Koalice na kraji dohodnutá není, jednání budou pokračovat v druhé půlce týdne

Sestavováním nové krajské vlády má nyní v rukou jednozančný vítěz voleb Starostové pro Liberecký kraj. Stávající a pravděpodobný budoucí hejtman Martin Půta ze Starostů se snaží sestavit co nejširší koalici která by nové radě  umožnila pohodlnější vládnutí. Zatím je na stole několik variant.

Starostové pro Liberecký kraj (18 mandátů) o co nejširší koalici, která by zahrnovala hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO (9 mandátů), ODS (4 mandáty) i ČSSD (4 mandáty). Pravděpodobné varianty jsou ale i SLK+ANO+ ODS či SLK+ANO+ČSSD. V opozici zcela jistě skončí hnutí Změna (4 mandáty) a KSČM (4 mandáty). Martin Půta vyloučil i spolupráci s SPD-SPO (2 mandáty).

Jednání jsou ale na počátku. Vypadá to, že velký zájem bude zejména o resort zdravotnictví. O ten projevilo již zájem hnutí ANO, kterému jeho soupeři na celostátní úrovni vyčítali, že jde o zájem Andreje Babiše rozšířit portfolium svého impéria i o zdravotnický resort.

Zároveň se bude jednat zejména o výstavbu nové Krajské nemocnice Liberec, tedy o obří několika miliardovou zakázku, která bez zájmu nenechá ani stavební lobby, na kterou má zase silné vazby ODS i Starostové pro Liberecký kraj.

Jednání jsou ale na samém začátku a podle vyjádření zúčastněných by měla pokračovat na konci tohoto týdne. V nové radě budou zcela jsitě chybět nejen přeběhlíci ze Změny pro Liberecký kraj Josef Jadrný a Alena Losová, ale i Lenka Kadlecová z ČSSD, která se do zastupitelstva vůbec nedostala nebo její kolega Vít Příkaský, kterého stihl stejný osud.

V nové krajské vládě, pokud bude sestavena dle nastíněných možností, naopak zcela jistě zasedne například lídr ANO Jitka Volfová. Problém by ale mohl nastat u ODS, jelikož její lídr Dan Ramzer je starostou Frýdlantu v Čechách, stejně jako další nejvýraznější postava kandidátky občanských demokratů, Petr Beitl. Neoficiálně se hovoří o bývalém dlouholetém předsedovi senátu Přemyslu Sobotkovi, který je spojen s tradiční érou liberecké ODS.

 

Subscribe
Upozornit na
104 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se