Komentář k zastupitelstvu: pokus o usmíření koalice nebo klid před bouří?

Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva přineslo nečekaný zvrat pro celou zdejší politiku. Primátor Tibor Batthyány, který po dohodě s opozicí odvolal náměstkyni za Změnu Karolínu Hrbkovou, ji včera znovu sám navrhl znovu zvolit do městské rady.

 

Od Vánoc to vypadalo na konec koalice. Když na prosincovém zastupitelstvu primátor Batthyány po dohodě s opozicí, zejména se Starosty pro Liberecký kraj, odvolal náměstkyni Karolínu Hrbkovou, prohlásila to Změna za jasné porušení koaliční smlouvy a začala hledat jinou cestu k nové koalici. Mezitím ale jako deus ex machina zasáhl Andrej Babiš, kterému Batthyány dlouho ležel v žaludku a vyházel celé liberecké ANO na dlažbu. Z bohatých nevěst libereckých se najednou staly siroty a přišla chvíle pokory.

Jejím prvním projevem je možná včerejší primátorův návrh na zpětné vzetí Hrbkové do městské vlády. Prostě sázka na podraz dohodnutý s opozicí nevyšla a nebyla nikde dobře přijata, ani v médiích. Navíc za Hrbkovou stojí jasné výsledky práce jako například modernizace systému městské zeleně a na tu liberečtí po letech modrého betonování slyší.

Zda to bude konsolidace poměrů na radnici a začátek doby, která místo hádek dá prostor výsledkům práce, se ještě uvidí. Ostatně pod primátorem Batthyánym nadále zůstává územní plán, aniž ten se tají tím, že by mu nějak extra rozuměl. Ale gesto usmíření to bylo.

Protažené obličeje zůstaly tak opozici, zejména Starostům pro Liberecký kraj, kteří – nehledě na pozdější moralizující proklamace – u odstartování vánoční krize na liberecké radnici byli dílem zásadním, a to skrze zákulisní intriky, které vedly k odvolání Hrbkové. Byť odmítli nabídky Změny k jednání, sami přišli s návrhem duhové koalice, kterou ale odmítli pro změnu téměř všichni ostatní, a zejména nejsilnější hráči – Změna a ANO. Jejich zklamání, že plán nevyšel, bylo slyšet i z jejich vystoupení, které byly ještě více emotivní (Jiří Šolc, David Václavík) než ostatně, byť v debatě o rozpočtu jejich argumenty o materiálech přeložených na poslední chvíli, měly svá nezpochybnitelná opodstatnění.

Pro Starosty pro Liberecký kraj bylo včerejší zasedání zastupitelstva vůbec polykáním jedné hořké pilulky za druhou. Po ztroskotání plánu na rozbití koalice Změny a ANO museli ještě poslouchat, jak město bude platit necelých čtvrt milionu pokuty za fušersky odvedený projekt, který prapodivným způsobem vznikal za jejich vlády s ČSSD, byť to vypadá, že za problematický projekt, za který dnes bude město doplácet mohl někdejší náměstek za ČSSD Lukáš Martin.

 Další věcí k překousnutí byla i skutečnost, že policie smetla ze stolu udání na Jana Korytáře, který měl porušit zákon tím, že vrátil na výzvu ROP pět milionů korun, které vznikly jako pokuta při dotaci, za kterou v Liberci společnost Syner stavěla v Liberci nový bazén. Ač oznámení podával anonym, byli to právě Starostové spolu s libereckými médii společnosti Syner, kteří si porušením zákona ze strany Korytáře byli jisti a brali ho jako samozřejmou věc a politický nástroj. Chybně.

Nepříjemnou chvíli primátorovi připravil Jaromír Baxa ze Změny, který mu připomněl skutečnost, že možná v rozporu se zákonem pobíral v Severočeských vodovodech a kanalizacích odměnu a navíc ji neuvedl v majetkovém přiznání. Vše už se řeší skrze tajemníka a uvidí se, jakou to bude mít dohru. Tibor Batthyány tvrdí, že příjem neuvedl omylem, když majetkové přiznání vyplňoval poprvé v životě.

Vůbec se dá říci, že včerejší zasedání bylo úspěchem pro Změnu pro Liberec. Nejen, že se jí vrátila potupně odvolaná náměstkyně, ale byl schválen, celkem bez větších výhrad (ač samozřejmě byly) rozpočet města na letošní rok, který připravil Jan Korytář.

Místo včerejšího očekávaného krachu koalice došlo tak jejímu pokusu o usmíření. Vstřícné kroky byly z obou stran, ale je otázka, zda se tohle manželství, u kterého je stále více jasné, že je z rozumu a ne z lásky, podaří zachránit.

 

 

 Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
97 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou