Konec jedné mediální ambice a proč je to škoda

Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka ani nedohlédl na záda svým vlastním ambicím. Řeč je o webu www.libereckapolitika.cz, který spustili zástupci Starostů pro Liberecký kraj a který chtěl být jejich názorovou platformou a diskusní místem. Bez špetky ironie je to veliká škoda a místo toho to vypadá, že Starostové zůstanou po kolena v bahně mediální stoky společnosti Syner.

Web byl spuštěn před Vánoci roku 2014 a zejména kolem zastupitelstva se tam, více nepravidelně než pravidelně, objevovaly články a komentáře jednotivých zástupců Starostů pro Liberecký kraj. Někdy šlo jen o útočné a jízlivé glosy z pera Jana Marka, jindy se ale i zde vyskytly zajímavé názory z řad těchto opozičních zastupitelů k aktuálně probíraným tématům. A ty stálo za to číst přes veškerou politickou účelovost, nenávist vůči jedné z koaličních stran a nadbíhání té druhé.

Stálým problémem webu, který již dnes lze označit za mrtvý (nepřijde-li jeho zásadní oživení) byl a je malý počet článků, jejich absence, která trvala a trvá celé měsíce. Jistě je pravda, že každý (nejen)  opoziční zastupitel má své zaměstnání a k tomu se ještě věnovat literárnímu komentování místní politiky není nic jednoduchého. Ale situace, kdy často na dva až tři měsíce připadá sotva jeden článek, působí spíš jako parodie na opoziční politiku.

Navíc se jednalo o čistě stranický web, kde nebylo třeba dávat prostor jiným názorům a jeho tvůrci si mohli tak psát,co chtěli, ale co víc- Starostové mají, jako i jiné strany, své PR profesionální zaměstnance a je tedy s podivem, že ti na tvorbu webu, který si dělal ambice být hlavním opozičním médiem ve městě, nepřispívali a neutvářeli jej.

Proč píšeme, že je škoda zániku (či spíše nevzniku) starostenského webu v Liberci? Vždyť i náš web byl na www.libereckapolitika.cz nespravedlivě napadán (z upřímné paranoie i zlého úmyslu), ze strany jeho spolutvůrců byla naše práce očerňována a pomlouvána u našich partnerů i donátorů, tak proč tedy?

Protože přese všechnu účelovost webu to vypadalo na dobrý,byť absolutně nezvládnutý, krok správným směrem, který mohl přispět ke kultivaci veřejného prostoru v Liberci. Místo toho se Starostové vydali cestou mediální spolupráce se společností Syner, jehož vlajkovou lodí je web Týden v Libereckém kraji a jeho předvolební tištěná forma Inventura. A Žumpa v Libereckém kraji, jak se pro formu i obsah „synerovským“ médiím nikoliv neprávem přezdívá, je asi to nejpokleslejší,co zde bylo od doby republikánských tiskovin.

Zejména u Starostů, kteří se tak hlasitě hlásí k (polistopadovému) morálnímu patosu a na něm založeném antikomunismu, je až absurdní, jak již zcela nepokrytě spolupracují s médii, kde vládne v propagandistických tiscích KSČ a následně ODS  vycvičený liberecký Jaroslav Kojzar v sukních nebo nájemný lhář z pražské PR agentury, který je vždy za úplatu tam, kde se podezřele vyvádí veřejné peníze, od MS v lyžování až po Busline.

Starostové svůj pokus o vlastní diskusní místo, agoru pro své názory, nezvládli a vydali se špatnou cestou, bahnem mediální žumpy Syneru. Je to škoda. Pro libereckou politiku i pro ně samé.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů
Včerejší investigativní pořad Reportéři ČT přinesl zajímavou reportáž o ostravské klientelistické chobotnici okolo lobbisty Martina Dědice. Ten měl „pomáhat“ soukromým firmám získávat z ostravských městských