Věra Skřivánková: Současná koalice zapomíná na své priority

Patří mezi nejvýraznější zvolené liberecké zástupce. Její právní vzdělání a praxe i odborná erudice požívá respektu nejen mezi jejími spojenci, ale i v řadách jejích politických rivalů. Je již druhé volební období zvolenou nezávislou zastupitelkou za KSČM a stejnou dobu je předsedkyní kontrolního výboru zastupitelstva. Jak vidí Věra Skřivánková problémy KSČM, která ve městě již řadu volebních období ztrácí voličskou podporu? Jak podle ní pracuje opozice a jak koalice? A jaké jsou její politické priority?

Dnes jste nezávislou zastupitelkou za KSČM, přitom jste v libereckém zastupitelstvu pouhé dvě. KSČM, na rozdíl od kraje i celé republiky, v Liberci za posledních 10-15 let, ztrácí voličské hlasy. Čím to je?

Obecně k propadu hlasů a to nejen KSČM je třeba říci, že občané jsou obecně náchylní věřit nově vzniklým subjektům a stranám, kterým věří tzv. čisté úmysly a neposkvrněnost. Proto vznikají různá uskupení pod mnohdy zavádějícími názvy a to nejen v Liberci a na Liberecku. Např. v uplynulém období uskupení Liberec občanům , dnes Starostové a nezávislí ( jejichž název je pro komunální volby do SML zavádějící – z kandidátů není ani jeden starosta , ani nemůže být!!!) Podíváte-li se na kandidátky a představitele různých měst a obcí vidíte „ Pardubáky, Změny pro Liberec, Jablonec, Občané tomu a jinému městu apod“.

KSČM je také  stále spojována s tzv. zločiny v minulosti a je obecně označována jako strana , kterou volí zejména starší občané se základním vzděláním.

Nemůže za to i skutečnost, že právě v Liberci KSČM byla dlouhá léta celkem klidnou a loajální opozicí, a to i v letech, kdy sepětí radnice se zdejšími podnikateli bylo nejkřiklavější? Ani dnes se tomu komunisté nevyhnou, například na kraji, kde dlouhou dobu byli v těsném sepětí např. se společností Busline, která za podezřelých podmínek outsourcuje veřejnou dopravu,  nebo posvěcovali jiné pravicové a privatizační procesy. Není to v rozporu s ideovým vyzněním strany a nemůže být i toto ten moment, který jí u voličů škodí?

Vzhledem k tomu, že jsem nezávislá na kandidátce KSČM, obraťte se na sekretariát KSČM. Nejsem krajskou zastupitelkou a nejsem členkou žádných orgánů ve společnostech zřizovaných Libereckým krajem .

Často se kritizuje umanutost opozice, její lpění na detailech a puntičkářství, které protahuje jednání zastupitelstva. Jak vidíte její práci a nemají ti kritici přeci jen v něčem pravdu?

Vždy jsem tvrdila a tvrdím, že dobře připravené materiály k projednání a to včetně důvodových zpráv a příloh jsou základem pro zdárný průběh jednání. Faktický názor jednotlivých klubů je potom věc argumentů a hlasování. Dobře připravené materiály a připravení úředníci, kteří na místě dokáží odpovědět na dotazy zastupitelů, jsou základem.

Jak víte , na radnici jsem pracovala cca 10 let v různých funkcích a vím, jaké problémy, včetně soudních řízení způsobily nejasné smlouvy , nezveřejněné prodeje a nájmy apod. I z titulu předsedkyně Kontrolního výboru vidím, co způsobuje nedokonalý materiál a usnesení, náprava špatného je vždy horší, než věc např. odložit a připravit správně. Jsem přesvědčena, že mnoho materiálů, ke kterým měla opozice výhrady, třeba kvůli pozdnímu předložení, nebo změnám při jednání, byla silou koaličních hlasů odsouhlasena, aniž by koaliční zastupitelé vůbec vnímali o čem hlasují. Vidíte, stranická disciplína funguje i u tzv. hnutí.

A co se podařilo Vám a je nějaké místo, které byste chtěla prosadit, ale ještě to nejde?

Statistiku si nevedu, ale myslím si, že se klubu KSČM podařilo společně s ostatními tehdy opozičními zastupiteli , zamezit prodeji TSML a Letiště. Hlasovatelný návrh na usnesení předložil klub KSČM a je dohledatelný v materiálech zastupitelstva. Moje profese mi velí připomínat a upravovat materiály a návrhy tak, aby byly v souladu se zákony. 

Jak hodnotíte práci současné koalice? Povedlo se jim něco?

Myslím si, že se věci dělají zbytečně složitě, když by šly dělat jednoduše a že se zbytečně opouštějí naplánované akce  které předložilo bývalé vedení. Jako příklad uvedu revitalizaci Lesního koupaliště, na které bylo v minulosti nemálo finančních prostředků  nebo rekonstrukce ulic Rychtářská, Třešňová, Konopná, jejíž realizace byla také naplánována.

Z investic byla zatím realizována jen jedna akce a to Volnočasové plochy – zahájena před koncem minulého volebního období. Současná koalice ( Změna pro Liberec) zapomněla na své priority a neustále vymýšlí nové – koupě libereckého zámečku apod.

Jaké vidíte svoje politické priority v libereckém zastupitelstvu?

Chtěla bych se zasadit o dotažení do konce úpravy výše zmíněných ulic, soustředit se na kulturu v Liberci , např. činnost Spolku Zachraňme kino Varšava.

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32