Welcome to new brave world!

 Událostí číslo jedna v minulém týdnu, ale i posledních a nadcházejících dlouhých měsíců a let je zvolení kontroverzního miliardáře a mediální celebrity Donalda Trumpa stále formálně nejmocnějším mužem planety, prezidentem Spojených států amerických. Jeho volba vyvolala u řady lidí i v České republice zděšení. Předehru Trumpova vítězsví Češi i obyvatelé Libereckého kraje mohli slyšet už dávno.

Trumpova volba zapadá do schématu revolty stále více pauperizované velké části společnosti, stejně jako znechucení většiny obyvatel oficiální politikou a neoliberálním kursem posledních třiceti let. Trumpa volilo přes 26 % oprávněných obyvatel (respektive volitelů), jeho sokyni Hillary Clintonovou přes 25%, zhruba dvě procenta dala hlas třetímu kandidátovi a více jak 46% voličů nejdůležitější volby planety ignorovalo, z velké části proto, že si mezi Clintonovou a Trumpem odmítli vybírat. Demokraté odmítli prosadit skutečnou alternativu jak k Trumpovi, tak zajetému establishmentu, kterou byl Bernie Sanders a doplatili na to. 

Trump je paradoxní odpovědí na politicko-ekonomický směr neoliberalismu, který je spjat s další republikánem a pouťovým politikem, Ronaldem Reaganem. Začleňuje je mezi populistické a hlasité křiklouny, kteří se tváří jako alternativa pro lidi, které neoliberalismus a jeho (často přímo válečné) tažení stále zmenšujícím se světem, činí stále více nešťastnými a odsouvanými. 

Ale řešení která nabízí: ukřičené vlastenectví, agresivní rétorika vůči (leckdy aleckde jen imaginárním či potencionálním) imigrantům a rádoby jednoduchá a silácká řešení, nikdy nebudou právě pro své voliče skutečnou odpovědí. O tom ví Evropa po zkušenostech z 20. století své. Navíc to, jaké lidi dnes Trump nabírá do svého týmu – přední konzervativní pravicové jestřáby, jen ukazuje, že krize se bude stále více prohlubovat a že Trump může být jen začátek.

Ochutnávku ze stejné kuchyně, ze které je i Donald Trump dostává český volič již pár let a stále mu chutná. Nejde o to, že by kritici za čtvrt století ustáleného a korupcí prolezlého systému neměli v jeho odsouzení pravdu. Jen místo skutečného řešení a například rozbíjení klientelistických sítí, která svazují ekonomiku krajů a měst, nabízejí líbivá a patetická (a především hloupá)  hesla, že zbaví zemi (zde neexistujících imigrantů), budou bojovat s Polskem o pomezní pařezy, s „nepřizpůsobivými“ vystoupí z „tyranské EU“ nebo prostě jen „bude líp“. Srovnání s Trumpovým „Make America great again“ se přímo nabízí.

Své hraje i odmítnutí přeslušnělého kýče, který se stal v posledních pětadvaceti letech oficiální ideologickou doktrínou, která ovšem tak hlasitě skřípe v porovnání s každodenní realitou, kdy často nejhlasitější propagátoři slušnosti a humanity v politice, mají své vlastní ruce ušpiněny v korupčních aférách a nehorázných lžích. A zrovna Liberecký kraj  může být příkladem z nejzářnějších.

To vše se děje za situace, kdy jsou mzdy v České republice hluboko pod standartem okolních zemí, ale náklady domácností je leckde i převyšují. A až se ukáže, že žádný v médiích a na sociálních sítích šaškující miliardář není žádným lékem, ale naopak příznakem krize celého systému (jak ve Spojených státech či v České republice), přijdou horší radikálové, kteří si už dnes brousí svá nahnědlá ostří. Již vystrkují růžky napříč stranami a jsou jich plná média.

Welcome to new brave world!

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou