Liberec hospodařil s přebytkem 78 milionů korun

Nejzadluženější město České republiky se pomalu snaží dostat z dluhové pasti, ve které uvízlo po téměř dvacetileté vládě ODS a jejích partnerů. Díky jinému přístupu v nakládání s finančními prostředky město loni hospodařilo s přebytkem ve výši cca 78 milionů korun, což je zatím rekordní úspěch. Vyplývá to ze závěrečného účtu statutárního města Liberec za rok 2015, který již odsouhlasili liberečtí radní.

„Nejen, že loňské hospodaření města po několika letech skončilo v kladném výsledku, ale přebytek ve výši 78 milionů korun téměř vyrovnal záporná salda za předchozí tři roky. V roce 2014 činilo záporné saldo 5,7 milionu korun, v roce 2013 to bylo 28 milionů korun a v roce 2012 dokonce 56 milionů korun,“ vypočetl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář s tím, že přebytek z loňského roku bude zahrnut do rozpočtu města na rok 2016.

Celková zadluženost města v roce 2015 poklesla o cca 120 milionů Kč. Podepsalo se na tom především navýšení amortizačního fondu o 70 milionů Kč a také fakt, že město koncem roku nečerpalo žádné kontokorenty a revolvingové úvěry.

V současné době je zadluženost města pod dvěma miliardami korun. Nejhorší byla situace po roce 2010, kdy skončila dominantní politická role ODS, za které zadlužení města nejvíce vzniklo. Vedle toho se i město zbavilo drtivé většiny svého nemovitého majetku.

Uváděný městský dluh byl na sklonku loňského roku 1,65 miliardy Kč (2 miliardy mínus 350 mil. Kč v amortizačním fondu). Vedle toho totiž existuje ještě dluh skrytý, který se odráží ve stavu majetku města, zejména silnic, chodníků, mostů, škol, školek a dalších budov jako je např. divadlo, stará hokejová hala, fotbalový stadion, plavecký bazén, bazény u škol, tedy investice, které byly v minulosti přehlíženy na úkor například hokejové arény, kterou za nestandardních podmínek schválených za primátorování Jiřího Kittnera využívá společnost S group holding/Syner.

s využitím tiskové zprávy MML

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,