V Liberci hazard končí – zastupitelstvo schválilo nulovou toleranci

Velkým vítězstvím Změny pro Liberec se dá označit včerejší hlasování zastupitelstva o hazardu. Podařilo se jí, na návrh Josefa Šedlbauera, prosadit nulovou toleranci hazardních her v Liberci. Za hazard se marně snažil lobbovat primátor i někteří další zastupitelé. Herny, které v Liberci stojí za spoustou zlého a kterých je město plné, by měli skončit během příštího roku.

Na pořad jednání se dostaly dva body návrhů jeden koaliční, který byl minimem společné shody a který by povoloval hazard v hernách pouze s tzv. živou hrou, tedy v kasinech. Již během diskuse vyplynulo, že sami provozovatelé heren předem hlásili, že obejití takové vyhlášky (např. zaměstnání „krupiéra“) pro ně není žádnou překážkou.

Změna pro Liberec, pro kterou bylo vymýcení hazardu jedním z hlavních předvolebních bodů, ale skrze radního Šedlbauera, předložila radikálnější návrh, který počítá s nulovou tolerancí heren ve městě. Šedlbauerovi a zejména jeho kolegyním Kateřině Absolonové a Zuzaně Tachovské se nakonec podařilo přesvědčit i řadu ostatních zastupitelů z jiných stran, aby podpořili jejich návrh. Hlasovaly pro něj například zastupitelky Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj či Věra Skřivánková, nezávislá zvolená na kandidátce KSČM.

Tento trend se marně snažil zvrátit zejména primátor Tibor Batthyány, který patří mezi dlouhodobé zastánce hazardu ve městě. Mezi jeho největší spojence tradičně patří například Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj nebo člen liberecké ODS Petr Žídek, někdejší zdejší taxikář a muž, který proslul zapojením do korupční aféry kolem modernizace policejních služeben či trafikou, kterou získal od svého přítele Radima Ziky na Pozemkovém fondu (na úvodní fotografii s primátorem při návštěvě kasina).

Jednalo se již o třetí návrh Změny pro Liberec na úplný zákaz heren v Liberci. Dva předchozí pokaždé svévolně a bez dohody stáhnul samotný primátor Tibor Batthyány. Na našem webu jsme již v minulosti informovali, co může stát za podporou hazardu v Liberci, který doslova zaplevelil město a počtem heren na hlavu během vlád Jiřího Kittnera předčil daleko nejen český, ale daleko i evropský průměr.

 Je jím napojení firem, které z hazardu profitují (buď přímo provozem či pronájmem prostor pro herny a kasina) na politické strany. Jedno z největších kasin ve městě je například v paláci Syner, která je svázaná se zdejší ODS, ale i dalšími politiky. Ale i liberecké ANO má vazby na podnikatele, kteří mají z hazardu profit.

Hazard s sebou nese dlouhodobě společenská rizika jako je zejména zvyšující se počet lidí závislých na hraní, osobnostní i rodinné tragédie, nárůst kriminality, posilování organizovaného zločinu,  dekultivaci městského prostoru a snižování cen nemovitostí. Jeho zastánci většinou argumentují přínosem pro městskou kasu. Loni to bylo pro Liberec se dvoumiliardovým rozpočtem 60 milionů, letos se počítalo s miliony čtyřiceti.

I včera zastánci hazardu (Batthyány, Šolc) argumentovali zejména výpadkem pro rozpočet, velkým nárůstem černých heren (který se ale zatím nikde nepotvrdil) a ve „filosofické rovině“ svobodou. Odpůrci hazardu uváděli konkrétnější čísla i to, že ministerstvo financí se netají tím, že chce zisky z hazardu stáhnout zpět na centrální úroveň i tím, že negativa, která s sebou hazard nese se daleko více prodraží než příjmy, které městu z hraní jdou.

Hazard a herny by měly, podle dnes již platné vyhlášky , v Liberci skončit během roku 2017.

Subscribe
Upozornit na
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody