Poslanec a náměstek primátora Jablonce opět ve střetu zájmů?

Poslanec České strany sociálně demokratické a zároveň úřadující náměstek primátora Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha má možná opět problém. Jako člen městské rady má podepsat smlouvu s firmou Ventax, která patří jeho poslaneckému asistentovi a zároveň spolustraníkovi Andreji Gregovi. Na provázání místostarosty a poslance Lukáše Pletichy s jabloneckou stavební společností Ventax dlouhodobě ukazuje opozice i nevládní organizace, které se zabývají bojem s korupcí.

Jedná se o stavební zakázku na zateplení mateřské školy Tichá v Jablonci nad Nisou za zhruba 5,3 milionů korun. Rozhodla o tom tento týden rada města. Do soutěže bylo přihlášeno pět firem včetně společnosti Ventax, která patří jabloneckému sociálnímu demokratovi a asistentu Lukáše Pletichy Andreji Gregovi. V minulosti tomu bylo přitom naopak – Lukáš Pleticha dělal asistenta Andreji Gregovi, když poslancem on. Grega byl usedl do poslanecké sněmovny v roce 1998 a a v roce 2006, kdy nahradil Michala Krause.

Vítězem v zakázce na zateplení mateřské školky se stal Ventax poté, co byly další čtyři firmy vyloučeny ze soutěže. Kurštejn stavební a obchodní firma s.r.o., z důvodu nedoložení Výkazů výměr vzduchotechniky a elektra, Liebscher&Pohl, spol. s r.o. a VaNCL s.r.o., z důvodu nesplnění zadávacích podmínek a A.Stavby s.r.o., z důvodu nesplnění základních kvalifikačních předpokladů. Uzavřením smluv s Ventax, s.r.o. Je pověřen navíc právě náměstek primátora Jablonce Lukáš Pleticha.

Opakuje se tak situace z roku 2014, kdy Ventax, s.r.o. vyhrála soutěž na renovaci Azylového domu v Jablonci. I tehdy byl u veřejné zakázky, jako člen rady města, Lukáš Pleticha, jemož majitel Ventaxu dělá asistenta. Již tehdy někteří jablonečtí opoziční politici, ale například i občanské sdružení Oživení poukazovali na fakt, že provázanost poslance a náměstka primátora Pletichy s firmou Ventax je do očí bijící.

Nejde jen o vzájemné zaměstnávání se na pozicích poslaneckých asistentů mezi Pletichou a Gregou. V místě sídla poslanecké kanceláře Lukáše Pletichy sídlí například Okresní výkonný výbor ČSSD a podle výše zmíněného výpisu z obchodního rejstříku až do 4. března 2015 zde bylo též sídlo společnosti Ventax. Oživení tehdy poslanci a náměstku primátorovi doporučovalo, aby se z podobných aktivit sám vyloučil a ve věci Azylového domu podalo podnět na ÚOHS.

Stavební firma Ventax se objevila loni v září i v materiálech od Policie ČR, které uveřejnila Mladá fronta Dnes a které mapují podezřelé praktiky dlouholetého krajského předsedy ČSSD a někdejšího europoslance Roberta Duška.

Mladá fronta tehdy uvedla, že si tehdejší šéf ČSSD Dušek do deníku zapsal: „Grega rek. 7 – navýšení 1,5 = 8,5.“ Nakonec za číslici 8,5 připojil ještě otazník v závorce. Zda se mělo jednat o úplatky, které Dušek chtěl, není jisté, nicméně je pravda, že policie Gregu neobvinila.

Do data, kdy kraj zakázku na opravu kuchyně vypsal, zbývalo tehdy ještě celých pět měsíců. O zakázku usilovalo hned osm firem. Nakonec skutečně vyhrál Gregův Ventax. Do té doby Dušek své propočty v poznámkovém bloku ještě upřesnil. Podle pozdější poznámky, kterou Gregovi policisté předložili, sice Dušek došel ke stejnému výsledku („7 + 1,5“), ale místo otazníku do závorky dopsal číslici 0,5.

Policisté se domnívají, že jde skutečně o úplatky, které měl Dušek po Gregovi požadovat. Ten ovšem obviněn nebyl a odmítá, že by s Duškem vůbec jednal. Pro naši redakci dokonce sdělil, že zvažuje právní kroky, protože sám podepsal mlčenlivost a je velmi překvapen, jak se informace dostávají na veřejnost.

Provázání politiků s podnikateli není v Jablonci nad Nisou nikterak výjimečné. Například za firmu Busline,která zde zcela ovládla autobusovou dopravu seděl její hlavní aktér (a pravděpodobně jeden z majitelů – firma historicky ukrývá své vlastníky) Jiří Vařil v krajském dopravním výboru za KSČM, kde tuto skutečnost hájili zejména jablonečtí komunisté.

Proslavená je role i kontroverzního českého fotbalového bosse a jabloneckého politika za ODS Miroslava Pelty. Ten má určující vliv nejen na zdejší občansé demokraty, ale v posledních letech a měsících se ukazuje i jeho stále rostoucí pozice nad jabloneckým ANO.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.