Z Liebiegova paláce se má stát Centrum aktivního života

Využitím Liebiegova paláce se zabývali liberečtí radní. Schválili projektový záměr, který by měl do této v současnosti nevyužité městské budovy vrátit život, a to s využitím peněz z IROP prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Do roku 2020 by na místě bývalé Oblastní galerie měl vzniknout prostor pro setkávání členů místních komunit napříč generacemi a zázemí pro poskytování řady sociálních, vzdělávacích, kulturních a rekreačních aktivit.

V současnosti v Liberci není dostatečně velký veřejný objekt, ve kterém by byly soustředěny a poskytovány služby různého charakteru a kde by se zároveň setkávaly různé komunitní skupiny. Navíc řada sociálních služeb a jiných veřejně prospěšných aktivit je provozována v prostorech, které již nedostačují či nejsou v dobrém technickém stavu.

„Obnova bývalé galerie je jeden z klíčových projektů, v jeho přípravě nechceme nic podcenit. Věřím, že se toto místo v budoucnu stane skutečným Centrem aktivního života a že si sem najde cestu mnoho Liberečanů. Osobně stále věřím tomu, že se v budoucnu podaří získat do vlastnictví města i liberecký zámek s přilehlým parkem a vznikne tak jeden ucelený areál. Prvotní je ale nyní oprava bývalé galerie, která již v majetku města je, a dotace na její rekonstrukci je předjednaná,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Očekává se, že by Centrum aktivního života sloužilo denně řádově stovkám návštěvníků. Využívali by ho jak senioři a zdravotně a sociálně znevýhodnění, ale i matky s malými dětmi, mládež a občané všech věkových kategorií sdružení do zájmových spolků, iniciativ a komunit.

Předpokládané náklady projektu jsou 210 000 000 Kč, z toho dotace IROP by činila 178 500 000 Kč a dotace ze státního rozpočtu 10 500 000 Kč (85 % IROP, 5 % státní rozpočet). Spoluúčast města by měla včetně 5 % rezervy činit nejvýše 31 500 000 Kč (15 %).

Památkově chráněný Liebiegův palác převzalo město Liberec do svého majetku ve značně zchátralém stavu po přestěhování galerie do Lázní počátkem roku 2014. Nechalo opravit světlíky, kterými zatékalo a vyčistit zahrady. Galerie dostala nové zabezpečení včetně fotopastí, a celý prostor kontrolují protipožární čidla. Jen udržování budovy znamená pro město roční náklady ve výši 1,3 milionu korun.

Tisková zpráva MML

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne