Canov, Vávra nebo Korytář?

Zajímavý souboj slibují letošní senátní volby v senátním obvodě Liberec. Jako hlavní favorité se jeví Michael Canov za Starosty, Marek Vávra za ANO nebo Jan Korytář za Změnu.

Jaké jsou jejich šance, přednosti a slabiny? Kdo může vyhrát? Nabízím svůj pohled k diskusi.

Prvním, kdo ohlásil svou kandidaturu, byl Michael Canov z Chrastavy, který již také visí na billboardech. Je spolu s Janem Korytářem jediným významnějším politikem, který uspěl na komunální i krajské úrovni. Mezi jeho přednosti, které část voličů ocení, patří jeho lehce srozumitelné názory či úspěchy na poli boje s přebujelou byrokracií, například v otázce evropských dotací.

Jeho hlavní slabinou bude naopak jeho minulost spojená s ODS a s tím související bagatelizování korupce v krajském městě, kdy namísto mnoha kauz a korupčních praktik dlouhodobě kritizuje spíše Změnu a Jana Korytáře. Jeho Achillovou patou se může stát i obhajoba hejtmana Půty, kterého policie obvinila z korupce v souvislosti s jednou evropskou zakázkou za zhruba 50 mil. Kč. Jeho soupeři jistě také využijí fakt, že žije mimo senátní obvod a do Liberce se tak trochu „vnutil“, neboť Starostové zde nemají žádného významnějšího politika.

Marek Vávra nabízí pro voliče ANO téměř ideální příběh o podnikateli, který obnovil zchátralý pivovar ve Frýdlantě, kde se opět začalo vařit pivo. Ve spojení s penězi a preferencemi Babišova ANO to vytváří silného kandidáta, který může také pomýšlet na úspěch. Není také zatížen žádnými skandály a politickými chybami, v dobrém smyslu slova jde o nepopsaný list papíru. V běžném senátním obvodě, kde by neměl konkurenci v podobě Canova a Korytáře, by byl jednoznačným favoritem.

Vávra má ale i handicapy, které budou v souboji s Canovem a Korytářem znát. Tím hlavním je jeho minimální politická zkušenost, nebyl úspěšný ani v komunální ani v krajské politice, kde v minulosti kandidoval za dnes již neexistující SOS. Jeho druhou slabinou může být i pozadí jeho podnikatelských aktivit. Ve sbírce listin na serveru justice.cz po přejmenování jeho původní společnosti 100P na Pivovar Frýdlant v roce 2012 již další údaje chybí. To nahrává spekulacím, že skutečným majitelem pivovaru je někdo jiný.

Třetím favoritem je Jan Korytář, čtenářům tohoto serveru jistě známý. Jeho hlavní výhodou je silná pozice v Liberci, který tvoří dvě třetiny celého senátního obvodu, profil bojovníka s korupcí, kterým v Liberci dokáže konkurovat image Andreje Babiše. Načasování jeho kandidatury, se kterou přišel až na poslední chvíli, plánoval podle mého názoru již od samého začátku. Také jeho hlavní téma, kdy chce získat více peněz pro Liberec, je silné a srozumitelné.

Jeho hlavní slabinou je velké množství nepřátel, takže i když je možné, že postoupí do druhého kola. V něm to ale může být souboj Korytář vs. ostatní strany, pokud se mu nepodaří vymyslet něco podobného jako po komunálních volbách v Liberci. Kritici jistě využijí i to, že je náměstkem na radnici a bude se muset obhajovat proti nařčení z kumulace funkcí. Otázkou zůstává, jakou strategii zvolí společnost Syner a jeho média. V minulosti mu kritika z těchto míst příliš neublížila, možná spíše naopak.

Velkou neznámou zůstává ale to, jak se k senátním volbám postaví místní média, zejména ta, která nejsou spojena s žádnou stranou, jako Deník, MF Dnes a TV RTM. Osobně bych uvítal profilové rozhovory a rozbory toho, co jednotliví kandidáti nabízí. Věřím, že by to uvítali i voliči, pokud si s tím redakce dají práci a předloží voličům informace v zajímavé podobě. Osobně myslím, že by si to čtenáři zasloužili, včetně detailů o majetkových poměrech či způsobech financování jejich kampaní.

Matěj Medek, nezávislý politolog

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou