Pavel Ploc

Narodil se 15. června 1964 v Jilemnici. Bydliště má v Harrachově.

Jeho dětství je spojeno se sportem. Skákat na lyžích začal již v 6 letech nejprve pod dohledem matky, později otce s trenérem sdruženářů Jiskry Harrachov Antonínem Linemajerem.

Jeho dalšími trenéry byli Rudolf Höhnl, Karel Kodejška a Dalibor Motejlek. Jeho sportovní kariéra je velmi obsáhlá – od prvopočátků ve Světovém poháru koncem sezóny 1982/1983 v letech na lyžích. Prvního velkého úspěchu dosáhl v MS v letech na lyžích v Harrachově v roce 1983, kdy přes dosažený světový rekord 181 metrů obsadil 3. místo. Na harrachovském velkém

můstku rovněž vyhrál první závod SP. V průběhu sezony ještě vybojoval druhé a třetí místo ve Vikersundu. V následující sezóně si na konec vybojoval třetí místo v konečném pořadí SP.

Startoval také na Zimních olympijských hrách 1984 v Sarajevu, kde se na středním můstku umístil jako 14. a na velkém můstku vybojoval bronzovou medaili.

Sezóna 1987/1988 byla jeho nejúspěšnější. Dvakrát zvítězil v Lake Placid, jednou v Oberstdorfu a Gstaadu. V letech na lyžích obsadil 4. místo. V seriálu SP skončil celkově druhý. Vrcholem pro něho byla olympiáda v Calgary, kdy po boji na středním můstku získal  stříbro. Na velkém můstku se umístil na 5. místě a v závodě družstev pomohl českému týmu ke čtvrtému místu. Po olympiádě ještě dvakrát zvítězil v závodech SP a s kolegy v národním družstvu vyskákal bronz na MS, jeho kariéra však spěla k závěru. Měl potíže s přechodem na V-styl. Následně ukončil kariéru v roce 1992.

Třikrát se stal vítězem ankety Král bílé stopy. Umístil se na 3. místě v anketě o nejlepšího českého lyžaře 20. století.

V roce 1992 darovalo město Harrachov Plocovi lukrativní parcelu jako uznání za skvělou reprezentaci města. V roce 1996 si zde otevřel pension, který řídí jeho manželka Radka.

Zpočátku se věnoval i trenérské činnosti. Byl asistentem trenéra Luďka Matury na ZOH 1994 v Lillehammeru a hlavním trenérem na ZOH 1998 v Naganu. Přestože jeho svěřenec Michal

Doležal skončil osmý, byl v tisku kritizován a post trenéra opustil. Do roku 2002 trénoval juniorskou reprezentaci.

V komunálních volbách 1998, 2002 a 2006 byl zvolen do zastupitelstva města Harrachov, v roce 1998 za Demokratickou regionální stranu, v následných volbách za ČSSD.

V komunálních volbách v roce 2014 vedl v Harrachově kandidátku ČSSD, ale neuspěl. Strana se do městského zastupitelstva vůbec nedostala.

Ve volbách v roce 2002 neúspěšně kandidoval za ČSSD. Do sněmovny byl za ČSSD zvolen v roce 2006 za volební obvod Liberecký kraj. Působil jako člen výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a petičního výboru. Poslanecký mandát obhájil v roce 2010 a je nadále členem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 úspěšně kandidoval jako lídr ČSSD za Liberecký kraj.

V krajských volbách roku 2008 byl zvolen do Zastupitelstva Libereckého kraje za ČSSD. V krajských volbách v roce 2012 již nekandidoval.

Podle zveřejněných dokumentů z archivu vojenské kontrarozvědky figuruje Pavel Ploc v registračních protokolech této bezpečnostní složky bývalého československého komunistického režimu jako důvěrník.

Ve volbách do Senátu PČR 2016 kandiduje za ČSSD.

Webové stránky a kontakt na kandidáta: ploc@psp.cz

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Narodil se 10. prosince 1960 v Českých Budějovicích. Bydlí v Chrastavě. Vystudoval VŠCHT v Pardubicích, vzdělání si rozšířil pedagogickým studiem pro inženýry na Výzkumném ústavu inženýrského
Narodil se 17. listopadu 1973 v Liberci. Bydlí v Liberci, v části Machnín. Po vystudování SEŠ v Liberci v 1988 – 1992 pracoval jako zaměstnanec Textilany a.s. Liberec v letech
Volební obvod: č. 34 – Liberec Rok narození: 1951 Stranická příslušnost: KSČM Vzdělání: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, obor sociální pedagogika Povolání: nyní OSVČ
Narodil se 31. května 1970 v Trenčíně. Bydliště má v Liberci, v místní části Vesec. V letech 1988 až 1994 vystudoval Lékařskou fakultu UK v Hradci Králové. Atestace z oboru