Ach ti Poláci aneb Zaplať pánbůh za rajčata

Jestli mám něco doopravdy rád, pak jsou to mediální kampaně. Ta nejnovější v celonárodním měřítku se jmenuje Čapí hnízdo.  Aniž by někdo věděl, jak to skutečně bylo a je, všichni to ví. 

Proto bude úplně jedno, jak ministr financí své „čapí“ angažmá vysvětlí. I kdyby měl stokrát pravdu, nebude ji mít, ani kdyby čert na koze jezdil. 

To jsem ale odbočil, i když ne zas tolik, jak by se mohlo zdát. Mám rád kampaně, neboť se z nich dá mnohé vypozorovat. Příkladem takové  masáže mozků jsou skleníky u polské tepelné elektrárny Turów, které údajně osvětlují noční oblohu jako stotisícové město. Proč údajně? Já to prosím neměřil, abych parafrázoval odpověď Josefa Švejka na otázku jednoho z doktorů: „Jest rádium těžší než olovo?“

Pro toho, kdo si ještě nevšiml velkého světla na obloze v oblasti Trojzemí a neví, o čem je řeč, několik fakt. Teplená elektrárna, která leží cirka pět kilometrů od českých hranic a ještě blíž k německým, začala využívat své odpadní teplo pro pěstování rajčat. Zatím jsou skleníky firmy Citronex veliké deset hektarů, v budoucnosti by však měly zabrat plochu desetkrát větší. Ten příběh má logiku. Co jiného s odpadním teplem, když zkrachoval ambiciózní plán jím vytápět Liberec a Jablonec nad Nisou? Problém začal v okamžiku, kdy si Poláci začali na rajčata svítit a obloha v okolí elektrárny připomínala knihu našeho „druhého dělnického“ prezidenta Antonína Zápotockého: Rudá záře nad Kladnem. V prosinci začali Poláci psát její druhý díl s lehce pozměněným názvem.

Světla na obloze si všimli jako první astronomové, kteří se začali obávat o vzácnou lokalitu Jizerská oblast tmavé oblohy. Chytili se toho média a politici, kteří vycítili šanci se zas nechat slyšet a být vidět. Okamžitě nad Vchod do pekla, jak tomu říkají v pohraničním Hrádku nad Nisou, nastavili ešusy se svými polívčičkami.

(Neměl bych zapomenout na facebookáře. Kdo si na Poláky neplivl, jakoby neexistoval. Nechyběly hysterické výkřiky typu – nikdy bych takové rajče do pusy nevzal (a). Desítky palců nahoru. Kdosi navrhl bojkotovat všechny polské výrobky a nějak pitomec byl zcela vážně pro vyhlášení války Poláků. Žvásty, jak už to tak na sociálních sítích chodí.)

Facebookářům i novinářům bych to odpustil. Obě skupiny žijí ve svých zacyklených virtuálních světech, které nemají se skutečným životem „tam“ venku, nic společného. U politiků je to jiné. Blíží se volby a každé rajče je proto dobré. Tentokrát jde o krajské, ale to je jedno. Volby jsou u nás pořád, tak se hodí každé zviditelnění.

Když jsem se probíral rajčatovým monitoringem, tak se Rudá záře nad Turówem, nejvíc hodila nejmenovanému politikovi, který usiluje o uvolněný post senátora po Přemyslu Sobotkovi (ODS), který se rozhodl nekandidovat.

O tom, jak silně touží po teplé senátorské sesli, svědčí fakt, že se v poslední době vyjadřuje ke všemu a tak trochu připomíná Miroslava Kalouska, který se stal pro Českou televizi živou  Wikipedií. Takže když Poláci žádají po Česku pozemky, které jim údajně patří, ukazuje náš politik, o co přijdeme (remízek a potůček), když se mluví o turowském povrchovém dolu, který připravuje české pohraničí o pitnou vodu, je tam zas. A tak dál, až k poslední kampani zvané skleníkové. 

„Před koncem roku si naši, v uvozovkách, polští přátelé, osvítili dílo naprosto brutálním a arogantním způsobem Je to i zdraví nebezpečné. Za sebe prohlašuji, že od té doby velmi špatně spím,“ řekl nedávno pro jeden magazín.

Vyjádření pro média musí být stručná a výstižná, ale občas politikové zkratky krátí tak, že jim nelze rozumět. Například když hovoří o polských přátelích v uvozovkách. Město, kde náš tajemný působí má dlouholetý frončaft s jedním polským městem. Takže podle něj jsou Poláci dobří, kteří s nimi hrají fotbal, a Poláci špatní, kteří arogantně svítí na rajčata. Pan starosta také tvrdí, že kvůli záření nemůže spát. Buď mu svítí polské skleníky v Chrastavě až do ložnice, nebo spává pod šírákem.  Což je obojí samozřejmě hloupost.

Kvízová otázka zní: Kdo je zmíněný politik a proč to říká?

(Kdo to uhodne, dostane kilo polských rajských od Turówa)

 

Jan Šebelka

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Asi tak před třemi týdny jsem se rozhodl, že si od týdenního psaní feuilletonů na nějakou chvíli odpočinu. Ne, že bych byl unavený, nebo
Vyhříval jsem se dopoledne na chalupě na posledním letním slunci, jasany začínaly pouštět k zemi listy, popíjel jsem kafe a četl knihu Johna Wiliamse Stoner,
Měl jsem před několika měsíci nápad založit politické hnutí, s nímž bychom, kdyby se mi někoho podařilo sehnat, kandidovali v letošních krajských volbách. V noci, když jsem
Dva roky před tzv. sametovou revolucí se začala v pátek scházet  v hrádecké restauraci Lidový dům parta chlapů středního věku: Farář, Ekonom, Učitel, Slavný