Dluhy, Syner, Syrovátko aneb proč Liberečák nefandí Tygrům

I v redakci Mladé fronty a na Idnes.cz se zabývají současným libereckým hokejovým nadšením. Nezapomínají ale ani na temné pozadí libereckého hokeje. V celém znění přetiskujeme komentář Jana Sůry:

Bydlet v Liberci a nefandit v hokeji Bílým Tygrům znamená být u většiny obyvatel trošku za exota. V hokejové euforii jsou obyvatelé Liberce ochotni zapomenout i za to, kolik je z jejich daní cesta místních hokejistů na vrchol stála.

Není proto lepší čas připomenout si, kolik veřejných peněz stál sen šéfa a majitele zdejšího klubu Petra Syrovátka. Zakladatel stavební firmy Syner, dnes spolumajitel skupiny S group holding či provozovatele slovenského mýta Skytoll, dosáhl dokonalého byznys modelu: na první pohled jeho hokejisté nedostávají z veřejných rozpočtů téměř nic. Jenže ve skutečnosti stojí Liberec v součtu přes miliardu korun.

Postavit, bydlet zadarmo a ještě dostávat peníze

Symbolem vzestupu Tygrů je liberecká aréna: nejprve Tisport, teď HomeCredit. Vysnil si ji právě Syrovátko a tak začal přesvědčovat místní zastupitele, že Liberec takovou halu potřebuje. Vypravili se proto do USA na výlet, kde si prohlédli tamní arény a v roce 2003 její stavbu odhlasovali. Stavěl, pochopitelně, Syner. Když pak město hledalo provozovatele arény, rovněž vyhrála jedna z firem S group holding. Ročně teď za provoz celého areálu platí město 15 milionů korun.

Je to zhruba to samé, jako kdybyste si vysnili pěkný dům, postavili si ho sami za peníze města, zdarma v něm bydleli a ještě dostávali peníze na to, že se o něj budete starat.

Liberec byl v té době sice rozvíjejícím se městem, ale i tak si na arénu musel půjčit. Přímé náklady na splácení jsou 52 milionů korun ročně, aktuálně jde o zhruba jednu třetinu celého městského dluhu. Je férové připomenout, že k rozvoji přispíval i Syner, jedna z jeho firem stála za rozvojem obou průmyslových zón v Liberci, které v době pádu textilního průmyslu pomohly překonat hrozící vysokou nezaměstnanost.

Kellnerova stopa: od spalovny po Home Credit Arénu

Když se nedávno objevila fotka Petra Syrovátka společně s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou a nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem na hokeji, nebyla to náhoda. Kellner, který v Liberci studoval obchodní akademii, začal dělat v Liberci klíčový byznys těsně před postavením arény, kterou nakonec městu financoval.

Od města koupil v roce 2002 spalovnu, která prodělávala. Už v té době se mluvilo o aréně a najednou bylo potřeba se zbavit spalovny. O sedm let později ji Kellner prodává za dvojnásobek, už jako velmi ziskovou. Liberec tedy mohl mít dnes velmi dobře vydělávající spalovnu, místo toho má arénu, kterou musí dál splácet. Spojení s Kellnerem trvá dál přes název Home Credit Aréna.

Nejde zdaleka jen o přímé náklady, které město s domovem Tygrů má. Stačí se podívat na dresy hokejistů a vzpomenout si na dřívější výrok Karla Vacka, tehdy šéfa Snowhillu. Když chtěl pronajmout lyžařský areál na Ještědu, pozval si ho Syrovátko do Syneru.

 „Bavili jsme se o tom, že je potřeba dát peníze do hokeje. Především mluvili hlavně o sobě, jak jsou mocní a že všechno, co je v Liberci dobrého, je díky nim, že umí sehnat peníze a tak,“ řekl v roce 2006 Vacek v rozhovoru pro MF DNES. Narážel tak na fakt, že Syrovátko jako oficiálně řadový člen ODS, měl tehdy na dění v Liberci mimořádný vliv. 

Loga na dresech? Klíč vede k městským zakázkám

A tak se na dresech Bílých Tygrů objevují firmy, které čistě náhodou získaly v Liberci velké zakázky. Eltodo vyhrálo v Liberci soutěž na provoz osvětlení a semaforů a už se stalo sponzorem. Na dresech dlouho visela loga odpadové firmy A.S.A., která v Liberci zajišťuje svoz odpadu. Nově se jmenuje FCC, ale podstata zůstává stejná: k dlouhodobému kontraktu se ve městě dostali v soutěži, z které vyřadili o 300 milionů korun levnější nabídku od společnosti AVE (ta je mimochodem na dresech hokejistů Sparty).

Podobně je v aréně například k vidění logo libereckého prodejce automobilů Autotrend. Ten dodává městu osobní vozy a podle zatím nepravomocného názoru soudu od města stejná firma kupovala příliš levně pozemky, za což odsoudil 23 zastupitelů k podmínce.

I kvůli aréně je Liberec jedním z nejzadluženějších měst v republice. A když se musí splácet dluhy, peníze pochopitelně chybí jinde. Své mohou vyprávět rodiče, kteří hledali pro své děti místo v mateřské školce. Základní školy na začátku babyboomu pro jistotu stejná koalice moudrých zastupitelů, co město zadlužila kvůli aréně, začala rušit.

Současná opozice, tedy hlavně ODS, která do dluhů město přivedla, s chutí současné vládě připomíná, že rozvoj města stojí. Zapomíná ale, jaké dluhy nasekala.

Nezbývá než Bílým Tygrům popřát, aby vyhráli. Lidé tu alespoň na chvíli zapomenou na dluhy, které tu kvůli nim jsou a pár dní setrvají v iluzi, že je město teď slavné kvůli titulu mistrů v hokeji. Jen jim lze doporučit při případných oslavách vyhnout se libereckému Soukennému náměstí. Hrozí totiž, že pak náměstí zničí a Syner přijde s tím, že na oslavy nebylo stavěné (více čtěte zde).

Miroslav Pelta, Petr Kellner a Petr Syrovátko sledují zápas Bílých tygrů Liberec. | Zdroj: ČTK

    Poznámka: Autor žije v Liberci 20 let. V hokeji od dětství fandí Litvínovu a nehodlá to měnit.

   Jan Sůra, převzato z idnes.cz, původní článek: http://ekonomika.idnes.cz/komentar-dluhy-syner-kellner-aneb-proc-liberecak-nefandi-tygrum-p8i-/ekonomika.aspx?c=A160417_221415_ekonomika_suj

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu