, který pracoval jako asistent náměstky Karolíny Hrbkové, fakturoval na radnici cca 40 tisíc hrubého za období od září 2015 do ledna 2016 za dokončení práce, kterou na radnici začal. Paradoxně největší kritici ze Starostů pro Liberecký  v minulosti přihrávali svým stranickým kolegům veřejné peníze v nesrovnatelně vyšších řádech. Tehdy ovšem mlčeli.

Jakub Macek, který je vzděláním inženýr ekonomie, dokončoval pro libereckou radnici práci, kterou měl rozdělanou v době, kdy zde pracoval. Rozhodl se z radnice odejít, ale dohodl se se svými nadřízenými, že ještě dokončí práci na materiálu s názvem „Záměr zřízení dotačního fondu SML“, který v červnu 2015 schválilo zastupitelstvo.

41 tisíc za 5 měsíců

Podle Macka proces přípravy dokumentů k Dotačnímu fondu SML trval 5 měsíců a měl tři části, a to:
1)    Zřízení Dotačního fondu SML (předloženo do ZM poprvé v listopadu 2015)
2)    Schválení pravidel pro poskytování dotací z dílčích fondů a ustanovení správních rad dílčích fondů Dotačního fondu SML (předloženo do ZM poprvé v prosinci 2015)
3)    Vyhlášení programů pro předkládání žádostí o dotace z dílčích fondů Dotačního fondu SML (předloženo do ZM v lednu 2016)

Jakub Macek k tomu dodává: „Měl jsem na starost koordinaci tohoto složitého a zdlouhavého procesu. Jeho úkolem byla komunikace s právníky a úředníky magistrátu a odpovědnými náměstky a příprava všech podkladů ke schválení v radě a zastupitelstvu. Během pěti měsíců bylo třeba vyřídit stovky emailů a telefonátů, absolvovat desítky schůzek a konzultací a opakovaně materiály upravovat.“

Za svou práci fakturoval 165 korun hrubého na hodinu. Za pět měsíců mu posléze magistrát vyplatil 41 745 korun hrubého. To ale zvedlo ze židle opoziční zastupitele za Starosty pro Liberecký kraj.

Je to korupce a nehoráznost, bije na poplach opozice

Do bývalého zaměstnance radnice se ostře pustili zejména bývalí radní David Václavík a Jiří Šolc. Oba své názory ventilovali na veřejných sociálních sítích i médiích firmy Syner, která se nyní na Starosty pro Liberecký orientují jako na partnery, podobně jako v minulosti na libereckou ODS.

David Václavík ve svém článku uvedl: „Propuštěný liberecký úředník z liberecké radnice Jakub Macek se o své příjmy bát nemusí…. Jenže tady nejde jen o nějakou malou domů, nýbrž o propracovaný systém financování Změny a o organickou součást jejího post-korupčního charakteru. Ten je typický na jednu stranu černobílým zjednodušováním schovávajícím se za fráze o „nové“ politice a na straně druhé bezskrupulózním pragmatismem, v němž platí „účel světí prostředky“ nebo, jak jsme již uvedli, „z cizího krev neteče“.

Bývalý náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc byl ve svém odsouzení ještě nesmlouvavější. Svou glosu nazval „To si dříve nedovolil nikdo…“ a píše v ní: „Změna pro cokoli … a konkrétně Jan Korytář vždy kritizovali vyvádění veřejných peněz do stranických kapes. Tvrdošíjně a bezpardonu vykoupali kohokoliv za (byť domnělý) prohřešek tímto směrem. Nyní je Změna pro Liberec ukázkou naprosto brutální a bezpříkladné praxe, kdy si bez uzardění platí z veřejných peněz do stranické kapsy způsobem, který si NIKDO NIKDY netroufl a doufám, že už to NIKDO nezopakuje.“

Ale troufl…

Jenomže někdejší radní Václavík i Šolc mají děravou paměť. V době, kdy byli oba ve vedení města a Jiří Šolc měl pod sebou dokonce resort ekonomiky, zadávalo město, dokonce i bez výběrového řízení, zakázky firmě, kde pracoval a pracuje Šolcův stranický kolega Michal Hron. Ten se dokonce i účastnil zasedání rady, kde o těchto zakázkách bylo rozhodováno.

Jenomže odměny nebyly tak nízké jako v Mackově případě. Michal Hron si za svou práci fakturoval 1700 korun na hodinu, což je více než deseti násobek v případě, který nyní jeho kolegové kritizují. V reakci na tuto skutečnost ovšem Šolc uvádí jen, že Michal Hron je větší odborník. Firma Kodap si tak přišla jen v rozmezí let 2011-2013 na více než 400 tisíc korun.

Není rovněž bez zajímavosti, že se tématu kolem 40 tisíc pro Jakuba Macka věnuje mediální odnož Syneru, která již cela otevřeně spolupracuje se Starosty pro Liberecký kraj, podobně jako v minulosti s libereckou ODS. Krom jasné snahy vrazit klín mezi koaliční Změnu pro Liberec a ANO (což je evidentně největším důvodem snahy o vznik kauzy), které spolu na radnici vládnou, se jedná opakování historie.

V době kdy byl primátorem Jan Korytář (Změna pro Liberec) již tato spolupráce mezi Synerem a Davidem Václavíkem a Jiřím Šolcem čile fungovala. Ovšem s nevalným výsledkem. Média společnosti Syner byla opakovaně usvědčována ze lží, například na libereckém zastupitelstvu. Dokonce se musela omlouvat za své lži a manipulace, když kvůli tomu prohrála soud.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.