Nejpřívětivější úřad je v Liberci. Magistrát získal cenu od ministerstva vnitra

Úřední hodiny i o sobotách, novinku Dashboard – město v číslech, nový web města i Liberecký zpravodaj a celkově otevřenost a komunikaci úřadu s občany, vyhodnotilo Ministerstvo vnitra ČR jako zářný příklad pro ostatní a rozhodlo, že 1. místo v ocenění „Přívětivý úřad“ poputuje na libereckou radnici. Statutární město Liberec jednoznačně zvítězilo nejen v Libereckém kraji, ale v konkurenci 190 obcí s rozšířenou působností i v rámci celé České republiky.

Ocenění převzali primátor města Tibor Batthyány spolu s tajemníkem magistrátu Jindřichem Fadrhoncem v úterý 7. června v Benešově z rukou náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy Jany Vildumetzové.

„Tohoto ocenění si velmi vážíme. Není jen o tom, že jsme nejlepším úřadem v republice, ale především důkazem, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná, a že práci, kterou děláme, děláme dobře. Samozřejmě nepolevíme, nápadů je spousta a doufáme, že se nám jich podaří co nejvíce zrealizovat. Například do půl roku bychom chtěli na webu spustit jakýsi e-shop města, přes který si Liberečané budou moct z pohodlí domova zaplatit různé místní poplatky, například za odpad nebo za psy a v neposlední řadě také připravovaný systém zpracování materiálů do rady města a zastupitelstva, kterým urychlíme a zlepšíme možnost zveřejňování projednávaných materiálů,“ řekl primátor Tibor Batthyány.

Jednou z již spuštěných novinek na webu města, kterou ministerstvo ocenilo, je Dashboard, jehož prostřednictvím chce vedení města informovat o výsledcích své činnosti ve vybraných oblastech. Objevujte zajímavosti života v Liberci prezentované atraktivní formou na dashboard.liberec.cz.

Přes webové stránky www.liberec.cz se dnes mohou občané nejen on-line objednat na konkrétní hodinu k rychlejšímu vyřízení záležitostí na magistrátu, ale mohou si jednoduše i rezervovat svatební obřad na svém oblíbeném místě, podívat se na údaje o veřejných zakázkách nebo se přesvědčit, jestli si už mohou vyzvednout nové doklady.

Právě Liberec byl jedním z prvních měst v zemi, který zavedl celotýdenní úřední dobu. „Naši klienti si na to už zvykli a navštěvují úřad v průběhu celého pracovního týdne. Možnost navštívit úřad mají dokonce i v sobotu. Sobotní přepážkové služby oceňují zejména lidé, kteří během pracovních dnů v týdnu nemají možnost řešit své záležitosti na magistrátu. Nedávno zavedenou službou je možnost bezhotovostní platby, tedy platební kartou přímo na pokladnách a na přepážkách,“ uvedl tajemník magistrátu Jindřich Fadrhonc.

Přívětivost a otevřenost se testovala pomocí dotazníkového šetření, který obsahoval na 40 otázek. Ty byly rozděleny do tří kategorií: přístupnost úřadu pro občany, transparentnost úřadu a komunikace s úřadem. Po ověření získaných dat se stanovili vítězové jednotlivých krajů. Prvního ročníku soutěže se zúčastnilo 190 obcí s rozšířenou působností, což je téměř 84 procent všech obcí s rozšířenou působností v České republice (včetně městských částí hl. m. Prahy). Na druhém místě skončila městská část Prahy 18 a na třetím Žďár nad Sázavou. Oceněny byly také nejlepší úřady z každého kraje. 

Tisková zpráva SML

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky