Spor kolem Nečesaného a nemocnice

Politický spor se rozhořel okolo generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luďka Nečesaného. Primátor Liberce Tibor Batthyány ostře kritizuje rozhodnutí Libereckého kraje, který odmítl znovu navolit Nečesaného do představenstva nemocnice. Zástupci vedení kraje z řad Starostů pro Liberecký kraj argumentují tím, že toto rozhodnutí má řešit až nově zvolená krajská vláda. Svou roli hraje zřejmě i Nečesaného obvinění z korupce, za které mu hrozí vysoký trest odnětí svobody.

Luďku Nečesanému vypršel v těchto dnech mandát v představenstvu KNL, kde působil jako místopředseda (minulosti byl předsedou, ale po svém obvinění policií byl odsunut na post místopředsedy). Spolu s Nečesaným vypršel mandát i obchodně investičnímu řediteli Milanu Trpišovskému. Liberecký kraj, který má v nemocnici většinu, se ale rozhodl situaci neřešit. To namíchlo libereckého primátora.

 „Kraj, jako majoritní akcionář Krajské nemocnice Liberec a.s. se rozhodl, že neobsadí dvě místa v představenstvu a ani jejich mandát neprodlouží současným členům, jimiž jsou generální ředitel Nečesaný a obchodní Trpišovský. Důvodem má být, že to nechají až na nové vládě kraje. Zdálo by se, že se jedná o vstřícné politické gesto, ale zde bych se houpat tedy nenechal. Pokud má mít něco kontinuitu a řád, jsou to právě strategické firmy jako je KNL. A na jejich řízení musíte mít odvahu a „koule“, neohlížet se na to, zda v příštích volbách uspěje ten či onen,“ napsal na svém facebookovém profilu Tibor Batthyány.

Lena Mlejnková ze Starostů pro Liberecký kraj, která v orgánech KNL Liberecký kraj zastupuje, s ním ale nesouhlasí. Tvrdí, že primátor Batthyány má pouze zprostředkováné informace, protože svou účast v orgánech KNL fláká. „Pane primátore píšete pouze zprostředkované informace a dozorčí rady jste se již po několikáté nezúčastnil. Politicky lze evidentně snadno převrátit rétoriku líbivě jak se to hodí. To mě mrzí. Obecně těsně před volbami někoho zvolit a pak jej odvolávat a tvářit se že je to v pořádku oproti odpovědnému přístupu nezavazovat neuváženě o to tu běží. A jistě jako člen dozorčí rady víte, že je představenstvo funkční a pan ředitel Nečesaný stále generálním ředitelem. Nijak to neohrožuje KNL a.s.. Možná by bylo lepší jako jeden z majitelů hájit zájmy nemocnice v dozorčí radě a ne negativními komentáři na facebooku, které liberecké nemocnici nijak neprospějí,“ kontruje Batthyánymu Mlejnková.

Do diskuse se vložili i další politici, například Zuzana Kocumová, která se postavila nepřímo na stranu Batthyányho. „S tím, že kraj měl navrhnout řešení, naprosto souhlasím. A neříkám, jaké mělo být. Ale měli mít odvahu na to říci, jak to chtějí, a měli se aspoň snažit řešení s ostatními akcionáři hledat. Jenže i přes můj dotaz před dvěma měsíci, co má vedení kraje v plánu s mandáty, které končí (na který byla odpověď, že návrh padne v září) dnes žádný nezazněl. A mimo jiné – ono by to rozhodnuti nemuselo být nijak dramatické, protože mandát člena představenstva může Dozorčí rada zrušit kdykoliv ze dne na den. Takže řeči i tom, že by toto rozhodnutí neco nalinkovalo budoucímu vedení, prostě není pravda.“, napsala Kocumová.

K postoji Starostů se kladně vyjádřil i poslanec Jan Farský: „Kdyby se teď měl hledat ředitel, případně ten stávající obhajovat funkci, bylo by to politicky vyhrocené. Což dobrým a dlouhodobým řešením nepřispívá. Pokud by se změnilo zastoupení kraje, neměnil by se ředitel dvakrát během chvíle? Proto si myslím, že je to dobré udělat najednou a s určitou perspektivou a jistotou. Toto je z mého pohledu nejlepší z řešení.

Pane Tibore Batthyány, nezlobte se, ale připadá mi, že z Vašeho pohledu je jediné dobré řešení prodloužit smlouvu panu Nečesanému a Váš příspěvek je jen tvrdým lobbingem za to. Což jako Váš názor respektuji, jakkoli se mi to nelíbí.“

Farský narazil na skutečnost, že Luděk Nečesaný měl vždycky blízko k politikům, ale dnes má nejblíže jednoznačně k ANO. Například poslankyně za ANO z Jablonce nad Nisou Jana Pastuchová je jeho bývaolu dlouholetou kolegyní a nestandardně lobbovala u tehdejší ministryně spravedlnosti Válkové v případě Nečesaného syna, dnes odsouzeného na 13 let za pokus o vraždu a loupež. Přátelské vztahy s Nečesaným udržuje i sám primátor Batthyány.

Luděk Nečesaný,byť mu končí mandát v představenstvu nemocnice, nadále zůstává jejím generálním ředitelem. Před rokem v létě dal po svém obvinění dokonce svou funkci k dispozici, ale tehdy ho stejná dozorčí rada, která mu dnes v představenstvu neprodloužila mandát, doslova přemluvila, aby ve funkci zůstal.

Na konci června 2015 obvinila protikorupční policie v Ústí nad Labem ředitele KNL Luďka Nečesaného z přijímání úplatku a podplácení na základě trestního oznámení, které na něj bylo anonymně podáno zhruba před dvěma lety. Nečesanému hrozí až dvanáct let vězení.

Spolu s ním policie obvinila i jeho ženu Šárku. Za praní špinavých peněz jí hrozí až osm let. Šárka Nečesaná založila v roce 2009 poradenskou firmu Sarmed, spol. s.r.o. (Sarmed), do které za období zhruba dvou let doputovalo od firem B. Braun Medicla s.r.o., MedicCor a.s., Medtronic Czechia s.r.o. a NT Medica,a.s. přes 23 milionů korun. Tyto firmy dodávaly zboží do Krajské nemocnice Liberec a policie má nyní za to, že se jednalo o úplatky pro Nečesaného.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,